Facebookissa leviää aika-ajoin huijausviestejä tunnettujen tuotemerkkien nimissä. Viime päivinä useissa Facebook-ryhmissä on levinnyt epäilyttävä linkki, jonka väitetään johtavan Prisman lahjakorttien arvontaan.
Verkkohuijarit ratsastavat usein tunnettujen tuotemerkkien maineella ja kalastelevat yhteystietoja ja jopa luottokorttien numeroita katteettomilla lupauksilla.
Facebookissa kiertää parhaillaan Prisman nimissä tehty huijaus, jossa houkutellaan klikkaamaan linkkiä, jonka väitetään johtavan lahjakorttiarvontaan. Linkkiä ei kuitenkaan kannata klikata, sillä lahjakortin sijaan sen takana piilee todennäköisesti virus.
Huijausviestejä on havaittu useissa suomalaissa Facebook-ryhmissä, joissa viestit tavoittavat nopeasti useita ihmisiä kerrallaan. Viestit näyttävät päällisin puolin tavallisten Facebook-käyttäjien jakamilta, mutta epämääräinen kieliasu paljastaa nopeasti viestit huijauksiksi.
Viesteistä on tehty useita ilmiantoja myös Prisman Facebook-sivuille.
Prisma-ketjun edustaja kertoo Facebookissa yhtiön olevan tietoinen huijausviesteistä. Vastaavia huijauksia on ollut liikkeellä ennenkin.
– Näitä huijausviestejä on valitettavasti edelleen liikkeellä, vaikka teemme parhaamme että ne loppuisivat, Prisman edustaja kommentoi Facebookissa.
S-ryhmä on laatinut aiheesta myös tiedotteen sivuilleen. Sen yhteyteen on koottu kuvakaappauksia lukuisista erilaisista huijauksista, joissa on hyödynnetty S-ryhmän liikkeiden nimiä. Huijauksia on tehty niin Prisman, S-marketin kuin Alepankin nimissä. Huijauksissa vilahtaa myös Lidlin ja K-Citymarketin logoja.
– Huijausten tarkoituksena on kerätä erilaisten kyselyjen, osallistumispyyntöjen yms. avulla osallistujan luottamuksellisia tietoja, levittää haittaohjelmia tai sitoa vastaaja kohtuuttomiin sopimusehtoihin, yhtiö kertoo tiedotteessaan.
Tiedotteessa muistutetaan, että S-ryhmällä ei ole mitään tekemistä näiden huijausten kanssa, eivätkä he muutenkaan koskaan kysy asiakkaalta pankki- tai luottokorttitietoja tai pyydä rahaa sähköpostin tai kyselyjen kautta.
Jos huijausviesti osuu omalle kohdalle, siinä olevaa linkkiä ei kannata missään tapauksessa avata. Jos vahinko on ehtinyt jo tapahtua, ja on syytä epäillä esimerkiksi luottokorttitietojen päätyneen vääriin käsiin, kannattaa ottaa välittömästi yhteyttä pankkiin tai luottokorttiyhtiöön ja sulkea kortti.
Lisää esimerkkikuvia erilaisista huijausviesteistä löytyy S-kanavan tiedotteesta.
***
Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen vieraili Huomenta Suomessa 29.6.
7:57