Professori Sirkka-Liisa Kivelä koki viime kesänä omakohtaisesti, millaiseen tilanteeseen kuntien säästöpaineet ovat ajaneet terveyskeskusten henkilökunnan.
Kun Sirkka-Liisa Kivelä lomaili viime kesänä miehensä kanssa mökillään, mies joutui tilanteeseen, joka vaati lääkärin hoitoa. Niinpä he menivät mökkikunnan terveyskeskukseen.
– Heti vastaanotossa minut ja mieheni haukuttiin täysin siitä, että olimme ylipäätään tulleet sinne. Vaivat olisi pitänyt hoidattaa omassa kunnassa. Kuulemma olisi täytynyt vuotaa verta tai murtaa luu, että he olisivat lähettäneet erikoissairaanhoidon tasoiseen hoitoon, Kivelä kertoo.
– Jopa lääkäri sanoi, että tämä on liian kallista, kunta ei pysty maksamaan – menkää takaisin Helsinkiin, jossa olette kirjoilla! Hänelle oli aivan yksi hailee, hoidetaanko miestäni vai ei.
Ikävässä tilanteessa Kivelä ymmärsi, että kunnan budjetoima taloudellinen vastuu oli sälytetty liikaa yhden lääkärin harteille.
– Hän ei enää kokenut olevansa lääketieteen asiantuntija – lääkäri, jonka tehtävänä on hoitaa potilaita. Tämä sama iso virhe on tehty monissa kunnissa. Oikeasti vastuu hoitopäätösten kustannuksista suhteessa poliittisiin päättäjiin kuuluisi ylilääkärille. Näin muut voivat keskittyä potilaiden hoitoon, Kivelä sanoo.
Studio55.fi/Piia Simola
Kotihoidon työntekijät piinaavat vammautunutta Erkkiä – Näyttivät sopimatonta kuvamateriaalia
Tämän takia hoito on sairaaloissa parempaa kuin terveyskeskuksissa
Professori: Terveyskeskuslääkärin työ vaativampaa kuin kapean alan erikoisosaajan
Lääkärit eivät osanneet hoitaa: Potilasta palloteltiin spesialistilta toiselle
Anna suree: Mieheni kuoli hoitovirheeseen lastensa edessä
Hoitovirheet pilasivat Annan terveyden: Pelkään ottaa enää mitään lääkkeitä
Mikko joutui 40-vuotiaana eläkkeelle vastoin tahtoaan
"Lääkärin virheen takia jalkani vammautui pysyvästi"
Näin Suomessa: Ilkan sääri murtui – jalka amputoitiin
Marjan uskomattomat vastoinkäymiset: Voiko näin paljon tapahtua yhdelle ihmiselle?