Itsenäisen Suomen puolesta – BB-Sebastianin tie perussuomalaisten johtoon ja sieltä pois

Sebastian Tynkkynen2
Perussuomalaisten kolmanneksi varapuheenjohtajaksi valittu Sebastian Tynkkynen perussuomalaisten puoluekokouksessa Turun Logomossa sunnuntaina 9. elokuuta 2015.Lehtikuva
Julkaistu 16.08.2015 11:08(Päivitetty 26.10.2015 12:11)
Toimittajan kuva

Mika-Matti Taskinen

mika-matti.taskinen@mtv.fi

@mmtaskinen

MTV Uutiset kirjoitti elokuussa henkilökuvan Sebastian Tynkkysen noustua perussuomalaisten puheenjohtajistoon. Päivitimme artikkelia Tynkkysen saatua potkut puolueesta tänään 26. lokakuuta.

**************

Vuonna 2011 Sebastian Tynkkynen julisti Jumalan sanaa Big Brother -realitykilpailussa. Vajaa neljä vuotta myöhemmin hän lukeutuu perussuomalaisten puoluejohtoon ja tarjoaa sitä mitä todellinen perussuomalainen haluaa: panna pisteen Suomen eurotaipaleelle ja lopettaa perussuomalaisten särmättömän hallituspolitiikan.

Me muistamme, kuinka Kokoomuksen ja Keskustan huijaamana teistä riisuttiin EU-kriittisyys ja halu puuttua maahanmuuttopolitiikkaan kovemmalla kädellä. Teidän aikananne Suomi lähti mukaan 3. tukipakettiin, ja vuonna 2018 Kreikan rahat olivat jälleen loppu ja jouduttiin alkaa neuvottelemaan 4. tukipakettia. Teidän aikananne maahanmuuto kasvoi. Te sanoitte haluavanne pysyä hallituksessa, vaikka teitä hyväksikäytettiin, jotta nuo päätökset saatiin aikaiseksi.

Yllä olevan tulevaisuuskuvan on kirjoittanut Sebastian Tynkkynen kotisivuilleen. Ja 26-vuotiaalle Tynkkyselle se on kauhukuva.

– Tällä hetkellä suunta on se, että perussuomalaiset on joustamassa liikaa. Hallitusneuvotteluissa neuvottelimme, että esimerkiksi Kreikan kolmanteen tukipakettiin ei lähdetä, eivätkä Suomen vastuut kasva, Tynkkynen sanoo.

Tynkkynen ei näe hallitustyön olevan kestävällä pohjalla, jos ensin lipsutaan hallituksen Kreikka-linjasta, sitten toisille puolueille tärkeistä linjakysymyksistä.

– Se paketti hajoaa.

"Tilanne täysin kestämätön"

Vuonna 2014 Oulun ylioppilaslehdelle antamassaan haastattelussa Tynkkynen sanoo valinneensa perussuomalaiset, koska oli kyllästynyt poliitikkojen "munattomuuteen" ja "epätodellisiin lähtökohtiin", joiden pohjalta päätöksiä tehtiin.

Nyt sama vaiva vaikuttaa pesiytyneen Tynkkysen hallituksessa istuvaan emopuolueeseen.

– Meidän kenttäväkemme on eurokriittisen linjani takana. Puoluejohdossa tämä ei tarpeeksi hyvin näy. Minut valittiin tervehdyttämään ja uudistamaan meidän puolueemme linjaa.

Tynkkysen mukaan nykyisellään perussuomalaisinta politiikkaa tekee Paavo Väyrynen (kesk.), jonka kansalaisaloite euroerosta on kerännyt yli 35 000 allekirjoitusta. Tynkkysen tehtävä on tarjota perussuomalaisten enemmistölle vaihtoehto, joka heiltä on puuttunut. 

– Yli 55 prosenttia perussuomalaisten piirien puheenjohtajista on euroeron kannalla. Tilanne meidän oman politiikkamme kannalta on täysin kestämätön, sillä kenttäväkemme joutuu edistämään omia poliittisia tavoitteitaan kilpailevan puolueen kansalaisaloitteen avulla. Näin ei voi jatkua. 

Sebastian Tynkkynen 1

–Jos me haluamme suojella ja varjella Suomen itsenäisyyttä, meidän pitää kääntää Suomi-laivan suunta, Sebastian Tynkkynen sanoo.

Kristillisten arvojen mainosmies

Neljä vuotta aiemmin Sebastian Tynkkynen oli tavalliselle televisiokatsojalle BB-Sebastian, hentorakenteinen oululainen opiskelija, joka kertoi biseksuaalisuudestaan ensi kertaa Big Brother -realitysarjassa.

