Presidentti Stubb otti Qatarin emiirin vastaan juhlallisin menoin – välitettävänä viesti

Qatarin emiiri Tamim bin Hamad Al Than on saapunut valtiovierailulle Suomeen. Hänet otti vastaan juhlallisin menoin presidentti Alexander Stubb Helsingissä.

Presidentti Alexander Stubb sanoo odottavansa kiinnostuneena Qatarin emiiriltä Tamim bin Hamad Al Thanilta tietoja maan rauhanvälitystoimien tilasta niin Gazan kuin Venäjän ja Ukrainan sodan suhteen. 

Stubbilla on Suomeen tänään keskiviikkona saapuneelle emiirille myös viesti.

– Vähän niin kuin (Ukrainan presidentin Volodymyr) Zelenskyin mandaatilla tulen vetoamaan häneen, että hän ottaisi entistä vahvemman johtoroolin globaalin etelän maiden joukossa, Stubb kertoi STT:lle.

Stubb muistutti Qatarin olleen ainoa Persianlahden maa, joka allekirjoitti Sveitsissä kesällä pidetyn Ukrainan rauhankokouksen loppujulistuksen. 

Toisaalta Qatar ei ole kuitenkaan valinnut sodassa puoltaan niin selvästi kuin Suomi, joten Qatarilla on edellytyksiä toimia siinä välittäjänä, Stubb perusteli.

Rauhanvälitystä koskevan kiinnostuksen lisäksi Suomea ja Qataria yhdistää Stubbin mukaan myös vahva liittolaisuus Yhdysvaltain kanssa. 

Yhdysvaltain kanssa Qatar on myös neuvotellut Gazan tulitauosta ja panttivankien vapauttamisesta.

– Ne (neuvottelut) ovat kriittisessä vaiheessa, ja niistä saamme informaatiota, Stubb ennusti.

"Ketterä keskivalta"

Stubb kuvaili keskiviikkona iltapäivällä Qatarin olevan rauhanvälityksen alalla hyvin tärkeä ja keskeinen maa, joka pystyy vaikuttamaan moneen eri suuntaan ja jolle ei nykytilanteessa löydy suoranaista vertailukohtaa.

– Tällainen hyvinkin ketterä keskivalta, vaikkakin alueiltaan ja väestöltään hyvin pieni, mutta tietysti kun kyseessä on niin vauras maa, heillä on mahdollisuus vaikuttaa, Stubb kuvaili.

Suomen ja Qatarin kahdenvälisistä suhteista Stubb ennusti keskustelevansa emiirin kanssa investoinneista ja muista taloudellisista yhteistyömahdollisuuksista. 

Diplomaattisuhteiden solmimisesta 50 vuotta

Kahdenvälisissä suhteissa on Stubbin mukaan myös aihetta juhlaan, sillä Suomen ja Qatarin diplomaattisuhteiden solmimisesta tuli tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta. 

Suurlähetystöt tosin avattiin pääkaupunkeihin vasta muutama vuosi sitten.

– Täytyy muistaa, että maa on noussut itsenäisyytensä aikana vähän päälle 50 vuodessa absoluuttisesta köyhyydestä maailman rikkaimmaksi maaksi, Stubb sanoi.

Hän kertoi aikovansa nostaa keskusteluissa emiirin kanssa esiin myös "yhteiskuntiemme epäkohdat, esimerkiksi ihmisoikeudet".

– Oma kokemukseni on tietysti se, että parhaiten se tapahtuu kysymysten kautta, Stubb sanoi.

Emiiri Tamim bin Hamad Al Thani saapui Suomeen vierailulta Ruotsista ja Norjasta. Stubb kertoi viestitelleensä molempien maiden pääministereiden kanssa siitä, mistä asioista he olivat emiirin kanssa keskustelleet.

Juttua päivitetty ja aikamuotoja muokattu 4.9.2024 kello 20.58.

Lue myös:

    Uusimmat