Miksi ette rokota myös öisin? Milloin pääsee konttorille töihin? – näin Helsingin koronakyselytunnilla kysyttiin

1:30:14img
Pormestari Jan Vapaavuori ja virkamiehet vastaavat kansalaisten koronakysymyksiin – seuraa tilaisuutta suorana!
Julkaistu 28.04.2021 17:55(Päivitetty 28.04.2021 19:35)

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Helsingin pormestari ja kaupungin korkeimmat virkamiehet vastasivat tänään kyselytunnilla kansalaisten esittämiin kysymyksiin koronavirukseen liittyen.  

Voit katsoa tilaisuuden kokonaisuudessaan pääkuvan videolta tai lukea tilaisuuden oleellisimman annin artikkelin alaosasta.

Kysymyksiin vastasi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori yhdessä virkamiesten kanssa.

Vapaavuoren lisäksi tilaisuudessa puhuivat muun muassa sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen, kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio.

Seuraa tilaisuutta: 

Jolkkonen kertasi aluksi Helsingin koronatilannetta, ja kertoi, että tilanne on parantunut. Ilmaantuvuus Helsingissä on noin 88. Lukua halutaan edelleen alemmaksi, Jolkkonen sanoo. 

Rokotukset etenevät hyvin, Jolkkonen sanoo. Rokotuskapasiteettia riittää, hän sanoo. 

Miten Vantaalla rokotetaan jo nuorempia kuin Helsingissä? 

Jolkkonen: Mielenkiintoinen kysymys. Saamme rokotteita kansallisten periaatteiden mukaan. Muun muassa väestömäärä vaikuttaa. Vaikuttaa myös se, miten ihmiset ottavat rokotettuja. Helsingissä rokotetaan 55 vuotta täyttäneitä.  

Vapaavuori: Huomasin itse pari viikkoa sitten iäkkäiden rokotuskattavuus on erittäin hyvä. Voi olla sekin syynä.  

Voinko ilmoittautua ottamaan Astra Zenecan rokotteen, vaikka olen alle 65-vuotias? 

Jolkkonen: Ei valitettavasti mahdollista, vaikka ihminen ottaisi vastuun.  

Miksi ette rokota myös öisin? 

Jolkkonen: Rokottaisimme, jos olisi rokotteita.  

Vapaavuori: Helsinki pystyisi rokottamaan moninkertaisesti siihen, mitä pystyisimme rokottamaan.  

Jolkkonen: Kapasiteetti on 70 000 rokotetta viikossa.  

Onko Sputnik saatavissa pian Helsingissä? 

Jolkkonen: Käytämme niitä rokotteita, joilla on myyntilupa. 

Milloin saamme tietää, milloin ja miten järjestetään ylioppilasjuhlat?

Pohjolainen: Tietoa saadaan viimeistään toukokuun puolivälissä. Valmistelemme juhlia pk-seudun lukioiden kanssa yhdessä. Valmistelemme lähijuhlia, että ylioppilaat tulevat porrastetusti, mutta ei todennäköisesti yleisöä. Tilaisuus striimataan (näytetään verkossa).

Tekeekö kukaan vertailua, oliko yo-kokeiden tuloksissa eroa etäkoulun vuoksi Helsingissä vs. muu Suomi? 

Pohjolainen: Kyllä tehdään. Voin jälkikäteen sanoa, että kirjoitukset toteutettiin erittäin hyvin Helsingissä. Yli 3000 kirjoittavaa ja vain 12 myöhästyi valmistuminen. Se on normaali määrä. 

Milloin museot ja teatterit avataan? 

Laitio: Avi päättää teattereissa kokoontumisrajoitukset. Tällä hetkellä kuusi henkilöä. Museoita säädellään asiakastiloina tartuntatautilaissa: Jos tila on yli kymmenelle hengelle, vaatii erityistoimia, kuten suunnitelman terveysturvallisuudesta ja turvaväleistä huolehtia. Kunnalliset vapaa-ajan palvelut ovat kiinni ainakin 16.5. asti. Yksityiset tekee itse päätöksensä. Viikoittain tarkastellaan tilannetta.  

Vapaavuori: Nyt kun tilanne kehittyy positiivisesti, olemme voineet asteittain vapauttaa. Olemme lähteneet lapset ja nuoret -periaatteesta. Jos tilanne jatkuu hyvänä, vapun jälkeisellä viikolla tai sitä seuraavalla avataan vähän lisää. Meidän pitää pitää mielessä, että tautia on paljon.  

Milloin uimahallit avataan? 

Laitio: En pysty vastaamaan, milloin avataan. Ensi maanantaina avataan sellaisille, joille uinti tuo erityistä fyysistä hyötyä. 

Olenko ymmärtänyt oikein, että yksityisille ryhmäliikuntatunnille pääsee vasta elokuussa? 

Laitio: Päättävät itse. Yksityiset voivat avata toimintaansa huomisesta alkaen varotoimin. Kaupunkikin pystyisi, mutta emme tee vielä niin. 

Miksi ravintoloita voi avata, mutta kulttuuritapahtumia ei? 

Vapaavuori: Pitäisi kysyä hallitukselta. Riippuu lainsäädännöstä.  

Miten Helsingissä on aikomus käyttää koronapassia? 

Jolkkonen: Näillä näkymin käytettävissä kesäkuun loppupuolella. On tarkoitettu matkustamiseen. Jotkut maat käyttävät muuhunkin, Suomessa selvitetään käytetäänkö. Toistaiseksi ei ole linjausta asiasta Suomessa.  

