Valkoiseen taloon palanneen Donald Trumpin poliittisen pelin strategioihin vaikuttavat seteleiden ohella vapaudu vankilasta -kortit.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump totesi maanantain virkaanastujaispuheessaan aloittavansa "kultaisen aikakauden".
Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestön KULTAn pääsihteeri Rosa Meriläinen toivoi toisenlaista kultakautta. Hänestä on nyt kamppailtava negatiivisia ajatuksia vastaan.
– Kaikenlainen kyynisyyden, nihilismin ja pessimismin leviäminen, se ei ole meille hyödyksi. Ihmiset ja demokratia vaativat myös tulevaisuudenuskoa ja että tiedolla on väliä, eikä mitä tahansa voida sanoa.
Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen kommentoi virkaanastujaisissa olleen "rosoisen kyläjuhlan" tuntua.
– Siinä oli avoin käsikirjoitus, koska kukaan ei tiennyt, mitä päähenkilö aikoo sanoa seuraavaksi.
Hänestä on hämmentävää, että Trump äänestettiin jälleen presidentiksi. Trumpin Davosin talousfoorumilla saama liehittely ja suosionosoitukset kiinnittivät Kemppaisen huomion.
– Elinkeinoelämä on täysin hampaaton.
Kemppaisesta vaikuttaa, että yleisö lähtee Trumpin kelkkaan hyötymismahdollisuus mielessään.
– Ei heidän ole pakko taputtaa tuollaisessa tilanteessa, Meriläinen huudahtaa.
"Pervopohjaista dadaismia"
MTV Uutisten politiikan toimittajan Alec Neihumin mukaan Trump on tuonut jälleen esiin heti virkaanastumisensa jälkeen ajatuksen, että kaikki on mahdollista.
– Hänen äänestäjiensä kannalta on varmasti hyvä asia, että voidaan napsautella tuosta noin vain, että Panama halutaan, Kanada halutaan ja mitä milloinkin.
Monen muun näkökulmasta tilanne ei ole hänen mukaansa yhtä ruusuinen.
– Trumpin politiikka pakenee kaikkia mahdollisia määritelmiä. Se tekee maailmasta ikään kuin Afrikan tähti -lautapelin, jossa liikutaan laudalla.
– Nyt tällaisen pervopohjaisen dadaismin kanssa eletään tässä muutama vuosi.
Neihumin heitto saa Meriläisen repeämään kovaääniseen nauruun.
– Arvostan!
Hän vakavoituu ja muistuttaa, että demokratiaan kuuluvat myös esimerkiksi vapaa lehdistö ja vaikutusmahdollisuuksia tarjoava kansalaisyhteiskunta.
– Monet demokratian peruspilarit horjuvat, jos vallanpitäjät luulevat, että vaalien voittaminen tarkoittaa, että voittaja voi tehdä mitä vain, Meriläinen sanoo.
Rahamiehet Trumpin ympärillä
Neihum huomauttaa, että Trumpin hallituksen jäsenten yhteenlaskettu omaisuus on 12 miljardia Yhdysvaltain dollaria, kun Bidenin hallinnolla se oli reilut 100 miljoonaa dollaria.
– Aika monen muun maan kohdalla käytettäisiin sanaa oligarkia. Sitähän se on: rikkaat ihmiset pääsevät valtaan!
Keskustelun juontaja Jesse Kamras totesi, että virkaanastujaisissa Trumpin lähettyvillä oli muun muassa Metan johtaja Mark Zuckerberg, Teslan johtaja Elon Musk ja Amazon-johtaja Jeff Bezos.
– Ja samanaikaisesti puhutaan demokratiasta! Varmastikin Trump ajaa heidän mielestään sen kaltaisia asioita, joilla he voivat kohentaa bisneksiään edelleen, Kemppainen sanoo.
Lue lisää: Tekno-oligarkit saavat nyt tutkijaakin hämmentävän vallan – "Vaaran merkkejä"
Lue lisää: Trumpin vastustajat katosivat Instagramin hakutuloksista
Pöllöraati kannattaa Kamraksen näkemystä siitä, ettei Trumpia haluta vastustaa, koska siihen liittyviä seurauksia pelätään.
– Se, miksi nämä modernit Ake, Make ja Pera eli Jeff, Elon ja Zuke siellä niin näkyvästi poseeraavat, liittyy osaltaan siihen, että hyvät henkilösuhteet Trumpin kanssa ovat oleellisia, Neihum heittää.
Kamras pohtii, että Yhdysvaltain väistyneen presidentin Joe Bidenin tarve armahtaa etukäteen mahdollisia henkilöitä Trumpin ajojahdin varalta, on merkki jostakin.
– Se on vähän niin kuin vapaudu vankilasta -kortti, hän sanoo.
– Monopoli-pelistä tuttu vapaudu vankilasta -kortti on äärimmäisen hyvä vertaus! Tämä sopii nyt tähän paremmin kuin taikuri itsekään arvaa, Kemppainen ylistää.