Viihdetaiteilijan poseeraus muistomerkin edessä on synnyttänyt rasistisen kohun sosiaalisessa mediassa. Osa kommentaattoreista toivoo kirjoituksissaan maahanmuuttajille jopa väkivaltaista kohtelua ja kuolemaa.
Viihdetaitelijaksi itseään tituleeraava Youtube-tähti Prinssi Jusuf julkaisi elokuun alussa Facebook-sivuillaan kuvan, jossa kolme tummaihoista miestä poseeraa sotamuistomerkin edessä.
Julkaisusta lähti liikkeelle valtava kommenttiketju, jossa osa keskustelijoista kirjoittaa maahanmuuttajista hyvin rajuun tyyliin. Seuraavat viestit ovat keskustelun kesyimmästä päästä ja niiden kieliasua on korjattu.
"häipykää v...n Suomesta...häpäisette sen vähänkin kunnian mitä meillä OIKEILLA suomalaisilla on enää jäljellä"
"Menisivät puolustamaan isänmaata eikä luimuilisi suomen sosiaaliturvassa!"
"Mikä --- pointti tässä kuvassa on?! Oikeastiko kunnioittavat veteraaneja?"'
Eräässä ketjun viestissä lainattiin Facebook-kirjoitusta, jossa uhattiin "sekoittaa kaasu- ja jarrupolkimet", jos suojatien sattuu ylittämään tummaihoinen mies.
Toisessa kommentissa haluttiin hirttää tummaihoiset, joista kirjoittaja käytti neekerit-sanaa.
Tosiasioista ei tietoakaan
Rasististen mielipiteiden esittämisestä näyttää tulleen tietyissä piireissä entistä sallitumpaa, sanoo viestinnän tutkija Janne Matikainen Helsingin yliopistosta.
Keskusteluissa pelataan stereotypioilla, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä totuuden kanssa.
– Kun keskustelua katsoo, joillekin näyttää olevan tärkeää, että voi haukkua ulkomaalaisia ja höpöttää mitä vain. Siitä on tietyn ryhmän piirissä tullut sallitumpaa, vaikka ei koko yhteiskunnan tasolla, Matikainen pohtii.
Matikaisen mukaan rasistista keskustelua ja jyrkkiä mielipiteitä on verkossa ollut jo pitkään.
Ennen keskustelua käytiin Homma-foorumin kaltaisilla palstoilla. Nyt rasismi näyttää levinneen myös sosiaaliseen mediaan, jossa sitä käydään omalla nimellä.
– Moni ennakoi, että omalla nimellä puhuminen siistisi keskustelua. Niin ei näytä käyneen. Täytyy muistaa, että sosiaalinen media ei ole erillään muusta maailmasta. Samat aiheet puhuttavat verkossa ja sen ulkopuolella.
Matikainen ihmettelee, että moni ihminen näyttää unohtavan verkossa sananvapauden rajat. Kirjoitusten joukossa on selviä kunnianloukkauksia.
Rasismin vastustajat heräsivät
Maahanmuuttokritiikki ja suoranainen rasismi ovat olleet keskustelussa pinnalla sen jälkeen, kun kansaedustaja Olli Immonen julkaisi Facebookissa maahanmuuttajia vastustavan kirjoituksensa.
Tutkija Janne Matikaisen mielestä Immos-kohun jälkimainingeissa maahanmuutosta ja monikulttuurisuudesta syntyy helposti kiihkeää keskustelua. Verkossa mielipiteet kärjistyvät entisestään.
Nyt keskusteluun ovat heränneet myös rasismin vastustajat. Esimerkiksi Prinssi Jusufin kuvasta syntyneessä kohussa monet antoivat rasistisille kommenteilla takaisin samalla mitalla.
"Kolme miestä on kuvassa. Samanlaisia kuvia on varmaan sadoilla muillakin suomalaisilla. Haluaisin jonkin loogisen perusteen siihen miksi tämä kuva olisi jotenkin loukkaava? Kertokaa hyvät vihaajat minulle, kiitos."
"Olihan Suomen rinnalla taistelemassa muitakin kuin suomalaisia. Juutalaisia oli, romaneita oli ja vaikka mitä muita. Tämä kaikille rasisteille tiedoksi."
– Siellä oli henkilöitä, jota ovat selvästi ottaneet tehtäväkseen, että pitää saada vastaääni rasistipuheelle. Verkkoa syytetään monesti siitä, että saman mieliset pysyvät omissa kuplissaan. Tämä keskustelu on esimerkki siitä, että eri kuplissa olevat ihmiset ovat mukana samassa keskustelussa, Matikainen sanoo.
Asiattomien kommenttien vuoksi keskustelumahdollisuus tästä artikkelista on poistettu.
Juttua korjattu 22:40: Homma-foorum ei ole suljettu palsta, vaan kaikki voivat kirjautua lukemaan ja kirjoittamaan viestejä.