Miksi jalkapallokentät eivät ole auenneet vain lapsille? 

Laitio: Luulen, että tässä viitataan siihen, että meillä on ollut tilanteita, joissa on varattu lapsille vuoro. Kentällä on ollut aikuisia, jotka eivät ole suostuneet lähtemään pois.  

Milloin voi varata ajan toiselle rokotevalmistajalle, jos ei halua Astra Zenecaa? 

Jolkkonen: Ihan lähipäivinä. Meillä ei ole vielä varausjärjestelmässä vaihtoehtoa, että voi valita rokotteen. Tämä päätös tuli aika nopeasti. 

Milloin Johnson&Johsonin rokote saadaan käyttöön? 

On tullut jo Suomeen, mutta Euroopan lääkevirastolta ei ole vielä päätöstä sen käytöstä (syynä mahdolliset veritulppaepäilyt). 

Mihin tietoon pohjaten kouluja koskevat päätöksen on tehty? 

Jolkkonen: Noudatamme kansallisia linjauksia. Meillä on myös hyvä oma tietopohja. Tietoa on käytetty myös kansallisesti ja THL koonnut koko maasta tiedot. Tartunnat ovat kuitenkin suhteellisen vähäisiä ja koulujen kiinnipitäminen ja etäkoulu ei ole nähty haitalliseksi, mutta lähikoulu on hyväksi.  

Lasketteko jatkotartunnaksi myös sellaiset, jos koulusta saanut tartunnan tartuttaa koulun ulkopuolisen? 

Jolkkonen: Ei lasketa, koko ketjua ei lasketa. Meillä ei ole keinoa selvittää, mikä on ihan ensimmäinen tartunta.  

Milloin ryhdytään menemään ikääntyneet edellä? 14 kuukautta eristyksissä on pitkä aika. 

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan johtaja Seija Meripaasi: Todella tärkeä teema. Vaikka rokotustilanne on hyvä, kaikki tapahtumat ja tilanteet ovat sellaisia, että rokotus ei suojaa laajemmalta kokoontumiselta. Odotetaan yhtä paljon sitä, että pystytään palvelukeskukset aukaisemaan. 1.6. lähtien aletaan asteittain avaamaan, mutta en vielä pysty sanomaan miten avaamisessa edetään.  

Laitio: Uimahallit, museot ja kulttuuritapahtumat ovat tärkeitä iäkkäille. Vapun jälkeen näitä varmasti tarkastellaan, jos tilanne menee hyvään suuntaan.

Millaisia vaikutuksia koronalla on ollut terveydenhuoltoon? 

Vapaavuori: Mitä kaikkea korona onkaan aiheuttanut soten puolella? Meillä oli ennen koronaa seitsemän jäljitystyössä. Enimmillään oli 700. Suurin osa terveydenhuollon ammattilaisia. Hämmentävän hyvin onnistunut ja pitää nostaa hattua ammattilaisille.  

Vastaako Helsingin satamissa ja lentokentällä testaamisesta? 

Jolkkonen: Satamista vastaa. Avin päätöksen mukaan on pakkotestaus. Sama toimintamalli lentokentällä, josta Vantaa vastaa. Lähtömaan perusteella ei määrätä suoraan karanteeniin. Mutta jos epäillään, että on oireita, voidaan asettaa karanteeniin. Tehdään yksilökohtainen arvio. 

Miksi ravintolat menevät kiinni niin aikaisin? 

Vapaavuori: Se on valtion päätettävissä. Vähän itseasiassa hämmästelen, että siitä ensimmäisenä alettiin purkaa rajoituksia.  

Mikä on perustelu sille, että ravintolat avataan, mutta kuntosalille ei pääse? 

Vapaavuori: Voisin kysyä saman kysymyksen. En ryhdy valtioneuvoston puolesta vastaamaan. Ihmettelimme, että näin tehtiin. Liittyy varmaan oikeudellisiin kysymyksiin ja elinkeinovapauteen ja muuhun. 

Voiko yhtiökokouksen järjestää? 

Vapaavuori: Erittäin vahva suositus, että voitaisiin järjestää etänä. Tämä on avin päätösvallassa eikä missään vaiheessa kai ole ollut täyttä kieltoa. Lakisääteisiä kokouksia saa järjestää. 

Milloin pääsee konttorille töihin? 

Vapaavuori: Suositus jatkuu. Enemmistö Helsingin työntekijöistä on ollut lähitöissä työn luonteen vuoksi.  

Laitio: Kymmenen prosenttia kaupungin työntekijöistä pystyy tekemään etätöitä. 

Kuka myöntää erityisuimakortteja ja millä perusteella? 

Kaupunki. Tietyillä diagnooseilla saa. Kaupungin verkkosivuilla ohjeet. 

Mikä on pormestarin viesti nuorille? 

Vapaavuori: Sama kuin kaikille. Vaikka tilanne on parempi kuin muutama viikko sitten, tautia on edelleen täällä paljon. Nyt pitää vaan malttaa, pitää käyttäytyä vastuullisesti, noudattaa turvaohjeita ja välttää kontakteja. Jos tilanne kehittyy hyvään suuntaan, voimme rajoituksia keventää. Nuorten pitää ymmärtää, ettei kyse ole pelkästään teistä, teidän kautta tauti leviää aikuisiin ja ikäihmisiin. Terveellä kaupunkilaisjärjellä fiksusti eteenpäin.  

Vastauksia on tiivistetty.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus