Professori puolustaa kritisoitua esitystä sairaalauudistuksesta: "Se olisi vain vähän toisella tavalla epätasa-arvoinen"

9:40imgLeikkauksia ja tehohoitoa aiotaan keskittää - miten terveydenhoito turvataan?
Julkaistu 12.01.2024 09:17
Toimittajan kuva
Anton Aaltio

anton.aaltio@mtv.fi

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdottaa rajuja muutoksia Suomen sairaalaverkkoon. Professorin mukaan on tärkeää, että keskustelu väistämättömistä uudistuksista on nyt avattu.

Eilen julkaistussa ministeriön ehdotuksessa esimerkiksi ympärivuorokautista päivystystä tarjoavien keskussairaaloiden määrä vähenisi 5:stä 8:aan Suomessa. Tavoitteena ovat noin 100 miljoonan euron vuosittaiset säästöt vuodesta 2027 alkaen. 

Lue lisää: Työryhmän ehdotus julki: Tällainen olisi Suomen sairaalaverkko vuonna 2030

Ehdotus on synnyttänyt kritiikkiä niin kansalaisten kuin poliitikkojenkin keskuudessa. Muun muassa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) ilmaisi torstaina tyytymättömyytensä esitykseen.

Myös hallituspuolue RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ilmaisi painokkaasti, että puolue ei ole valmis karsimaan sairaalaverkkoa esityksen mukaisesti.

Kansanterveystieteen professori Kristiina Patja Helsingin yliopistosta huomauttaa Huomenta Suomen haastattelussa, että esitys on realistinen, kun huomioi Suomen maantietoa ja väestöpohjaa. 

– Me päädymme tähän joko hallitusti ja miettien, mitä palveluita alueille kehitetään siten, että päivystystoiminta on sellaista, että voidaan turvata ihmisten hyvinvointi. Tai sitten me etenemme kuten nyt olemme edenneet, tällaisen hallitsemattoman kaaoksen kautta, jolloin lopputulema todennäköisesti ei ole yhtään sen parempi.

Suurin syy sairaalaverkon karsimisen tarpeelle on pula sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä. Patjan mukaan tällä hetkellä henkilöstö jakautuu Suomessa hyvin epätasaisesti.

Uudistuksessa ympärivuorokautisia niin sanottuja täysipalveluita keskitettäisiin maantieteellisesti alueille, joissa asuu eniten ihmisiä. Patjan mukaan tämä ei ole tasa-arvoisuuden mittari. 

– Meidän terveysjärjestelmämme on nyt jo todella epätasa-arvoinen – sitten se olisi vain vähän toisella tavalla epätasa-arvoinen. 

Patja sanoo, että tärkeintä tällä hetkellä on yhdessä miettiä, mitä kullakin alueilla tulee priorisoida. 

– Koko palveluvalikoima on perattava. On mietittävä, mikä palvelulupaus tehdään kansalaisille ja tehtävä se.  

Katso artikkelin alussa olevalta videolta koko Huomenta Suomen haastattelu. 

Lue myös: "Yksi hallituskauden vaikeimpia kysymyksiä" – RKP tyrmää esityksen sairaaloiden karsimisesta

Tuoreimmat aiheesta

Sote