Jääkiekon tilastokirjat pullistelevat ennätyksiä, joita lajin nykyaikana on erittäin vaikea parantaa. Takavuosikymmenten hurlumhei-kiekko on muuttunut taktiseksi peliksi, pelaajat ovat muuttuneet huippu-urheilijoiksi, ja maalivahtien varusteet ovat kasvaneet. Kilpailu on koventunut.
Alle 20-vuotiaiden miesten MM-kilpailut ovat olleet usein kiekkokauden raikkain tuulahdus menneestä, mutta uusin maustein. Kanadan Halifaxissa ja Monctonissa pelattuja MM-kilpailuja väritti Kanadan 17-vuotias hyökkääjä Connor Bedard, jonka pistevire hakee vertaistaan takavuosikymmeniinkin vertailtaessa.
Torstain vastaisena yönä Yhdysvaltoja vastaan pelatussa välierässä hän tyytyi "vain" tehoihin 1+1, kun Kanada eteni välieriin maalein 6–2.
Ennen perjantain vastaisen yön Tshekki–Kanada-loppuottelua Bedard kekosi kuudessa ottelussa käsittämättömät pisteet 9+14=23. Lukema on niin hurja, että yksien MM-kilpailujen pistetilastossa edellä olivat enää Ruotsin Peter Forsberg, Ruotsin Markus Näslund ja Suomen Raimo Helminen.
Vielä kahdet MM-kilpailut?
Forsberg teki 7+24=31 ja Näslund 13+11=24 vuodenvaihteen 1992–93 MM-kilpailuissa. Helminen saalisti 11+13=24 1983–84. He pelasivat tuolloin viimeisissä alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissaan, mutta Bedard saa pelata ikänsä puolesta vielä kaksissa seuraavissakin.
Alaikäisten "häkkipäiden" piste-ennätyksen hän nappasi jo aiemmin Jaromir Jagrilta (5+13=18), joka tehoili pisteensä Tshekkoslovakian nutussa 1989–90.
Tällä vuosituhannella Jagrin ennätystä hipoi aiemmin Suomen Jesse Puljujärvi (5+12=17) vuodenvaihteessa 2015–16, mutta vasta Bedard meni ohi.
Näslundia ja Helmistä ajatellen hänelle jäi vielä ohituskaista loppuotteluun, mutta Forsbergin lukemat ovat kaukana.
NHL voi "pilata" toisen ennätysmahdollisuuden
Nuorten MM-kilpailujen kaikkien aikojen pistepörssissä Bedardille jää mahdollisuus ruotsalaistähden ohittamiseen tulevina vuosina.
Forsberg summasi kaksissa MM-kilpailuissa pisteet 10+32=42. Bedardilla oli ennen loppuottelua kaksista MM-kilpailuista 13+18=31, joka on viisi vähemmän kuin pörssin suomalaiskärki Esa Tikkasella (17+19=36).
Bedardin kohdalla "vaarana" on se, että NHL vie hänet Puljujärven tavoin ennen juniorivuosien päättymistä. Puljujärvikin olisi voinut pelata kahdet MM-kilpailut seitsemän vuoden takaisen kultaisen hetkensä jälkeen, mutta hän lähti Edmontonin NHL-organisaatioon opettelemaan englantia. Bedard on varattavissa tulevana kesänä.
LUE MYÖS: Suomalaistuomarin kohuratkaisu MM-välierässä sai NHL-konkarin raivostumaan – "Tämä on häpeä lajille"
Forsbergin perässä olevista Robert Reichel (18+22=40), Pavel Bure (27+12=39) ja Tikkanen pelasivat kukin kolmet nuorten MM-kilpailut, koska 1980- ja 1990-lukujen Euroopasta ei rahdattu teinejä Pohjois-Amerikkaan samassa mittakaavassa kuin nykyisin, ei etenkään Reichelin Tshekkoslovakista tai Buren Neuvostoliitosta.
Reichelin aikoina tshekit napsivat mitaleja tasaiseen tahtiin ja voittivat vielä maailmanmestaruudet 2000 ja 2001, mutta sen jälkeen vahvan rintaman, johon kuuluvat Kanada, Yhdysvallat, Suomi, Ruotsi ja Venäjä, rikkojat ovat olleet vähissä.
Tshekki oli kolmas 2005 ja Slovakia 2015. Torstain vastaisen yön voitokas välierä Ruotsista (2–1) varmisti Tshekille ensimmäisen mitalin 18 vuoteen.