Professori: Helsingin poliisipäällikkö pitäisi hyllyttää oikeudenkäynnin ajaksi

lasse aapio
Helsingin poliisin päällikkö Lasse Aapio.
Julkaistu 04.05.2018 17:37

MTV UUTISET - STT

Sisäministeriössä on käynnissä hallinnollinen menettely Helsingin poliisipäällikön Lasse Aapion mahdollisesta virantoimituksesta pidättämisestä. Aapiolle on varattu mahdollisuus tulla kuulluksi kahden viikon sisällä, minkä jälkeen sisäministeriö päättää hänen asemastaan.

Syyttäjä nosti keskiviikkona tukun virkarikossyytteitä muun muassa entisiä poliisipomoja vastaan. Myös aiemmin apulaispoliisipäällikkönä toiminut Aapio löi syyttäjän mukaan laimin Jari Aarnion johtaman Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnan valvonnan.

Kun poliisipäällikkö on syytteessä virkarikoksesta, mitä vaihtoehtoja sisäministeriöllä on tässä tilanteessa, työoikeuden professori Seppo Koskinen?

– Pitäisi harkita virantoimituksesta pidättämistä hetimmiten. Kyseessä on poliisilaitos ja näyttää siltä, että siellä on päässyt tapahtumaan tosi paljon johdon tietämättä. Uuden henkilön ottaminen päällikön sijaiseksi ja uusin silmin katsominen olisi työnantajalle tärkeää. Aapio on ollut mukana siihen aikaan kun virheitä on tehty ja ei ole omien sanojensa mukaan huomannut ongelmia.

– Pidättäisin hänet virasta, jonka jälkeen katsoisin, mikä on tuomio. Tuomion perusteella miettisin sitten jatkoa.

Mitkä ovat ne seikat, jotka puoltavat virasta pidättämistä oikeudenkäynnin ajaksi?

– Virkamies voidaan pidättää virantoimituksesta rikossyytteen ja sen edellyttämien tutkimusten ajaksi, jos näillä voi olla vaikutusta virkamiehen edellytyksiin hoitaa tehtäväänsä.

– Kun syyte on nostettu, henkilön mahdollisuudet toimia normaalilla tavalla tehtävässä ovat vähentyneet. Virkarikoksesta tuomitun valtakunnansyyttäjä Matti Nissisenkin kohdalla oli samanlainen tilanne: et sinä enää ajattele normaalilla tavalla työtehtävääsi. Joudut ajattelemaan työtäsi syytteen näkökulmasta. Ja kun Aarnion juttu on läpitunkeva ja iso poliisin koko uskottavuuden kannalta, päällikön virantoimituksesta pidättäminen on samaan kokonaisuuteen liittyvän syytteen nostamisen jälkeen välttämätöntä.

Jos hänet tuomitaan, voisiko hän jatkaa tehtävässään?

– Se riippuu tuomiosta. Korkeassa asemassa olevan päällikön keskeinen tehtävä on valvominen. Valvonta ei ole mikään pieni sivuhomma. Jos valvonta on rikollisella tavalla laiminlyöty, kyllä se normaalisti johtaa irtisanomiseen.

Entä jos tuomio on vapauttava?

– Korkeassa asemassa olevan virkamiehen kohdalla luottamuksella ja hänen mahdollisuuksillaan toimia on keskeinen merkitys. Jonkinlaisen särön vapauttavakin tuomio toisi tämän prosessin takia. Jopa sellaisen särön, joka voisi olla irtisanomisperuste.Jos esimerkiksi tulisi ilmi, että työyhteisössä ei ole häneen luottamusta, työnantaja joutuu vakavasti harkitsemaan, onko mahdollisuuksia antaa päällikön jatkaa tehtävässään.

Tuoreimmat aiheesta

Jari Aarnio