Presidentti Niinistö penää arvokeskustelua Ruotsin Koraanien polttamisesta – ”Pehmeänkin on osattava olla kova”

1:42img
Video: Näin Niinistö kommentoi Turkin Erdoganin toimintaa
Julkaistu 07.09.2023 12:24
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiinnitti Politiikan toimittajat ry:n tapaamisessa huomiota siihen, miten suvaitsevien yhteiskuntien on osattava suojella itseään. Presidentin huoli heräsi Ruotsissa poltettujen Koraanien aiheuttaman kuohunnan myötä.

Tasavallan presidentti korosti, että vapautta ja suvaitsevaisuutta vaalivien valtioiden ja yhteiskuntien on osattava olla tarvittaessa myös kovia.

– Yleinen kysymys, jonka esitän, on se, miten oikeutta ja suvaitsevaisuutta vaaliva valtio suojautuu, jos se joutuu oikeudettoman toiminnan kohteeksi.  Pehmeän on osattava olla kova, muuten pehmeä sulaa, Niinistö puhui.

Presidentti katsoo, että Koraaneja on poltettu Ruotsissa ainakin osittain provokaatiotarkoituksessa. Tästä provokaatiosta on myös provosoiduttu erityisesti muslimimaailmassa, esimerkiksi Iranissa.

Ruotsi tarvitsee lisäksi vielä Turkilta ratifioinnin Nato-jäsenyydelleen, ja Koraanien poltot ovat haitanneet tätä prosessia.

Lue myös: Presidentti Niinistö nosti esille huoltaan talouspolitiikasta: "Jos viesti on se, että rahaa on..."

Niinistön mielestä on käytävä arvokeskustelua siitä, miten omia arvoja parhaiten suojellaan ja miten suhtaudutaan heihin, jotka eivät samoja arvoja jaa.

– Yhteiskunta ei voi olla valmis toteuttamaan oikeutta ja suvaitsevaisuutta, ellei se ole samalla valmis ja kykenevä suojautumaan oikeudettomilta hyökkäyksiltä. Esimerkiksi kansalaisiaan kohtaan. Väitän, että tämä dilemma tulee vahvemmin pöydillemme, hän pohti.

Ruotsissa ei ole lainsäädännössä kielletty pyhien kirjojen, kuten Koraanien polttamista. Suomessa näin on tehty.

Ruotsin poliisi on saanut maan hallitukselta lisävaltuuksia tehdä laajoja tarkastuksia sisärajoilla maan heikentyneet turvallisuustilanteen vuoksi. Ruotsissa on nostettu esimerkiksi terrori-iskujen uhkatasoa.

Lue myös: Presidentti Niinistö ydinaseiden käytön riskistä: "Jos atomiaseet alkavat puhua – se merkitsee loppua"

Todella vaikea kysymys

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija Hanna Smith korosti MTV Uutisille jo elokuun alussa, että Koraanien poltot aiheuttavat vakavan tilanteen.

– Tilanne pitää ottaa aika vakavasti. Koraanin poltto osuu hyvin herkkään kohtaan islamilaisessa maailmassa, Smith sanoi.

Smithin mukaan Ruotsissa Koraanin polttamisesta on tullut jo ilmiö. Koraanin polttoon on pyydetty poliisilta lupaa, eikä virkavallalla ole myöskään nykylainsäädännön mukaan oikeutta sitä kieltää.

– Kun jostain joku alkaa, siitä alkaa lumipalloefekti. Tilanteesta ottavat vaarin monenlaiset toimijat. Toiset, joilla on periaatteellisia syitä. Sitten on sellaisia, jotka tietoisesti haluavat hakea julkisuutta. Tässä on aika monta erilaista elementtiä ja siksi tästä on ruvennut tulemaan ilmiö.

Lue lisää: Kun Koraani palaa, moni suuttuu – silti lännen ei pidä asiantuntijan mielestä "hirveästi joustaa" periaatteistaan

Smithin mukaan on "hirvittävän vaikea kysymys", pitäisikö Ruotsin tehokkaammin pystyä estämään Koraanin poltot.

– Demokratioissa on oikeusvaltioperiaatteet. Jokaisessa valtiossa on oma lakinsa ja sitä tulkitaan omalla tavalla. Ruotsissa ollaan tässä kohdassa hyvin avoimia mielenilmaisun ja sananvapauden tulkinnan suhteen. Siinä on pitkät juuret, ruotsalaiset ovat kokonaisuudesta hyvin ylpeitä.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka