Onko sote-järjestelmä ministeriön hallussa vai onko pakka sekaisin? Jälkimmäistä, sanoo asiantuntija MTV Uutisille.
– Ainakin ohjauksen näkökulmasta pakka on mielestäni sekaisin. Meillä ei ohjata terveydenhuollon järjestelmää kokonaisuutena. Sitä osaoptimoidaan kahtena erillisenä järjestelmänä ja se on poliittinen kuuma peruna, johon mikään hallituskombinaatio ei uskalla käydä käsiksi, sanoo terveydenhuollon professori Kristiina Patja Helsingin yliopistosta.
Patja tarkoittaa kahdella erillisellä järjestelmällä sitä, että on erillinen hoito – työterveyshuolto työssäkäyville ja sekin jakautuu lakisääteiseen ja ei-lakisääteiseen eli siihen, joka koetaan etuna – ja sitten on erikseen julkinen hoito muille eli eläkeläisille, työttömille ja lapsille.
Lue myös: Asiantuntija varoittaa sairaaloiden tulevaisuudesta: "Riski, joka pitäisi ottaa todella vakavasti"
"Pitääkö vähähyötyistä hoitoa tukea?"
Patjan mukaan varsinainen työterveyshuolto on jäämässä ei-lakisääteisen työterveyshuollon jalkoihin.
– Mehiläisen lääkärikäyntien analysointi näytti, että aikuisten lääkärikäynneistä suuri osa tuotti vähän terveyshyötyä. Toki potilaan kokemus voi olla hyvä, mutta kysymys onkin siitä, pitääkö vähähyötyistä hoitoa tukea julkisin varoin.
Lue myös: Työterveydessä valtavaa kasvua – flunssapotilaat ruuhkauttavat vastaanotot sairauslomatodistusten takia
– Ennen kaikkea meidän pitäisi turvata kansalaisten tasavertainen pääsy perusterveydenhuoltoon ja perustason palveluihin, joista ajan myötä syntyy parempi hoito kansalaisille, jolloin erikoissairaanhoidon tarve vähenee.
10:39
Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan tärkeitä teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi. |
"Ei lääkäreitä kaapista lisää tule"
Patja vieraili maanantain Viiden jälkeen -ohjelmassa keskustelemassa MTV Uutisten haastattelussa olleesta dosentti Samuli Saarnin esityksestä, jonka mukaan erikoissairaanhoito pitäisi keskittää hyvinvointialueilta viidelle yliopistosairaala-alueelle.
– Samuli on aivan oikeassa. Meillä on erikoissairaanhoito, jota ei voi levittää 21 alueelle, koska osaajista on pula. Tänään viimeksi Oulun yliopistollinen sairaala OYS ilmoitti, että leikkaussaleja ei saada auki lääkäri- ja hoitajapulan takia. Meillä on vain rapiat 22 000 lääkäriä käytettävissä. Ei niitä jostain kaapista lisää tule.
– Yliopistosairaala vaatii nykyään lääkäreiltä ja hoitajilta niin huikeaa osaamista, että sitä ei itse asiassa riitä kuin ehkä 4-5 yksikköön.
Kristiina Patjan haastattelu on katsottavissa artikkelin alun videolta.