Niin kutsutusta käännytyslaista äänestetään eduskunnassa vihdoin tänään. Pöllöraati uskoo, että laki hyväksytään.
Laki vaatii taakseen viiden kuudesosan enemmistön, jotta se voidaan hyväksyä. Toimittaja Jari Korkin mukaan on ollut jo pitkään selvää, että äänestyksestä tulee tiukka.
– Tässä on myös se vaihtoehto, että joku on poissa ja se muuttaa tilannetta. Nyt kuitenkin näyttäisi, että laki menee läpi, Korkki sanoo.
Korkki kertoo, että SDP:n eduskuntaryhmän kokouksessa kuusi kansanedustajaa pyysi lupaa toimia ryhmän päätöksen vastaisesti. SDP:n lisäksi ainakin vihreät ja vasemmistoliitto vastustavat lakia. RKP päätti eilen puoltaa lakia, mutta kansanedustaja Eva Biaudet on kertonut äänestävänsä sitä vastaan.
Myös Kansan uutisten päätoimittaja Jussi Virkkunen uskoo, että laki hyväksytään. Kansan Uutiset on Vasemmistoliiton kerran kuukaudessa ilmestyvä äänenkannattaja.
Virkkusen mukaan hallitus on jalkapallotermein pyrkinyt ostamaan jatkuvasti uusia pelaajia riveihinsä.
– Itse laista on keskusteltu paljon, mutta lain seurauksista ei vielä juurikaan. Miten laki vaikuttaa Suomeen kansainvälisillä areenoilla, kun Suomi säätää EU-sopimusten vastaisia lakeja? Virkkunen pohtii.
Lue myös: Eduskunta äänestää tänään "käännytyslain" kohtalosta – katso suora lähetys
Lue myös: Adlercreutz: RKP tukee rajalakia, mutta koko ryhmä ei sitä kannata
Keskustelukulttuuri on koventunut
Kristillisdemokraattien KD-lehden päätoimittaja Kristiina Kunnas pitää mielenkiintoisena, että näin tiukkaa äänestystä ei ole aiemmin ollut.
– Tämä on tietysti kaikkinensa poikkeuksellista.
Hän toteaa, että eduskunnassa on havaittavissa syvä juopa asiasta eri tavalla ajattelevien välillä.
Virkkunen toteaa, että eduskunnan keskustelukulttuuri on muuttunut aiempaa jyrkemmäksi. Tällä viikolla perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä muun muassa väläytteli sotilasarvon viemistä vihreiden Atte Harjanteelta ja syytti tätä hybridivaikuttamisesta, kun Harjanne päätti kääntyä vastustamaan käännytyslakia.
– Onhan tämä käsittämätöntä puhetta, Virkkunen sanoo.
Virkkunen toteaa, että eduskunnassa näyttäisi jälleen olevan tilausta keskustelukulttuurin tarkastelulle.