Porot kuumentavat tunteita Lapissa: Mikko sanoo porojen valvottaneen kaksi kuukautta putkeen – "Ei lehmäkään saa tulla toisen pihalle p*skomaan"

0:59img
Julkaistu 29.10.2019 14:20

Meri Remes

meri.remes@mtv.fi

Porot vaeltavat Kemijärven kaupungissa, syövät kaiken kasvimaalla ja tuhoavat esimerkiksi lasten hiekkalaatikot ulosteillaan, sanoo kemijärveläinen Mikko Törmälä. Poronhoitajia edustavan Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtajan mukaan kyse on yksittäisistä tapauksista.

Kemijärvellä asuva Mikko Törmälä ei juuri nuku syksyllä tähän aikaan.

Törmälä syyttää asiasta poroja: ne tulevat pihalle ja tökkivät sarvillaan metsästyskoirien häkkejä ja saaden sisälläkin olevat koirat haukkumaan. Lisäksi porot tökkivät sarvillaan Törmälän talon ulkoseiniä öisin.

Melu saa Törmälän, hänen vaimonsa ja esimerkiksi vierailulla olevat lapsenlapsetkin heräämään öisin. Törmälä on ollut asiasta yhteydessä poliisiin.

– Poliisi on sanonut minulle, että päivystyksen aikana poroista tulee jopa kymmeniä soittoja, Törmälä sanoo.

Törmälä sanoo, että porot ovat myös rikkoneet paikkoja: ne ovat muun muassa hajottaneet lasten leikkimökin kulman.

– Porot estävät viljelyä, kuten nauriiden ja mansikoiden viljelyn. Ne makaavat pihalla kesäisin ja ulostavat sen niin, ettei lapsilla voi pitää hiekkalaatikkoa.

Törmälän mukaan tilanne vaihtelee kunnittain. Esimerkiksi Kittilän alueelta hänellä on parempia kokemuksia. 

Lue myös: Porot pilaavat kaiken: tietokirjailijan mukaan Lapin luonto tuhoutuu poronhoidon myötä 

"Porot estävät viljelyä ja ulostavat lasten hiekkalaatikoihin" 

Törmälä näkemys on, että poro-ongelma ratkeaisi ainoastaan sillä, että porot aidattaisiin muualle. He ovat kokeilleet talon pihan aitausta, mutta porot puskevat aitojen läpi ja rikkovat itsensä.

– Porojen yhteentörmäys yhteiskuntaan on suurta. Ne aiheuttavat pihojen tuhoamisen lisäksi porokolareita. Poro on tätä nykyä kotieläin: eihän lehmäkään saa tulla toisten pihalle p*skomaan, Törmälä sanoo.

– Jos porot laitettaisiin aitoihin, tällaista ongelmaa ei olisi. Rehuntekeminen kuitenkin maksaa, joten porotilalliset vapauttavat porot mellastamaan kylälle, Törmälä summaa.

Törmälä arvelee, että poroja on alueella liikaa eikä niille riitä syötävää.

IMG_0965 2[5346]

Porojen jälkiä Mikko Törmälän koiranhäkin vieressä. 

Näin Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja kommentoi asiaa 

MTV Uutiset tavoitti poronhoitajia edustavan Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtajan Anne Ollilan kommentoimaan Mikko Törmälän perheen kaltaista tilannetta. 

Oletteko törmänneet siihen, että poronhoitajilla ja yksityishenkilöillä on ollut kiistaa porojen oleskelusta talojen pihoilla Kemijärven alueella? 

– Kyllä niitä aina välillä tulee eteen, mutta yleensä ne sovitellaan hyvässä hengessä. Nämä ovat yksittäistapauksia, eikä tämä ole laajempi ilmiö, Ollila avaa. 

Saavatko porot tulla jatkuvasti piha-alueille? Ollila sanoo, että vaikka poroilla on pysyvästi vapaa laidunnusoikeus, ei niitä tulisi jatkuvasti päästää muiden ihmisten pihoille. 

– Poroja ei ole suotavaa päästä pihoille. Jos porot tulisivat toistuvasti pihalle, ei se ole suotava tilanne, Ollila tiivistää. 

Poroihin liittyvä keskustelu on jatkunut vuosia 

Lapin poliisilaitos kertoo MTV Uutisille, että Mikko Törmälän tekemä rikosilmoitus on esiselvitysvaiheessa, eikä poliisilaitos tiedota tässä vaiheessa aiheesta enempää. Lapin poliisilaitos kertoo lisäksi, että Paliskuntain yhdistyksen sivuilla on tarkempi tieto siitä, milloin porojen tuhoista voi kääntyä poliisin puoleen. 

Paliskuntain yhdistyksen sivuilla sanotaankin poronhoitolain lakipykälän mukaan seuraavasti: Poroilla on maanomistussuhteista riippumaton oikeus oleskella ja ottaa ravintonsa luonnosta, mutta ei aiheuttaa taloudellista vahinkoa maa- ja metsätaloudelle.

Lisäksi poronhoitolaissa sanotaan, että muualla kuin saamelaisten kotiseutualueella poroja on hoidettava siten, etteivät ne pääse puutarhoihin, vakinaisten asuntojen pihoihin tai muille erityiseen käyttöön otetulle alueille. 

Törmälä ei ole mielipiteensä ja kokemustensa kanssa yksin. Muun muassa Yle ja Lapin Kansa ovat viime vuosina kirjoittaneet aiheesta.

Poronhoito jakaa lappilaisia kahtia Lapin Kansan jutun mukaan: vapaana vaeltavat porot ärsyttävät porottomia asukkaita, kun taas poronhoitajat puolustavat elinkeinoaan.

Samalla monet ovat olleet huolissaan Lapin luonnonvaroista ja pohtineet, tuhoutuuko luonto, jos poroja on poronhoitoalueilla liikaa. Viimeisimpänä mainitusta teemasta oli viime vuonna MTV Uutisilla oma juttu täällä.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Jouko Kumpula kommentoi Lapin Kansalle viime vuonna, että porojen aitaaminen olisi poronhoidon loppu sen vuoksi, ettei poro ole sopeutunut tarhaelämään. Tarhaaminen tekisi elinkeinosta Kumpulan mukaan tappiollista. Toisaalta Kumpula sanoi Ylelle vuonna 2017, että porojen jäkälälaitumet ovat monin paikoin heikossa kunnossa ja laidunkierron tulisi olla parempi. 

Tuoreimmat aiheesta

Kemijärvi