Sympaattisen nuoren miehen 14-viikkoinen BB-taival ei ollut niitä tavanomaisimpia. Krapulaiseen aamuun BB-Sebastian ei herännyt kertaakaan.

14. pudotuslähetyksessä Tynkkyseltä kysyttiin, miksi hän haluaisi viettää vielä yhden viikon talossa.

– Se toisi lisää mainosaikaa kristillisille arvoille, Tynkkynen nauroi suorassa lähetyksessä.

Puhelinäänestyksen perusteella kristilliset arvot olivat saaneet tarpeeksi mainosaikaa. BB-Sebastian karsiutui niukasti vuoden 2011 Big Brother -realitykilpailusta juuri ennen finaaliviikkoa.

– Siitä varmaan monet katsojat on mulle katkeria, että vein Sebastianin paikan finaalista vain noin 0,01 prosentin äänienemmistöllä, BB-finalisti Tanja Westerlund nauraa.

– Mutta Sebastian ei ollut käärmeissään. Hän oli ensimmäisten joukossa halaamassa mua, kun me päästiin talosta ulos, Westerlund kertaa neljän vuoden takaisia tapahtumia.

Sellainen on Sebastian Tynkkynen. Solidaarinen, iloinen, hauska, läsnäoleva, avarakatseinen, seikkailua rakastava.

Seikkailu edessäpäin häämöttikin, sillä Westerlundin mukaan Tynkkynen oli kiinnostunut politiikasta, mutta ei vielä vuonna 2011 tiennyt, minkä puolueen riveissä seisoisi.

– Alussa me puhuttiin Sebastianin kanssa paljon politiikasta, mutta jossain vaiheessa päätettiin lopettaa, kun meille tuli aina kauheat huutoriidat kaikista aiheista, Westerlund nauraa.

ST4

Sebastian Tynkkysellä vastuutehtäviä riittää. Perussuomalaisten kolmannen varapuheenjohtajan luottamustehtävän lisäksi Tynkkynen toimii Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtajana.

Sisarusdiplomatiasta puoluepolitiikkaan

Opit vaikuttamiseen ja asioiden tasapuoliseen tarkasteluun Tynkkynen sai jo teini-iässä.

Vähävaraisesta perheestä tuleva Tynkkynen joutui kantamaan raskasta vastuuta vanhempien erottua jo 15-vuotiaana.

– Äiti antoi minulle, esikoiselle, riidansovittelijan roolin. Aina kun sisareni riitelivät, päätin, millaiset tuomiot heille annan. Tämä opetti minulle sen, että on oltava mahdollisimman objektiivinen ja saatava asioihin oikeudenmukainen päätös.

Tynkkynen kutsuu itseään vaikuttajaksi. Yläaasteella hän toimi oppilaskunnassa ja lukiossa luottamusoppilaan tehtävistä.

Yliopiston ainejärjestötehtävissä tapahtui Tynkkysen herääminen: monet asiat ovat ruohonjuuritason ulottumattomissa puoluepolitiikassa. Sinne oli pyrittävä.

Miksi sitten perussuomalaiset? 

Koservatiivinen perussuomalaiset on Tynkkysen mielestä äärimmäisen suvaitsevainen puolue. Tilaa on biseksuaaleille, kansallismielisyydelle, kristillisyydelle, ateismille ja kaiken värisille ihmisille. Perussuomalaisissa ollaan suvaitsevaisempia kuin suivaitsevaistoksi itseään nimittävässä kansanosassa ollaan.

– Homobaarissa ollessani lesbopari tuli tanssilattialle vain sanoakseen minulle, että olen järkyttävä ja kamala ihminen. Saan myös aika usein uhkauksia näissä paikoisssa ollessani, Tynkkynen luettelee.

ST5

– Oma kaveripiirini on hyvin kansainvälinen. Yli puolet ajasta tulee keskustelua englanniksi. Uuden viehätys, uudet kulttuurit ja kansainvälisyys ovat kaikki osa minua, Tynkkynen sanoo.

Tynkkysen todellinen syy liittyä perussuomalaisiin oli asiakysymyksissä.

Monikulttuurisuus. Sitä kohtaan pitää Tynkkysen mukaan olla kriittinen.

– Me ehkä Suomessa olemme naiiveja, koska meillä on yhteiskuntarauha. Me jaamme monien maahanmuuttajien kanssa käsityksen siitä, että tällaiset vaaralliset erityispiirteet eri kulttuureista, esimerkiksi Lähi-idässä suhtautuminen naisiin, sellaisten ei pitäisi syöpyä Suomeen, Tynkkynen sanoo.

Lisäksi puolueen tavaramerkki, EU-kriittisyys, on säilytettävä tulevaisuudessakin.

