Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi Suomen Kuvalehden haastattelussa, että Venäjän sotilastoiminta itärajan saattaa lisääntyä lähivuosina. Niinistö sanoo myös, että jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon, voidaan ryhtyä puhumaan ”Pohjolan turvamallista”.
Presidentti Sauli Niinistö kertoo pitävänsä tärkeänä sitä, että Suomi ja Ruotsi löytävät yhteisen käsityksen etenemisestä Nato-ratkaisussa.
– Jos Suomi ja Ruotsi molemmat liittyvät Natoon, syntyy visuaalisesti vahva Pohjola. Aikaisemmin on puhuttu hyvinvointimallin valtioista. Nyt voitaisiin ryhtyä puhumaan Pohjolan turvamallin valtioista. Kaikki viisi Pohjoismaata muodostaisivat hyvin vahvan kokonaisuuden, Niinistö sanoi Suomen Kuvalehdelle 20. tätä kuuta antamassaan haastattelussa.
Hän nostaa esiin Ruotsin merkityksen Suomen ja Baltian puolustukselle.
– Jos Ruotsi ei olisi mukana, me joutuisimme katsomaan selkämme taakse ja huomaamaan, että puolustuksella ei ole syvyyttä. Ruotsin jäsenyys palvelisi mielestäni myös Baltiaa paremmin kuin pelkkä Suomen jäsenyys.
Hän tähdentää kuitenkin, että Venäjä on Suomen naapuri Nato-jäsenyydestä huolimatta.
– Kannattaa pitää mielessä norjalainen tapa. Huolimatta siitä, että he ovat Nato-maa, he ovat onnistuneet hoitamaan kaikki käytännön asiat pohjoisessa hyvin joustavasti. Ei Nato muuta maantiedettä. On väärä kuvitelma, että Naton myötä meillä ei itärajaa olisikaan tai ettei siihen olisi tarvetta kiinnittää erityistä huomiota.
Lue myös: Presidentti Niinistön vointi yhä kohtuullisen hyvä koronasta huolimatta – oli eilen sairaalassa
"Suomalaisten ja venäläisten välillä on paljon yhteyksiä"
Millainen raja Suomen ja Venäjän välille sitten kehittyy tulevina vuosina tai vuosikymmeninä?
– Tosiasia on, että siinä on tuhat kilometriä vailla kummallisempia sotilaallisia rakennelmia. Nyt rajan taakse tulee varmasti paljon lisää sotilasväkeä ja tavaraa. Totta kai se lisää jännitettä, Niinistö arvioi Suomen Kuvalehdelle.
– Täytyy kuitenkin muistaa, että suomalaisten ja venäläisten välillä on paljon yhteyksiä, puhun nyt ihan kansalaistoiminnasta, avioliittoja ja kaikkea tällaista, jotka kuitenkin vaativat, että tietyt käytännön asiat kyetään aina hoitamaan. Samaten olisi toivottavaa, että hyvä rajakulttuuri jatkuisi.