Politiikan syksy on alkamassa toden teolla, kun eduskunnan syysistuntokausi käynnistyy tiistaina.
Helsingin yliopiston valtio-opin väitöskirjatutkija Theodora Helimäki näkee tulevan syksyn jännittävänä.
– Kesällä alkoi jo tilanne jännittyä. Eli on aloitettu sillä, että puretaan vähän näitä kesän skandaaleja, hän sanoo STT:n haastattelussa.
Helimäki viittaa tällä muun muassa hallituksen niin sanottuun rasismitiedonantoon, jota eduskunta käsittelee heti syksyn ensimmäisellä istuntoviikollaan. Helimäki näkee tiedonannon korjausliikkeenä, jota hallitukselta myös odotettiin kesän kuohunnan jälkeen.
– Jos tämä asia olisi jätetty vellomaan ilmaan eikä olisi tehty mitään tällaista kannanottoa, niin silloinhan olisi voitu paljon helpommin kyseenalaistaa vastaisuudessakin hallituksen toimintakykyä.
Tiedonannon jälkeen äänestettäneen hallituksen luottamuksesta.
Rasismikysymys ollut emotionaalisesti latautunut
RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että tiedonanto on ollut puolueelle työkalu hallituksessa pysymiselle.
Helimäki näkee, että rasismiin suhtautuminen on ollut paitsi todella suuri arvokysymys, myös erittäin emotionaalisesti latautunut aihe. Koko hallitustyöskentelyn ympäristö on ollut sen vuoksi räjähdysalttiimpaa.
Hän arvioi, että jos aiheeseen liittyvät kohut on nyt nähty eikä rasismista olla enää eri mieltä, mitään hallituksen toimintakykyä kyseenalaistavaa tuskin on näköpiirissä. Toisaalta kaikki on mahdollista.
– Viimekin hallituskausi osoitti sen, että maailmalla saattaa yhtäkkiä tapahtua ties minkälaista. Eli kyllä ihan vaan maan sisälläkin pystyy tapahtumaan vaikka mitä.
Hallitus- ja oppositiopuolueet kaukana toisistaan
Kun istuntokausi käynnistyy, aletaan myös vähitellen toteuttaa hallitusohjelmaan kirjattuja asioita. Jo sovituista asioista ei pitäisi tulla enää hallituksen sisällä eripuraa, Helimäki arvioi.
– Toki mikäli on joitakin pieniä detaljeja, jotka eivät istu jonkin puolueen ajatuksiin, niin totta kai sekin on mahdollista.
Sen sijaan hallituksen ja opposition välille Helimäki ennakoi tiukkaa eduskuntakeskustelua erityisesti talouspolitiikan kysymyksistä.
– Myös sen vuoksi, että heidän arvonsa ovat niin erilaisia, niin totta kai siellä se vastakkainasettelu tulee varmaan olemaan aika jyrkkääkin.
Oma roolinsa on myös ammattiyhdistysliikkeellä, joka on arvostellut voimakkaasti hallituksen suunnitelmia esimerkiksi lakko-oikeuden rajoittamisesta ja työelämää koskevista heikennyksistä ja ilmoittanut kohottavansa järjestöllistä valmiuttaan.
– Totta kai tällaiset suuret liikkeet, lakkoilut ja mielenosoitukset tulee ottaa tällaisessa demokraattisesti toimivassa yhteiskunnassa ja politiikassa huomioon, Helimäki sanoo.