Peter Nyman -ohjelmassa vieraillut entinen Sdp:n puoluesihteeri ja kansanedustaja Mikael Jungner toivoi perinteisten puolueiden heräävän siihen, että keskusteluyhteys perinteisten puolueiden ja kansalaisten välillä on rikki.
– Politiikka ei kykene enää uudistamaan maailmaa, niin kuin se joskus kykeni, Jungner toteaa.
Jungner jätti Sdp:n vastalauseena alkoholilakia koskevassa väännössä joulukuussa 2017. Jungner luetteli eron syyksi myös useita muita seikkoja, kuten SDP:n suhtautuminen kauppojen aukioloon, paperittomien oikeuksiin ja kasvuyrittäjyyteen.
Katso yllä olevalta videolta Mikael Jungnerin haastattelu kokonaisuudessaan.
Lue myös:
Mikael Jungner erosi SDP:stä alkoholiväännön seurauksena: "Ei enää se puolue, josta innostuin"
Jungner kuvailee politiikan olevan suorastaan rikki. Esimerkkeinä hän mainitsee niin dialogin puutteen kuin perinteisten puolueiden tarpeen rakentaa ympärilleen piikkilangalla eristetty sisäpiiri, johon valta keskittyy.
– Nykyisin politiikka on pienen ryhmän harrastus.
"Vaihtoehdot" korvaavat puolueet
Jungnerin mukaan tällainen tilanne tarjoaa otollisen kasvualustan "kaikille muille mahdollisille vaihtoehdoille". Yksi tällainen vaihtoehto on populististen liikkeiden ja puolueiden nousu. Viimeksi Italian sunnuntaisissa vaaleissa populistinen Viiden tähden -liike nousi suurimmaksi yksittäiseksi puolueeksi maassa.
Jungnerin mukaan puolueet ovat kuitenkin ulalla omasta tilastaan.
– Voisi sanoa, että siellä oli reilut 100 vuotta sitten kaikki sen ajan start-up-yrittäjät demareiden riveissä tekemässä uutta maailmaa. Tänä päivänä tuntuu, että missä tahansa joku start-up-yrittäjä liikkuu, niin demarit ovat työntämässä kapuloita rattaisiin, Jungner summaa entisen puolueensa toimintaa.
– Muutosta yritetään betonoida.
Jungner nostaa esimerkiksi myös tammikuun presidentinvaalit. Ranskassa Emmanuel Macron villitsi äänestäjiä vuosi sitten keväällä, ja saman teki Sauli Niinistön ympärillä pyörinyt hype. Kumpikin ehdokas nousi maiden johtoon kansanliikkeen kautta.
Mikäli demokratia toimisi, Suomessa olisi Jungnerin mukaan etulyöntiasema.
– Jos me saataisiin demokratia toimimaan, meistä voisi tulla aika paljon menestyneempi maa. Muualla ovat samat ongelmat, me voitais ratkaista nämä ongelmat ennen muita. Tällöin meillä olisi etulyöntiasema, Jungner summaa.
Katso yllä olevalta videolta Mikael Jungnerin haastattelu kokonaisuudessaan.