Li Andersson ryöpyttää demareita painostuksesta: "Vastenmielistä – nämä kolme ovat nuoria naisia"

0:35img
Näin SDP:n Tytti Tuppurainen vastasi väitteisiin painostuksesta eduskunnassa aamupäivällä.
Julkaistu 12.07.2024 18:20
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

"Käännytyslakia" vastustanut vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kritisoi tiukasti SDP:n väitettyä toimintaa.

"Käännytyslaki" julistettiin perjantaina eduskunnassa kiireelliseksi niukalla enemmistöllä äänin 167–31. Lain kaatuminen olisi vaatinut 33 sitä vastustavaa kansanedustajaa.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan ratkaisevassa asemassa olivat kolme epävarmaa SDP:n kansanedustajaa.

– Mediatietojen mukaan (heitä) oli painostettu vaihtamaan kantaa ja (heille) ei sallittu äänestämistä omien arvojen ja näkemysten mukaan, Andersson kirjoittaa Facebookissa.

Ilta-Sanomat (IS) uutisoi perjantaina, että SDP:n johto olisi jo pitkän aikaa sitten päättänyt, että se antaa vain kuuden kansanedustajansa äänestää "käännytyslakia" vastaan. 

Lupaa "käännytyslakia" vastaan äänestämiseen haki IS:n mukaan yhdeksän demariedustajaa, mutta vain kuudelle myönnettiin lupa.

Torstaina Helsingin Sanomat uutisoi, että SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen sai demarien "rivit suoriksi" eli kolme edustajaa luopui lain vastustamisesta.

– Erityisen vastenmielistä on minusta se, että nämä kolme henkilöä ovat nuoria naisia, ensimmäisen kauden kansanedustajia, Andersson kirjoittaa.

– Tällainen menettelytapa ei ole demokraattinen, tasa-arvoinen eikä reilu, Andersson jatkaa.

Lue myös: Li Anderssonia esitetään vaikutusvaltaiseen puheenjohtajapestiin Euroopan parlamentissa

Andersson: Laki ei olisi mennyt läpi

Jos väitetystä kolmikosta vähintään kaksi olisi äänestänyt lakia vastaan, ei se olisi mennyt läpi eduskunnassa.

– Jos SDP olisi sallinut kaikkien edustajien äänestää omantuntonsa ja omien arvojensa mukaisesti, ei tämä laki olisi mennyt läpi, Andersson muotoilee.

Ennen lakiäänestystä SDP:n Tuppurainen tyrmäsi väitteet demariedustajien painostuksesta.

– Mikäli julkisuuteen olisi välittynyt kuva, että meillä mustamaalattaisiin ryhmän jäseniä, niin se ei pidä paikkaansa. SDP:llä voi olla vain yksi kanta, mutta eriäviä kantoja sallitaan ja niihin jopa kannustetaan, Tuppurainen jatkaa.

Anderssonin mukaan Suomi on nyt maa, joka tietoisesti rikkoo kansainvälistä oikeutta, EU-oikeutta ja Suomen perustuslakia.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi "käännytyslain" mentyä läpi, että Suomi on yhä oikeusvaltio. 

6:17img

"Käännytyslaki" meni läpi eduskunnassa – pääministeri Orpo ja sisäministeri Rantanen kommentoivat

Andersson: Näin demokratian kaventaminen on aina aloitettu

Anderssonin mukaan laki on "vaarallinen ennakkotapaus", joka jatkossa mahdollistaa perus- ja ihmisoikeuksien kaventamisen kansallisen turvallisuuden varjolla.

Useat lakia vastustaneet kansanedustajat, kuten vihreiden Atte Harjanne, ovat nostaneet esille juuri ennakkotapauskulman.

– Juuri kansalliseen turvallisuuteen on kautta aikojen vedottu, kun ihmisten perusoikeuksia on kavennettu autoritaarisissa valtioissa, Andersson sanoo.

– Ja läpi historian perusoikeuksien ja demokratian kaventaminen on aina aloitettu marginalisoiduista ja haavoittuvassa asemassa olevista ryhmistä, joista on helppo maalata uhkakuvia, hän jatkaa.

Anderssonin mukaan "käännytyslain" läpimenopäivä on "surullinen ja synkkä". Työtä ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion puolesta pitää hänen mukaansa kuitenkin jatkaa "sinnikkäämmin kuin koskaan".

– Tulee muita päiviä tämän jälkeen, Andersson muistuttaa.

4:51img

Näin SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman kommentoi äänestyksen lopputulosta.

Lue myös: Li Andersson tietää, miksi on suosittu, ja muidenkin pitäisi ottaa siitä oppia – paljastaa erityisen lempinimensä omiensa keskuudessa

Ilomantsissa laiton rajanylitys

Eduskunta on hyväksynyt lakiehdotuksen käännytyslaista äänin 167–31

Eduskunnassa puhkesi protesti – Halla-aho veti pelin poikki

Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo kritisoi voimakkaasti SDP:tä ja RKP:tä: "Äänen sosiaalidemokraateille piti olla ääni ihmisoikeuksien puolustamiselle, mutta toisin kävi"

"Käännytyslakia" vastustava mielenosoittajajoukko kokoontunut Eduskuntatalon edustalle

Tynkkynen ei muuttaisi Suomen toimia käännytyslain suhteen edes EU-tuomioistuimen langettavan ratkaisun jälkeen

Tuoreimmat aiheesta

Käännytyslaki