– Me ajatellaan tällä hetkellä hyvin naiivisti, että jos me nyt EU:ssa ollaan mukana, niin ei tässä mitään hätää ole. Jos me näemme sen päätepisteen, mihin EU-johto tähtää, niin miksi emme tee johtopäätöstä, että meidän täytyy lähteä ihan toiseen suuntaan, jos haluamme varjella Suomen itsenäisyyttä.

Tynkkysen mukaan tämä EU-johdon ajama päätepiste on syvempi EU-integraatio, joka taas johtaa tiiviimpään liittovaltiokehitykseen. Pienellä Suomen valtiolla ei ole tällaisessa järjestelyssä mahdollisuutta puolustaa kansallista etuaan. 

– Suomen tulisi jollakin aikavälillä erota eurosta, Tynkkynen sanoo.

Tynkkynen puolueen omatunto

Kunnallisvaalit vuonna 2012. Tynkkynen jää varavaltuutetun paikalle. Eduskuntavaalit vuonna 2015. Tynkkynen ei pääse eduskuntaan runsaalla 1400 äänellä.

Puolueaktiivi-Tynkkynen on kuitenkin vuosien varrella toiminut paikallisyhdistyksessä, valtuustoryhmässä, piirisihteerinä, Perussuomalaisissa Nuorissa sekä nuorten edustajana perussuomalaisten eduskuntaryhmässä.

Nyt hän on osa puoluejohtoja. Se on puolueen sisäinen protesti.

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo hyväksyy idean protestista. Hän näkee Tynkkysen perussuomalaisten omatuntona. Tynkkysen arvot ovat perussuomalaisia aidoimmillaan ja ne muistuttavat puoluetta niistä kompromisseista, jotka kahden porvaripuolueen kanssa hallitusneuvotteluissa sorvattiin.

Tynkkysen takalasissa on runsas kolme vuotta puoluepolitiikkaa ja nyt 26-vuotias haastaa vaihtoehtopuolueen sovittelevan hallituspolitiikan. Tynkkynen haluaa perussuomalaisten tekevän euroerosta hallituskysymyksen.

– Tynkkynen on pärjännyt tähän saakka hirveän hyvin, mutta nyt Tynkkysen idealismi kohtaa hallituspuolueen pragmatismin. Nykyisessä olosuhteissa on vaikea nähdä, että hän pääsisi eteenpäin puolueessa. Tilanne voi hyvinkin muuttua muutamassa vuodessa, jos puolue menee oppositioon, Tynkkynen voi hyvinkin pärjätä, Railo arvioi.

Tynkkysen visioimassa maailmassa edessä on paljon kivuliaita uudistuksia, enimmäkseen EU-kahleista riisuutumista ja monikultturisuuden järkeistämistä. Vallankahvassa monia hirvittäisi, mutta Tynkkynen on valmis olemaan pahan ilman lintu, jotta huomisenkin Suomi olisi itsenäinen. Tai kuten Tynkkynen sen kotisivuillaan kirjoitti:

"Tuntuu ikävältä olla se huonojen uutisten tuoja, mutta jonkun on otettava se rooli, jotta puolue voi tulevaisuudessakin menestyä ja oikeasti päästä käyttämään valtaa ja muuttamaan Suomen suuntaa. Sitä varten minä olen tullut mukaan politiikkaan."

Vetoomus ja "potkut"

Tynkkynen vaati perussuomalaisten puoluevaltuustoa, eduskuntaryhmää ja puoluehallitusta koolle käsittelemään puolueen jatkoa hallituksessa. Vaatimus tyrmättiin lokakuun puolivälissä puoluehallituksen kokouksessa äänin 2–11.

Tynkkynen sai tukea kahdelta puoluehallituksen jäseneltä, jotka olivat kirjoittaneet nimensä Tynkkysen vetoomukseen.

26. lokakuuta Tynkkynen julkaisi Facebook-sivuillaan videon, jossa kertoi saaneensa potkut puolueesta puoluehallituksen yksimielisellä päätöksellä. Perussuomalaiset perustelivat Tynkkysen erottamista sillä, että hän keräsi nimilistaa puolue-elinten yhteiskokousta vaativista henkilöstä ja olisi julkaissut listalla olleiden nimiä kysymättä näiltä siihen lupaa.

Se, saiko Tynkkynen virallisesti potkut, jää yhä epäselväksi. Yhdistysoikeusasiantuntija ja siviilioikeuden professori Heikki Halila Helsingin yliopistosta. nimittäin arvioi STT:lle, että vain puoluekokous voi erottaa jäsenen puoluehallituksesta, johon myös Tynkkynen kuuluu.

Jälkikirjoitus: Jutussa käytetyt lainaukset olivat 15.8. poistettu Tynkkysen kotisivuilta.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa