Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorin Heikki Hiilamon mielestä sote-uuudistuksen siirtymäaikojen olisi hyvä olla pidempiä kuin hallituksen esityksessä. Eduskunnan perustuslakivaliokunnassa kuultiin tänään sote-asiantuntijoita, joista yksi oli Hiilamo.
Hiilamo arvioi, että pitempien siirtymäaikojen tarpeellisuudesta on sote-asiantuntijoiden keskuudessa melko laaja yhteisymmärrys. Hiilamon mielestä sote-uudistus pitäisi nyt saada eteenpäin, mutta asiakassetelin ja henkilökohtaisen budjetin käyttöönotossa olisi hyvä olla vuotta pidempi siirtymäaika kuin hallituksen esityksessä.
Hallituksen esityksessä asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetti otettaisiin käyttöön kesällä 2020.
Hiilamo haluaisi maakunnille myös mahdollisuuden sallia sote-keskusten aloitus joustavasti vuosien 2021-2024 aikana oman harkintansa mukaan. Hallituksen esityksen mukaan sote-keskukset aloittaisivat vuoden 2021 alussa ja hammashoitolat vuotta myöhemmin.
"Ihan turhasta noussut kohu"
Niin sanotusta potilaiden pisteytysjärjestelmästä syntynyt kohu perustuu Hiilamon mukaan väärinymmärrykseen järjestelmän toiminnasta. Hän ei edes käyttäisi sanaa pisteytys.
– Se on ihan turhasta noussut kohu omasta mielestäni. Kysymys on ihan toteutustavasta, miten tämä tarveperusteinen kapitaatiokorvaus lasketaan. Siinä ei tarvitse olla mitään niitä ongelmia, jotka ovat olleet esillä julkisuudessa, sanoi Hiilamo toimittajille.
Oppositiosta on hiillostettu hallitusta ja tivattu millaisia tietoja ihmisten terveydestä sote-yrityksille annetaan. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan yksilökohtaisia tietoja ei terveysyrityksille anneta, vaan kerättävä tieto on anonyymia.
Järjestelmällä on tarkoitus laskea palveluntuottajalle potilaiden hoidosta maksettava korvaus hoidon tarpeen perusteella.
901393 Kyselytunti (1)