Qatarin emiiri tänään Suomessa – tätä mieltä tutkija on vierailusta

Persianlahdella sijaitsevan Qatarin emiiri Tamim bin Hamad Al Thani aloittaa tänään kaksipäiväisen virallisen vierailun Suomeen. Vierailua isännöi presidentti Alexander Stubb.

Upporikas kaasuvaltio Qatar on ollut viime vuosina näyttävästi esillä kansainvälisten kriisien välittäjänä ja neuvottelupaikkana.

Presidentin kanslian mukaan presidentin ja emiirin keskustelunaiheina ovat Ukrainan ja Gazan sotien lisäksi Suomen ja Qatarin taloudellisen ja poliittisen yhteistyön syventäminen.

Torstaina emiiri tapaa eduskunnan puhemies Jussi Halla-ahon (ps.) ja pääministeri Petteri Orpon (kok.). Ennen Suomea emiiri pistäytyi Ruotsissa ja Norjassa.

Tutkija Mohammed Hadi Ulkopoliittisesta instituutista pitää emiirin vierailun ajankohtaa luontevana jatkumona sille, että Suomi ja Qatar ovat hiljattain avanneet suurlähetystöt toistensa pääkaupunkeihin. Muun muassa kauppasuhteista riittänee siten puhetta, mutta Hadin mukaan suomalaiset haluavat varmasti myös kuulla qatarilaisten näkemyksiä eri kriisien tilanteesta ja siitä, missä välitysyrityksissä mennään.

Hamasin toimisto, USA:n tukikohta

Hadin mukaan aktiivinen ulkopolitiikka ja diplomaattiset suhteet moneen eri suuntaan ovat hyvin tärkeitä Qatarin kaltaiselle maalle.

– Taloudellisesti he eivät ole riippuvaisia kenestäkään, mutta Qatarin geopoliittinen sijainti on erittäin hankala, Hadi kuvailee.

Hänen mukaansa Qatarilla ei juuri ole pysyviä ystäviä omalla alueellaan, lähin löytyy ehkä Turkista. Tämän vuoksi maa on tavoitellut kansainvälisen profiilin nostolla ja rauhanvälityksellä asemaa, jossa se olisi riippumattomampi naapureistaan ja jossa kaukaisemmilla suurvalloilla olisi kiinnostusta vakauden säilymiseen Qatarissa.

– Esimerkiksi suurin piirtein saman kokoinen alueen maa Bahrain on täysin riippuvainen Saudi-Arabiasta, Hadi vertaa.

Miten Qatar on sitten onnistunut tasapainoilussa eri intressiryhmien välillä?

– Sanoisin, että he ovat olleet siinä mielessä fiksuja, että he ovat tuoneet maahan toimijoita, joiden kanssa Yhdysvallat on voinut siellä neuvotella, Hadi kuvaa.

Esimerkiksi palestiinalaisten Hamasin ja Afganistanin Talebanin läsnäolo Qatarissa ei siten johdu niinkään isäntämaan poliittisista sympatioista vaan sen omista turvallisuusintresseistä sekä siitä, että ulkovallat ovat pitäneet läsnäoloa hyödyllisenä.

Qatarin vuosia jatkunut rahallinen tuki äärijärjestö Hamasin johtamalle Gazan alueelle on myös tapahtunut Israelin hiljaisella hyväksynnällä, kertoo CNN. Samaan aikaan Qatarissa on suuri Yhdysvaltain lentotukikohta.

Ukrainan osalta Qatar on tuominnut Venäjän hyökkäyksen maahan, mutta emiiri suostui silti tapaamaan presidentti Vladimir Putinin puoli vuotta laajamittaisen sodan alkamisen jälkeen.

Samaan aktiivisen ulkopolitiikan kokonaisuuteen kuuluu Hadin mukaan myös suurten urheilukisojen hakeminen: Vuonna 2022 Qatarissa pidettiin jalkapallon MM-kisat, ja nyt maa haluaa vuoden 2036 kesäolympialaiset.

Brittiläinen koulutus, kolme vaimoa

Qatarin ulkopolitiikka ei ole aina ollut yhtä menestyksekästä. Vuoden 2011 arabikevään aikana ja jälkeen siltoja paloi, kun maa haastoi niin Saudi-Arabiaa, Syyriaa, Irania, Libyaa kuin Egyptiäkin.

– Myöhemmin he tajusivat, että tämä ei voi jatkua näin, koska Qatarilla ei ole tarvittavia resursseja – valtion koko ja sen väestö ovat liian pieniä, Hadi kuvailee.

Myöhemmin koettiin vielä Saudi-Arabian johdolla tapahtunut Qatarin saarto vuosina 2017–21.

Nyt 44-vuotias emiiri Tamim bin Hamad Al Thani peri kaiken vallan Qatarissa isältään varsin nuorena jo vuonna 2013. Hänellä on tiettävästi ainakin kolme vaimoa, joista yhden, Sheikha Jawaher bint Hamad bin Suhaim Al Thanin, kanssa hän on esiintynyt yhdessä myös joillakin ulkomaanvierailuilla. Molemmat ovat pukeutuneet tuolloin länsimaiseen tyyliin.

Emiiri itse on käynyt koulunsa Britanniassa ja valmistunut siellä Sandhurstin sotilasakatemiasta. Tätä nykyä hän muun muassa omistaa Paris Saint-Germain (PSG) -jalkapallojoukkueen ja on vieraillut usein Ranskassa.

Hadin mukaan presidentti Stubb taisikin olla myöhässä arvioidessaan Ylellä, että emiiri näkisi Suomessa, miten vapaa yhteiskunta toimii.

– Hän kyllä tietää sen hyvin, ei hän missään luolassa ole elänyt, Hadi sanoo.

Qatar on itsevaltainen maa, jossa on naapurimaiden tapaan kiistatta paljon ihmisoikeusongelmia. 

Hadin mukaan Persianlahden alueen nuorilla johtajilla, Qatarin emiirin lisäksi esimerkiksi Saudi-Arabian kruununprinssillä Mohammed bin Salmanilla, vaikuttaa kuitenkin olevan käynnissä jonkinlainen kilpailu yhteiskunnallisten uudistusten menestyksekkään toteuttajan "brändistä".

Lue myös:

    Uusimmat