Pöllöraati ruoti hallituksen energiakriisin hoidon: "Tästä tulee talven isoin poliittinen kysymys"

MTV:n Uutisaamun Pöllöraadissa arvioitiin hallituksen toimintaa energiakriisissä ja keskusteltiin tuoreimman kannatusmittauksen tuloksista.

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikön Eeva Lehtimäen mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrkii kaasuhanat sulkemalla luomaan Eurooppaan eripuraa ja epävakautta. Hän sanoo energiakriisin alkavan nyt konkretisoitua niin kansalaisten kuin päättäjien mielissä. Energiakriisiä puidaan tänään Brysselissä EU:n energiaministerien voimin. 

– Tästä tulee ehdottomasti koko talven isoin poliittinen kysymys ympäri Eurooppaa, Lehtimäki sanoo.

Lehtimäki pohtii, muistavatko ihmiset eri puolilla Eurooppaa perimmäisen syyn energiakriisin taustalla.

– Me ehkä maksamme vähän enemmän ja meillä on vähän kylmempi, mutta me teemme sen Ukrainan vuoksi.

Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson toivoo, että energiakriisi voisi myös yhdistää eurooppalaiset. Politiikan toimittaja Jari Korkki puolestaan muistuttaa, että energiakriisissä on kaasun lisäksi kysymys myös öljystä. Esimerkiksi Unkari on riippuvainen venäläisestä öljystä.

– Unkari yrittää olla Venäjän kaveri, mutta jos siltä pannaan öljyhanoja kiinni, niin tästä voi tulla aikamoinen selkkaus.

Hallitukselta toivotaan lisää konkretiaa energiakriisin hoidossa

Pöllöraati keskusteli myös hallituksen toiminnasta energiakriisin aikana.

Korkin mukaan hallituksen suunnittelema sähkötuki on tarpeellinen, mutta hän toivoi siihen konkretiaa. Korkin mielestä tuen merkitys esimerkiksi sähköllä kotinsa lämmittäville jäi edelleen epäselväksi.

– Olisi ehkä ollut parempi, että jo tässä vaiheessa olisi kerrottu täsmällisemmin kenelle ja miten tuki kohdennetaan, Korkki sanoo.

Lehtimäki toivoi pääministeri Sanna Marinilta enemmän avoimuutta osuudestaan Uniper-kriisin hoitoon.

Lehtimäen mukaan Marin kertoi vihdoin eilen osallistuneensa omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen vetämiin Uniper-neuvotteluihin lähettämällä Saksan liittokansleri Olaf Scholzille kaksi tekstiviestiä. Kyselyistä huolimatta Marin ei ollut aiemmin tarkentanut, miten hän osallistui kriisin hoitoon. 

– Tästä nyt kehitellään varmaan jonkinlaista pientä energiadraamaa lähiviikkoina. Pienet asiat saattavat muodostua suuriksi, Lehtimäki sanoo.

Kokoomuksen kannatus kasvoi

Ylen teettämän gallupin mukaan kokoomuksen kannatus on noussut jo 24,2 prosenttiin. SDP:n kannatus puolestaan laski. Sanna Marinin niin sanottu bilekohu osui kyselyn tekemisen ajalle.

Pöllöraati ei kuitenkaan usko, että kohulla on ollut suurta merkitystä SDP:n kannatuksen laskussa.

– Ihmiset eivät ehkä arvioi vastauksiaan näissä kannatuskyselyissä kohujen perusteella, Korkki pohtii.

Lehtimäen mukaan SDP:n lasku oli suhteellisen pientä, joten puolueessa voidaan olla tyytyväisiä tulokseen. SDP:n kannattajakunnassa on runsaasti ikääntyneempää väkeä, kun taas Kokoomuksen kannattajaksi on siirtynyt yhä useampi mies.

– Selvästi pinnan alla kuplii myös tämä mies-nais-kysymys, Lehtimäki sanoo.

Petterson toteaa, että SDP:stä näyttää vuotavan kannattajia useisiin eri puolueisiin.

– Tämä voi tietysti kertoa siitä, että linja on hakusessa tai että linja on löytymässä, ja ne joille se ei sovi, vuotavat muualle, Pettersson sanoo.

SDP:n kannatuksen laskusta huolimatta puolue on kokoomuksen kanssa selvästi kärjessä muihin puolueisiin verrattuna.

Lue myös:

    Uusimmat