Huoli Ukrainan tilanteesta heiluttelee rajusti Euroopan pörssikursseja.
Helsingissä kurssit olivat aamupäivällä yli kolme prosenttia miinuksella. Kurssi on päivän aikana noussut. Helsingin pörssi oli sulkeutuessa 2,5 prosenttia miinuksella.
S-Pankin päästrategi Lippo Suomisen mukaan markkinoilla on odotettavissa melkoista aaltoilua.
– Ukrainan tilanne on hankala, sillä kukaan ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Jos tilanne helpottaa, niin tulee helpotusralli markkinoille, jos tilanne menee huonompaan suuntaan, silloin on varmasti huonoja aikoja edessä.
Jos Venäjän hyökkäys Ukrainaan tapahtuu, sillä olisi vielä jo nähtyä suurempia vaikutuksia.
– Kyllähän se olisi kova isku, jos se tuosta vielä sodaksi muuttuu. Markkina on valmistautunut siihen, että tämä on sapelin kalistelua ja pelottelua. Jos hyökkäys tapahtuisi, markkinoilla tultaisiin alas aika reippaastikin ainakin vähäksi aikaa.
Vaihtokärjen osakkeista syvimmässä, 4–5 prosentin laskussa ovat tänään olleet teräsyhtiöt SSAB ja Outokumpu sekä energiajätti Fortum.
Lue lisää: Euroopan pörssit roimassa laskussa, etenkin Moskovassa – öljyn hinta kipuaa kohti haamurajaa, jota ei ole ylitetty vuosikausiin
Kurssilaskut mahdollisuuksia sijoittajille
Nordean päästrategi Antti Saari ei ole tilanteesta vielä hirvittävän huolissaan.
– Isommat huolenaiheet ovat jossain muualla kuin pörssissä. Vuonna 2014 kun Krimin niemimaa miehitettiin, sillä oli globaaleihin pörssikursseihin 3–5 prosentin vaikutus. Toki Venäjällä tultiin huomattavasti kovempaa alas. Silloin laskut kestivät parisen viikkoa.
Suominen muistuttaa, että sijoitusmarkkinoilla on ollut viimeisen puolentoista vuoden aikana pelkkää juhlaa.
– Koronaromahduksen jälkeen osakkeet ovat vain nousseet. Viime vuonna noustiin 25 prosenttia ja jos tänä vuonna on tultu viisi prosenttia alas, niin aika paljon ollaan vielä plussan puolella. Tämä on sijoittajille hyvä muistutus, että pakkejakin tulee.
Samoilla linjoilla on Nordean Saari.
– Kovat kurssilaskut ovat edelleen mahdollisuuksia sijoittajille. Jos vain osaa pitää hatustaan riittävän tiukasti kiinni ja varautua siihen, että alaspäinkin voidaan mennä. Pidemmällä tähtäimellä pidämme näkymää edelleen ihan hyvänä.
Kursseja painavat myös huolet Yhdysvaltojen rajusta inflaatiosta, jonka odotetaan johtavan odotettua suurempiin ohjauskoron nostoihin jo ensi kuusta lähtien. Lisävauhtia inflaatiopaineet saavat raakaöljyn kallistumisesta.