Hallitus ilmoitti eilen budjettiriihen tuloksista. Pöllöraati perkasi tulokset perjantaina Uutisaamun suorassa lähetyksessä.
Hallituksen budjetissa sähkön arvonlisäveroa lasketaan 24 prosentista kymmeneen prosenttiin joulukuusta huhtikuuhun. Sähkölaskuvähennys tulee kotitalousvähennyksen yhteyteen.
Tämän lisäksi kaikista pienituloisimmille tulee suora etuus sähkölaskuista selviämiseksi.
– Mikä tahansa hallitus olisi joutunut sähkön hinnoille ja tälle kehitykselle jotain tekemään riippumatta hallituspohjasta, huomauttaa Hufvudstadsbladetin vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi.
Yläjärvi katsoo, että budjettia leimasi ”haluttomuus säästää yhtään mistään”.
– Toimet olivat tylppiä, mutta näyttäviä, niin kuin eräs asiantuntija taisi sanoa, linjaa puolestaan MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum.
Kyseessä oli nykyisen hallituksen viimeinen budjettiriihi. Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkari huomauttaa, että tässä riihessä ei riidelty hallituksen keskuudessa, toisin kuin aiemmissa.
– Keskusta halusi ylimääräisen lapsilisän, demarit olivat sitä mieltä, että parempi auttaa lapsiperheitä alentamalla varhaiskasvatusmaksuja. Nämä tekivät sitten molemmat.
Lue lisää: Sanna Marin: "Tälle hallituskaudelle on osunut kolme poikkeuksellisen vakavaa kriisiä ja neljäs saattaa olla edessä"
Lue lisää: Talveksi iso pino tukia, mutta taas velaksi: MTV kysyi Annika Saarikolta, miksi talouden tasapainottaminen on hallitukselle niin vaikeaa
Kannustavatko toimet säästämään sähköä?
Yläjärvi katsoo, että olisi hyvä keskustella siitä, onko nykyinen kriisi yhtä iso kuin edeltävät.
– Siitä voi olla muutakin mieltä, mutta on hallituksen intresseissä esittää se sellaisena, koska silloin hallituksen näyttävät toimet herättävät vähemmän kritiikkiä.
– Toivon, että sanaa sotatalous lakattaisiin ainakin toistaiseksi Suomen oloista käyttämästä. Ukraina on varmasti sotataloudessa, mutta me emme toistaiseksi ole nykyisellään sotataloudessa, Neihum toteaa.
Neihum pohtii, kannustavatko hallituksen toimet todella säästämään sähköä. Kysymyksenä on myös, voidaanko siitä olla varmoja, että sähköyhtiöt eivät kerää arvonlisäveroalennuksesta tulevia voittoja.
– Sanotaanko, että jos Saarikolla ei ole hallussaan mitään raskauttavia bilevideoita sähköpomoista, niin mikään ei välttämä sido, että vetoomukset menevät läpi, Neihum hymähtää.