Kolmen laskupäivän jälkeen Euroopan pörssit kääntyivät tänään jälleen nousuun.
– Nyt voi hengähtää helpotuksesta tällä erää, toteaa Nordean päästrategi Lippo Suominen.
Pörssikurssien viime päivien laskulle ei ole löytynyt yhtä selkeää selitystä. Viimeiset kaksi kuukautta markkinoilla on eletty hyvin rauhallista aikaa.
– Kahden kuukauden rauhallisen ajan jälkeen kahden prosentin eilinen lasku oli merkittävä. Uskon, että tämä on normaalia vaihtelua, joka tuntuu seesteisen vaiheen jälkeen isolta. Tämä on luonnollinen reaktio, jota ei aiheuttanut mikään yksittäinen tekijä. Pitkän nousun jälkeen sijoittajat vain halusivat kotiuttaa voittojaan, arvioi Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju.
"Sijoittajat halusivat liikettä markkinoille"
– Taustalla on pitkä rauhallinen vaihe, sijoittajat halusivat jotain liikettä markkinoille. Yksi osasyy voi olla se, että keskuspankit vihjailivat, ettei markkinoille tule uutta tukea niin paljon kuin on odotettu, pohtii Suominen.
Financial Timesin mukaan osakemarkkinoiden jyrkähkön laskun takana voi olla myös robottikauppa.
Automatisoidussa kaupassa algoritmi pyrkii ostamaan arvopapereita, joiden hinta on nousussa ja myymään arvopapereita, joiden hinta laskee.
Helsingissä kurssit heilahtelevat enemmän
Helsingin pörssissä yksittäiset osakkeet laskivat paljon, jopa seitsemän prosenttia viikossa.
– Helsingin pörssi on reunamarkkina. Monessa suomalaisyhtiössä kaksi kolmasosaa osakekannasta on ulkomaisessa omistuksessa. Kun ulkomaiset omistajat myyvät ja iso määrä osakkeita tulee nopeassa tahdissa myyntiin, se aiheuttaa Helsingissä kurssilaskua, selittää Oksaharju.
Strategit muistuttavat, että osakesijoituksille ei tällä hetkellä ole järkeviä vaihtoehtoja.
– Korot ovat nollassa, joten vaihtoehtoisia sijoituskohteita ei ole osakkeille. Raha pysyy osakemarkkinoilla. Vaihtoehtoisten sijoituskohteiden tuotot ovat negatiivisia tai nollaa. Osakesijoittajien ei nyt kannata huolestua, sanoo Oksaharju.
– Kyllä nyt kannattaa pitää rahat osakkeissa. Muuta turvallista ja tuottoisaa vaihtoehtoa ei tällä hetkellä ole sijoituksille, muistuttaa Suominen.
Strategit neuvovat pitämään mielessä pörssin pidempiaikaisen kehityksen.
– Toivon mukaan tämä oli pieni väliaikainen häiriö. Pörssi on noussut 7,5 vuotta ja ollaan vain 2 prosentin päässä kaikkien aikojen ennätyksestä, huomauttaa Oksaharju.
– Ei kannata säikähtää heiluntaa vaan katsella isompaa kuvaa, neuvoo Suominen.
Trump tuskin yllättää markkinoita
Asiantuntijat uskovat, että loppuvuodesta pörssikursseissa tapahtuu normaalia heiluntaa, mutta suuria heilahduksia ei odoteta.
Edes se, että Donald Trump voittaisi Yhdysvaltain presidentinvaalit, ei järkytä markkinoita.
– Toki jenkkivaalit voivat heilutella kursseja, mutta Trumpin voittokaan ei välttämättä vaikuttaisi dramaattisesti, jos siihen on osattu varautua. Kiinan talouden kehitys vaikuttaa pörssikursseihin. Euroopassa on kaikenlaisia tapahtumia, esimerkiksi Italian kansanäänestys, joilla voi olla merkitystä. Esimerkiksi Brexitin vaikutus oli kuitenkin odotettua pienempi, selittää Suominen.