Kolme kiinnostavinta kohtaa tuoreessa Niinistö-kirjassa: Muistatko Niinistön puheen, joka suututti kansan?

AOP Sauli Niinistö Vladimir Putin 7.08071975
Mauri Ratilainen / Com.pic - Kuvatoimisto/All Over Press
Julkaistu 18.08.2018 08:05

Salla Laurila

MTV Uutiset keräsi kolme mielenkiintoista yksityiskohtaa Niinistön ensimmäiseltä presidenttikaudelta Risto Uimosen teoksesta Sauli Niinistö – Tasavallan presidentti.

Niinistön puhe pakolaisista suututti

Uimosen mukaan Niinistön puheet on yleisesti ottaen hyväksytty poliitikkojen ja kansan keskuudessa ilman suurempaa kohua.

Toisin kävi kuitenkin helmikuussa 2016, kun Niinistö viittasi puheessaan Euroopan ja Suomen pakolaiskriisiin.

Tuolloin Niinistö kommentoi, että Eurooppaan ja Suomeen pyrkivä maahanmuuttovirta muistuttaa kansainvaellusta, joka haastaa eurooppalaisuuden rakenteet sekä demokratian kyvyn auttaa.

Niinistö vielä sanoi, että jokainen, joka lausuu sanan "asylum", eli turvapaikka, voi päästä Eurooppaan ja Suomeen.

– Sana tuottaa tavallaan subjektiivisen oikeuden ylittää raja. Vailla mitään oikeudellista perustettakin saa täyden, vuosiakin kestävän tutkinnan, ja pystyy sen jälkeen välttämään pakkotoimia, elleivät turvapaikan edellytykset täytykään, ja siis jäämään sinne, minne väärin perustein tuli, presidentti totesi.

Kyseinen puhe herätti närää. Muun muassa Vasemmistoliiton Li Andersson, Vihreiden Pekka Haavisto sekä SDP:n Eero Heinäluoma ja Nasima Razmyar arvelivat Niinistön tarkoittavan puheillaan, että Suomi joutuu tinkimään kansainvälisistä, pakolaisia koskevista velvoitteistaan.

Niinistö itse suuttui saamastaan kritiikistä ja täsmensi sanomisiaan jälkikäteen mainiten, että hän oli puheellaan pyrkinyt varoittamaan, että kansainvälisistä sopimuksista voi olla vaikea pitää kiinni, mikäli maahanmuutto jatkuu hallitsemattomana.

Jenni Haukio puolusti susia kolumnissaan

Jenni Haukio on ollut Niinistön presidenttikauden aikana suosittu hahmo.

Presidentin puolisona hän on kuitenkin halunnut itse pitää matalaa julkisuusprofiilia ja Uimosen mukaan Haukio on kieltäytynyt yleensä lähes jokaisesta hänelle osoitetusta haastattelupyynnöstä.

Niinistön kommentti Helsingin Sanomissa Haukion hiljaiselosta julkisuudessa saikin kerran spekulaation sävyjä. Niinistö totesi tuolloin, että Haukio "puhuu itse puolestaan. Tosin hän kieltäytyy haastatteluista." 

Kommentin vuoksi epäiltiin, että Niinistö oli kieltänyt puolisoaan puhumasta medialle.

Haukio sittemmin paikkasi Niinistön puheita ja vakuutti Turun kirjamessujen tiedotustilaisuudessa, että Niinistön kommentti oli huumoria.

Niukasta julkisuuskuvastaan huolimatta Jenni Haukio on toiminut Seuran kolumnistina vuodesta 2012.

Uimosen mukaan presidentin puolison kolumnit ovat käsitelleet vuosien varrella harmittomia aiheita, mutta vuonna 2015 Haukion kolumni sai aikaan pienimuotoisen kohun.

Silloin hän kritisoi kaatolupien myöntämistä 24 sudelle.

– Haukio huomautti, että susi oli suojeltu eläin ja kysyi, kuinka voidaan samaan aikaan suojella susia ja tappaa niitä.

Niinistö ja Putin loivat suhteita pelaamalla jääkiekkoa

Uimonen kertoo kirjassaan, että Suomen ja Venäjän presidentin suhteiden avautumista joudutettiin Pietarissa jääkiekon turvin.

Putin avitti suhteiden rakentamista kollegaansa lätkädiplomatian avulla. Hän oli saanut Suomesta vihjeen, että Niinistö olisi kiinnostunut kokeilemaan kiekonpeluuta Putinin kanssa.

Jääkiekkoa pelattiin Putinin kanssa juhannusvierailulla vuonna 2012 vierailun toisena päivänä. Se oli ensimmäinen kerta, kun valtionpäämiehet kohtasivat toisensa.

Molempien maiden presidenttien paidassa kerrotaan komeilleen sekä Suomen että Venäjän liput. Diplomaattisuhteita kai avitti sekin, että Putin ja Niinistö pelasivat samassa joukkueessa.

Pietarin kokouksessa Putin myös mainitsi Niinistölle, mitä Venäjä olisi Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä mieltä.

– Se jäi Niinistön ensimmäisellä kaudella ainoaksi kerraksi, kun Putin mainitsi heidän keskusteluissaan Venäjän mahdolliset vastatoimet. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa