Rikkoiko Lauri Nurmi Sanna Marin -kirjassaan lähdesuojaa? Näin hän vastaa nyt

Sanna Marinista kirjan kirjoittanut toimittaja Lauri Nurmi seisoo kohua herättäneen kirjansa takana eikä katso rikkoneensa lähdesuojaa.

Politiikan toimittajan Lauri Nurmen kirja Sanna Marin (Into 2024) on joutunut kohun keskelle. 

Presidentti Sauli Niinistön ja entisen pääministerin Sanna Marinin mukaan nyt julkaistu kirja sisältää vääriä tietoja ja virheellisiä tulkintoja. 

Nurmi kertoi torstaiaamuna MTV Uutisille seisovansa edelleen kirjansa takana. Erityistä huomiota etenkin sosiaalisessa mediassa on herättänyt Nurmen Helsingin Sanomille antama haastattelu, jossa Nurmi kommentoi, ettei katso rikkoneensa lähdesuojaa:

– Sen jälkeen kun henkilöt ovat luopuneet tehtävistään, on sekä journalismissa että kirjallisuudessa Suomessa ja muissa länsimaisissa demokratioissa vakiintunut traditio, että hyvällä maulla, osapuolia kunnioittaen tuodaan yleiseen tietoon vaikeitakin ristiriitoja, Nurmi sanoi Helsingin Sanomien mukaan.

Nurmen kommenttia on oudoksunut muun muassa STT:n päätoimittaja Minna Holopainen.

MTV Uutisille Nurmi halusi täsmentää tarkoittaneensa tässä tapauksessa sitä, että Sanna Marin on itse nimenomaan toivonut Nurmen tuovan julkisuuteen tiettyjä asioita.

– Koska Marin on itse toivonut asioiden tuomista julkisuuteen, alun perinkään ei ole ollut olemassa lähdesuojaa, vaan toimin täysin tavalla, joka on journalismissa normaalia ja vakiintunutta. Jos merkittävä vallankäyttäjä antaa jotain tietoa, jota hän toivoo julkisuudessa käytettävän, silloin sitä tietoa julkisuuteen tuon, Nurmi sanoo.

Hän kertoo keväällä 2020 kirjoittaneensa yhdessä Iltalehden politiikan toimituksen esihenkilön Juha Ristamäen kanssa silloisen pääministeri Marinin ja tasavallan presidentin Sauli Niinistön välisistä jännitteistä. 

–Jo silloin tätä tietoa käytettiin ja nyt myöhemmin tarkensin vielä, kuinka ongelmallisena Marin piti hänen ja presidentin välistä asetelmaa. Tällä keskustelulla ei ole yhteyttä journalistiseen lähdesuojaan, koska sellaista lähdesuojaa ei tässä tapauksessa ole koskaan ollutkaan.

Virheellisiä tulkintoja?

Sanna Marinin keskiviikkona tiedotusvälineille toimittaman kommentin mukaan on ilmiselvää, että kirja sisältää virheellisiä tulkintoja ja vääriä tietoja hänestä sekä hänen sanomisistaan. Nurmi sanoo, ettei Marin ole yksilöinyt, mitkä tiedot tai tulkinnat ovat virheellisiä.

–Totta kai jos Marin haluaa yksilöidä jotakin asiaa, mielelläni kommentoin sitä, Nurmi sanoo. 

Kirjan mukaan Niinistöä ärsytti jo Marinin valinta pääministeriksi sen jälkeen, kun edeltäjä Antti Rinne joutui eroamaan.

– Voi v..., Niinistö oli kirjan mukaan kommentoinut sanan loppuosan nielaisten, kun Rinne oli kertonut puhelimessa, kenestä tulisi pääministeri.

Niinistö kiistää sanoneensa niin.

– Suuret tunteet kuuluvat politiikkaan. On hyvin tyypillistä, että kun asiat kirjoitetaan kirjaan ja ne tuntuvat pahoilta, niin sanotaan, että en muista tai en ole sanonut niin, Nurmi kommentoi.

Nurmen mukaan on surullista, että suomalainen keskustelukulttuuri on lapsenkengissä ja siinä keskitytään epäolennaiseen.

– Kun meillä on vaikeita ja hankalia asioita, kuten pääministerin ja presidentin välinen jännite, joka on aukottomasti totta, toivoisin, että keskustelisimme siitä ja vaikkapa Sanna Marinin urasta. Toivoisin, että suomalainen keskustelukulttuuri kasvaisi aikuiseksi.

 

Lue myös:

    Uusimmat