Turun kirjamessujen lauantain iltapäivän keskustelutilaisuus, johon osallistui tasavallan presidentti Sauli Niinistö, taisi olla messujen odotetuin tapahtuma. Auditorio täyttyi ihmisistä jo aikaisemman keskustelun aikana ja tilaisuuden alkaessa järjestyksenvalvojat kuvailivat jonojen olevan kymmenien metrien pituiset.
Tämän syksyn aikana on julkaistu peräti kolme presidentti Sauli Niinistöstä kertovaa kirjaa.
Ensin julkaistiin tietokirjailija Risto Uimosen Tasavallan presidentti -kirja, sitten toimittajien Lauri Nurmen sekä Matti Mörttisen kirja Mäntyniemen herra.
Tällä viikolla julkaistiin vielä entisen toimittajan, nykyisen Finanssialan viestintäjohtajan Tuomo Yli-Huttulan kirja, Presidentti ja porvarivalta.
Niinistö kommentoi tuoreeltaan tuntemuksiaan kirjoista.
– Joskus olen USA:n politiikassa kuullut sanottavan: "niin on tunne kuin elävältä nyljetty." Ei voi olla aina varma niistä motiiveista, miten kirjoja syntyy.
Niinistö valotti taustoja
Kriitikot ovat kirjoittaneet muun muassa Helsingin Sanomien kirja-arvosteluissa, että kriittisimmin presidentin toimiin suhtautuu Lauri Nurmen ja Matti Mörttösen kirja.
Myötämieliseksi taas kuvaillaan Uimosen ja Yli-Huttulan kirjoja. Presidentti Sauli Niinistö suhtautui myös keskustelutilaisuudessa kärkevimmin juuri kyseisen kirjan esittämiin tulkintoihin ja väitteisiin.
Niinistö halusi keskustelussa nostaa erityisesti esille nimenomaan Lauri Nurmen ja Matti Mörttösen kirjassa mainitut tapahtumat vuodelta 2014, kun Krimin valtauksen jälkeen eurooppalaiset johtajat olisivat sopineet keskenään, että Venäjän poliittista johtoa ei saanut tavata.
Niinistö tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Sotshissa elokuussa 2014.
Niinistö oli silminnähden ärsyyntynyt kirjan muotoilusta, että presidentti olisi sooloillut. Sauli Niinistö kertoikin yleisölle tarkasti tapaamisen taustoja.
– Toin jo Angela Merkelin kanssa esille, että ei voi olla täydellinen tapaamiskielto. Minulla oli mahdollisuus olla mukana ydinturvakokouksessa mukana ja kävin siellä läpi, että Suomen pitää oman turvallisuutensakin vuoksi pitää yhteyttä Venäjään.
– Ennen Sotshin tapaamista, minä itse soitin Ilvekselle, Poroshenkolle, Hollandelle, Merkelille, Van Rompuylle, Barrosolle, joka oli silloin EU:n komission puheenjohtaja. Ulkoministerinä tuolloin ollut Erkki Tuomioja kävi läpi kaikki pohjoismaiset ulkoministerit läpi. Tapaaminen Putinin kanssa oli yleisesti tiedossa, Niinistö kertoi yleisölle.
”En ymmärrä väitettä”
– En ymmärrä väitettä, että olisin vetänyt välistä Sotshissa. Miksi kirjoititte Sotshista niin, Niinistö vaati saada tietää Lauri Nurmelta keskustelun aikana, lähes kiihtyneenä.
– Me kuvailimme tilannetta laajasti, useilla haastatteluilla ja toimme esiin myös sen tapaamisen mahdolliset vaikutukset, puolustautui Nurmi.
– En minä sanonut siellä, että teen välistävedon Sotshissa, Niinistö murahti.
Keskustelussa puitiin laajasti myös Yli-Huttulan kirjassa esiin tulleita asioita. Esimerkiksi Niinistön huonoja välejä Jyrki Kataiseen, Alexander Stubbiin ja Ilkka Kanervaan.
Niinistö kertoi, että hän soitti Stubbille hallintarekisterikohun jälkeen. Tällöin, vuonna 2015 Stubb oli käyttänyt vääriä lukuja kertoessaan hallintarekisteristä.
Kun tämä tuli ilmi Helsingin Sanomien uutisoidessa asiasta, Stubb oli kommentoinut asiaa sanomalla: ”Sori siitä.”
– Stubbia harmitti, minä soitin sen jälkeen. En ole itse huomannut, että meillä olisi huonot välit. Pari terävää keskustelua kyllä on käyty, mutta onko niistä tarinaa ihan kirjan väärtin verran, en tiedä, Niinistö kertoi.
Hän avasi myös suhdettaan Kanervaan.
– Silloin kun Kanervalle tuli tämä julkisuusskandaali, niin soitin seuraavana päivänä hänelle, ja sanoin, että eduskunnassakin riiittää tekemistä. Sitten sanoin, että luovun Etyjin valtuustopaikastani ja hän on siinä kyllä hyvin toiminut.
Vain yhdessä kirjassa presidentti mukana
Kirjoista ainoastaan Tuomo Yli-Huttulan kirjaan Niinistö on itse antanut haastatteluja ja ollut mukana sen teossa. Tilaisuudessa käytiinkin keskustelua siitä, voiko kirjaa tehdä, jos alkuperäinen lähde ei ole siinä mukana.
– Ei kuulu tehdä, Niinistö totesi.
Kirjailijat taas olivat aavistuksen eri mieltä. 15 tietokirjaa kirjoittanut Risto Uimonen, jolla on lisäksi pitkä ura journalistina ja myös entisenä Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana, totesi, että hän on toisaalta sitä mieltä, että ei kuulu, mutta:
– Asioita kuuluu katsoa useasta eri näkökulmasta, joten sen takia on syytä tehdä tällaisia kirjoja esimerkiksi presidentistä, jos alkuperäinen lähde ei halua puhua, Uimonen perusteli.
Presidentti itse myönsi tosin, että olisi mahdotonta osallistua aikataulullisesti kaikkien kirjailijoiden kirjoihin.
– Töitä Yli-Huttulan kirja on teettänyt. Liikaakin. Olisi ollut mahdoton tehtävä osallistua kaikkiin, yhteisesti 1200 sivun kirjan virheiden korjaamiseen. Eipä siinä mitään. Paljon on puuta hakattu, että nämä sivut ovat syntyneet, Niinistö lausui.
Keskustelussa puhuttiin laajasti myös nimettömien lähteiden käytöstä. Presidentti vaikutti kriittiseltä nimettömien lähteiden tuomiseen faktatiedossa.
Toisaalta keskustelussa nostettiin esille myös se, että nimettömät lähteet ovat joskus yhteiskunnallisen edun vuoksi tarpeen.
Risto Uimonen kertoo, että itse suhtautuu nimettömiin lähteisiin varovasti, jopa vastenmielisesti.
– Mediassa viitataan aivan liikaa lausuntoihin, joissa ei kerrota nimeä. Silti muistutan, että nimettömän lähteiden käyttö on perusteltua silloin, kun aiheella on suuri yhteiskunnallinen merkitys.
Presidentti vertasi kirjaa runoon
Elokuussa Lauri Nurmen ja Matti Mörttisen kirjasta syntyneen kohun aikana Sauli Niinistö julkaisi sivullaan myös runon, josta uutisoitiin laajasti.
Presidentti siteerasi Lauri Pohjanpään Kalavale-runoa. Runo kertoo pojasta, joka saa ongella pienen kiisken, mutta kutsuu sitä särjeksi. Kun asiasta aletaan huhujen perusteella puhumaan, kalan koko kasvaa koko ajan.
Tällöin julkisuudessa keskusteltiin Mäntyniemen herra -kirjan tiedoista, joiden mukaan presidentti ylitti kenties toimivaltansa hänen edistäessään kilpailukykysopimuksen syntymistä kutsumalla ay-johtajat aamiaistapaamiseen.
Lauri Nurmi nosti keskustelussa esille, että kyseessä oli kohu, johon hän kirjailijana tai presidenti itse eivät varsinaisesti osallistuneet.
– On oireellista, jos vastataan runoilla sen sijasta, että puhuttaisiin asiasta, Lauri Nurmi kuitenkin totesi.
– En puhunut yksittäisestä asiasta runoon viitatessa, vaan viittasin koko kirjaan, Niinistö ilmoitti kylmästi.
Tilaisuuden lopussa Niinistö kysyi vielä toimittaja Lauri Nurmelta Fortumiin liittyvän kysymyksen. Kirjassa kerrotaan miten Niinistö on saattanut käyttää vaikutusvaltaansa, jotta Fortum lähti Fennovoimaan mukaan. Niinistö suositteli keskustelun yhteydessä Nurmelle alanvaihtoa.
Katso koko keskustelu yllä olevasta videosta.
Videossa presidentti Niinistö kertoo myös tarkemmin muun muassa Naantalin edustalla tapahtuneesta välikohtauksesta, joka yhden kirjan mukaan poiki myös rannikkovartioston paikalle.
Juttua korjattu 8.10. Tuomo Yli-Huttulan tittelin osalta. Hän on Finanssialan viestintäjohtaja eikä Finanssivalvonnan, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.