Irrallaan olevat koirat ovat suuri uhka luonnoneläimille – pienikin koira voi tehdä isoa tuhoa

Susi tappoi poroja Lapissa
Kuvassa Iissä vuonna 2012 Pohjois-Pohjanmaalla kuolleita poroja. Sutta epäillään tuhon aiheuttajaksi. Osaa poroista oli syöty ja suurin osa oli hukkunut, kun porot olivat lähteneet karkuun mahdollista sutta. Handout
Julkaistu 30.06.2018 22:53(Päivitetty 01.07.2018 17:04)

MTV UUTISET - STT

Koiran irti pitäminen eläinten pesimäaikaan ja kansallispuistoissa on luvatonta, mutta sitä tapahtuu. Metsähallituksen tiedottaja Pirjo Rautiainen kertoo, että koirien irtipito kansallispuistoissa on melko yleistä.

Irtokoirat ovat vaaraksi luonnoneläimille erityisesti kesällä. Pohjois-Suomessa koirilla on erityinen uhri: porot.

Koirat aiheuttavat poronhoitoalueella vuosittain yli sadan poron kuoleman, kertoo poronhoitajia edustava Paliskuntain yhdistys.

Määrä on pieni verrattuna luonnon petoeläinten tappamiin poroihin, joita on yhdistyksen mukaan vuosittain 30 000. Niistä tosin vain viidennes löydetään ja arvioidaan pedon tappamiksi. Poroja on Suomessa vajaat 200 000.

Pienikin koira voi tehdä isoa tuhoa

Pienikin koira voi saada vahinkoa aikaan hajottamalla porotokan ja vaarantamalla kantavien porojen tiineyden. Koirat myös repivät poroja ja aiheuttavat niille vammoja. Vakavimmissa tapauksissa on jouduttu lopettamaan kymmeniä poroja, koska koirat ovat ajaneet ne aitaa päin, Paliskuntain yhdistys kertoo.

Yhdistyksen mukaan porojen ja koirien kohtaamisista koituneet ongelmat ovat kasvaneet rajusti viime vuosina. Yhdistys toivookin, että ihmiset pitäisivät koiransa kiinni, toiminnanjohtaja Anne Ollila sanoo.

Vahinkoja koituu yhdistyksen mukaan erityisesti metsästyskoirista, mutta tavallista on myös, että matkailijoiden tai paikallisten irtokoirat aiheuttavat porojen kuoleman.

Koiran omistaja joutuu korvaamaan raadellun poron.

Poronomistajat tuovat koiria talteen

Poronhoitolaki kieltää porojen pelottelemisen. Siksi poronhoitajalla on oman paliskuntansa alueella lupa tappaa isännätön koira, joka koirien kiinnipitoaikana tavataan ajamasta poroja niiden laitumella tai joka muuna aikana tavataan repimästä ajamaansa poroa.

Lain mukaan koiraa ei saa tappaa, jos se saadaan kiinni tai vahinko on mahdollista estää muuten. Lupa tappaa ei siis suinkaan ole automaattinen.

Kun koira katoaa, omistajat kuitenkin usein epäilevät sen joutuneen ammutuksi, Inarin kunnan löytöeläimistä vastaava Nina Lager sanoo. Inarissa on laajat ulkoilu- ja metsästysmaastot kansallispuistoineen. Kesäaikaan Lagerille tulevista koirista puolet on matkailijoiden lemmikkejä.

Poronomistajat liikkuvat paljon metsässä, joten he tuovat merkittävän osan karkurikoirista Lagerin hoiviin.

Tapauksia, joissa poromies on ampunut koiran, tulee tietoon harvoin. Paliskuntain yhdistyksen mukaan ampumisia ei ole edes vuosittain.

Ylikomisario Esa Harju Lapin poliisista ei muista Inarin tai Sodankylän alueilta yhtäkään tapausta, jossa poromiehen olisi epäilty ampuneen koiran. Esimerkiksi Koillismaalla sattuneista tapauksista on sen sijaan uutisoitu.

Koira voi eksyä tai hukkua

Lager muistuttaa, että käytännössä kaikki koirat lähtevät riistaeläinten perään sellaisia havaitessaan.

Poromiehen luotia yleisempiä kadonneen koiran mahdollisia kuolinsyitä on lukemattomia.

Koira voi esimerkiksi jäädä auton alle tai eksyä ja nääntyä. Porojen ja hirvien potkut voivat olla kohtalokkaita. Lager kertoo viimekesäisestä tapauksesta, jossa kolme vaeltajaa pelasti koskeen hukkumaisillaan olleen koiran.

Lager toteaa Paliskuntain yhdistyksen tavoin, että irtokoirat tappavat paljon poroja.

– Se on hirveän näköistä. Pitää kunnioittaa sitä, että tämä on poronhoitoaluetta.

Lager toivoo myös avoimuutta poromiehiltä niissä tapauksissa, joissa koiria on todella ammuttu. Huhumyllyt kenties rauhoittuisivat. 

Koirien kiinnipito lain mukaan

– Koirien kiinnipitoa säädellään useilla laeilla.

– Mestästyslain mukaan koiraa ei saa pitää irti toisen alueella ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa. Tällaista lupaa ei ole kansallispuistoissa tai luonnonpuistoissa, joita hallinnoi Metsähallitus.

– Joidenkin alueiden järjestyssääntöön on kirjattu koirien kiinnipito.

– Rikoslain mukaan koiranomistajalla on rikosoikeudellinen vastuu, jos koira aiheuttaa vahinkoa ympäristölleen.

– Eläinsuojelulain mukaan eläintä ei saa hylätä.

– Koirien kiinnipitoaika on metsästyslain mukaan 1.3.–19.8.

– Samat pykälät koskevat kissaa. 

Jutun otsikkoa korjattu 1.7. kello 17. Alkuperäisessä otsikossa sanottiin virheellisesti, että koirat tappavat poroja enemmän kuin pedot. Todellisuudessa tilanne on päinvastainen.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa