Presidentti Niinistö maanpuolustuskurssin avajaisissa: Suomella ei ole aikeita tuoda ydinaseita maaperälleen

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomella ei ole minkäänlaisia aikeita tuoda ydinaseita maaperälleen, vaikka Suomi ei aseta ennakkoon rajoituksia Nato-jäsenyydelleen.

– En ole nähnyt viitteitä siitä, että niitä olisi kukaan meille tarjoamassakaan, Sauli Niinistö totesi valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä Säätytalolla aamulla.

Niinistön mukaan on tärkeää ymmärtää, että ydinaseet ovat olennainen osa Naton pelotetta. Hän sanoi, että Suomella on vielä paljon opittavaa ydinpelotteen luonteesta. Siitä käytäviin keskusteluihin Suomi osallistuu vasta Naton jäsenenä.

”Uhkakuvia luomalla tehdään työtä vastustajien puolesta”

Niinistö totesi puheessaan, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on pakottanut suomalaisetkin mukautumaan uuteen todellisuuteen.

– Elämme Euroopassa sota-aikaa. Valitettavasti sille ei ole nyt näköpiirissä loppua.

Hän varoitti puheessaan kuitenkin myös enempien uhkakuvien luomisesta.

– Liiallisuuksiin mennessään uhkien korostaminen johtaa vain siihen, että päädymme tekemään vastustajiemme työtä heidän puolestaan. Epävarmuuden lietsominen ei turvallisuuttamme lisää. 

– Ja mikä tärkeintä: epävarmuuteen ei ole syytä. Suomeen ei kohdistu suoraa sotilaallista uhkaa. Turvallisuutemme on hyvällä tolalla, varautumisemme taso on korkea. Mielelläni soisin, että vaarojen rinnalla puhuisimme paljon enemmän kaikesta siitä mikä meille tuo turvaa.  

"Sotapuhe ei saa arkipäiväistyä"

Niinistö huomautti lisäksi sotapuheen arkipäiväistymisen vaarasta. 

– Ei saisi päästä unohtumaan, että jokainen päivä, joka sotaa käydään, merkitsee ihmisten kuolemaa. Kestävää turvallisuutta sodan jatkuminen ei tuo kenellekään. Siihen pystyy vain rauha.

Rauhasta on Niinistön mukaan uskallettava puhua. 

– Lopulta päämääränä on oltava rauhan aikaansaaminen, tappamisen lopettaminen. Siihen kaikki sodat aikanaan päättyvät.

Niinistö tähdentää sitä, että rauhan edellytyksiä on syytä tunnustella muuallakin kuin sotarintamalla. 

– Näille rauhaniduille luodaan tilaa diplomatian kautta. Tämän vuoksi olen pitänyt myönteisinä Ranskan presidentti Macronin ja Saksan liittokansleri Scholzin pyrkimyksiä säilyttää keskusteluyhteys, tai ainakin mahdollisuus siihen, myös Moskovaan. 

– Rauha on niin tärkeä tavoite, ettei meidän pidä säästellä mitään ponnisteluja sen saavuttamiseksi. Rauhan eteen kannattaa tehdä turhaksikin osoittautuvaa työtä. Sekin on maanpuolustusta. 

Lue myös:

    Uusimmat