Potkut saanut venäläiskenraali avautuu: "Meitä iskettiin selkään"

Venäläiskenraalin mukaan hän ilmaisi kaikki ongelmat "erittäin suorasti ja äärimmäisen karusti". Kenraalin kommenteista uutisoi muun muassa yhdysvaltalaismedia CNN.

Venäläiskenraali Ivan Popov väittää saaneensa potkut sen jälkeen, kun hän syytti Venäjän puolustusministeriötä joukkojensa pettämisestä.

Kenraali Popov johti Etelä-Ukrainassa Venäjän 58. armeijaa, joka on taistellut Ukrainan vastahyökkäystä vastaan Zaporizhzhjan alueella, Etelä-Ukrainassa.

Kuten monet rykmenttiemme komentajat ovat sanoneet, Ukrainan armeija ei pysty murtamaan linjojamme, mutta korkea-arvoisimmat komentajamme iskivät meitä selkään, Popov sanoi ääniviestissä CNN:n mukaan.

He petturimaisesti ja halveksuttavasti katkaisevat armeijan pään kaikkein vaikeimmalla ja tiukimmalla hetkellä.

Viestipalvelu Telegramissa julkaistussa ääniviestissä Popov sanoo kritisoineensa puolustusministeriölle erityisesti joukkojensa kykyä käydä tykistötaistelua.

Vastatykistöstä on pulaa, samoin tykistötiedusteluasemista. Vihollisen tykistö on aiheuttanut massoittain kuolemia ja haavoittumisia.

Viesti on tavallaan sama, jota Ukrainan sodanjohto on välittänyt lännelle. Ukrainan versiossa tosin Venäjällä on tykistöylivoima ja kyky ampua merkittävästi enemmän epäsuoraa tulta kuin Ukrainalla.

"Minulla ei ole oikeutta valehdella"

Popovin ääniviestin julkaisi entinen Venäjän eteläisen sotilaspiirin apulaiskomentaja Andrey Gurulev, joka on tätä nykyä Venäjän parlamentin jäsen. Hän on aiemmin kritisoinut Venäjän puolustusministeriön tapaa käydä sotaa.

Nostin esille myös muita ongelmia ja ilmaisin ne kaikki erittäin suorasti ja äärimmäisen karusti, Popov sanoo ääniviestillä. 

Minulla ei ollut oikeutta valehdella (puolustusministeriölle), kävin läpi kaikki armeijaa vaivaavat taistelu- ja huolto-ongelmat, hän jatkaa.

Popovin mukaan puolustusministeri Sergei Shoigu "allekirjoitti käskyn ja hankkiutui minusta eroon". Kapinoineen Wagner-komentaja Jevgeni Prigozhinin tapaan Popov sanoo syyttäneensä Shoigua petoksesta.

Venäläislähteet ovat aiemmin väittäneet, että yleisesikunnan päällikkö, kenraali Valeri Gerasimov antoi Popoville potkut sen jälkeen, kun tämä sanoi, että hänen Ukrainan vastahyökkäysten kohteena olleet joukkonsa tarvitsevat lepoa.

Popov on CNN:n mukaan yksi korkea-arvoisimmista venäläiskenraaleista, jotka ovat osallistuneet Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa.

CNN:n mukaan venäläisviranomainen tuomitsi Popovin ääniviestin julkaisun "julkiseksi showksi".

Venäjän Ukrainan operaatiota käsittelevässä työryhmässä Duumassa työskentelevä Andrei Turchak puolestaan totesi, ettei Popovin viestiä tarkoitettu julkiseksi, vaan hän jakoi sen yksityisessä ryhmächatissa, jossa on 58. armeijan komentajia ja sotilaita.

Se, että (viestin julkaissut) Gurulev jotenkin sai sen käsiinsä ja teki siitä poliittisen näytöksen, on hänen omallatunnollaan, Turchak kommentoi CNN:n mukaan.

Popov oli hyvin todennäköisesti tietoinen, että hänen ääniviestinsä vuodetaan eteenpäin, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW: Popov yritti vedota suoraan Putiniin

Ajatushautomo ISW arvioi, että Popov todennäköisesti pyrki vetoamaan suoraan presidentti Vladimir Putiniin. Yleisesikunnan päällikkö Gerasimov saattoi yrittää suojella Putinia suoralta kritiikiltä ja antoi Popoville kenkää ennen kuin tämä ehti vedota Kremliin, ISW kirjoittaa.

Popovin tavoitteena oli todennäköisesti työntää Gerasimov sivuun Venäjän Ukrainan operaation johdosta, ISW katsoo. Viime aikoina on huhuttu, että Gerasimov olisi korvattu kenraalieversti Mikhail Teplinskillä, mutta tätä väitettä ei ole vahvistettu.

Popovin yritys vedota suoraan Putiniin ja hänen niskoittelunsa Gerasimovia vastaan viittaa ISW:n mukaan "syövyttävään käytökseen", joka on levinnyt Ukrainassa taistelevien venäläisjoukkojen ja -komentajien keskuudessa.

Venäläiskomentajat saattavat yhä enemmän ottaa joukkojensa hyvinvoinnin omiin käsiinsä, ISW kirjoittaa.

Venäjän kasvavissa määrin hauras komentoketju saattaa aiheuttaa kriittisiä ongelmia tulevaisuudessa. Kenttäkomentajien tuki armeijan johtoa kohtaan voi kasvaa yhä ontommaksi, ajatushautomo jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat