Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää Tapanilan raiskaustapauksen tuomion lievennysperusteita poikkeuksellisena.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tiistaina kolme miestä ehdolliseen vankeusrangaistukseen raiskauksesta, joka tapahtui viime maaliskuussa Helsingin Tapanilassa.
Käräjäoikeus päätyi alentamaan tuomitun kolmikon tuomiota suuren julkisuuden perusteella. Tekijöitä oli muun muassa uhkailtu ja heidän kuvia ja nimiä oli levitelty nettisivustoilla.
Professori Matti Tolvanen pitää lievennysperustetta erittäin harvinaisena. Sitä lukuun ottamatta tuomio on hänen mielestään tavanomainen.
– Erittäin poikkeuksellisesti rangaistusta on sillä periaatteella alennettu. Se on lainkin perusteella poikkeuksellinen kohtuullistamisperuste, Tolvanen sanoo MTV Uutisille.
Törkyviestit kääntyivät vastaan
Hänen mukaansa poikkeuksellisen julkisuuden lievennysperustetta on sovellettu oikeuskäytännössä hyvin harvoin. Tolvanen sanoo, että erityisesti talousrikostapauksissa siihen on yritetty vedota, mutta näihin tapauksiin on usein liittynyt myös käsittelyn pitkä kesto.
– Minun havaintojen mukaan tätä ei ole seksuaali- ja väkivaltarikoksissa sovellettu, ja siihen on hyvin harvoin vedottu.
Miksi suuri julkisuus lievensi Tapanilan raiskaustapauksesta tuomittujen tuomioita?
Tolvanen arvelee, että Tapanilan raiskaustapauksessa poikkeuksellisen julkisuuden lievennysperustetta noudettiin, koska epäillystä oli tihkunut hyvin yksilöityä tietoa. Tolvasen mukaan sosiaalinen media on ollut merkittävässä asemassa.
– Tiedettiin jo ennen oikeudenkäyntiä keistä on kyse, ja myös kuvia oli jollakin alustalla heistä julkaistu.
– Tämä on tietysti väärin syytettyjäkin kohtaan. Jokaista tulee kohdella syytettynä niin kauan kunnes tuomio on annettu.
Tolvasen mukaan yksityiskohtaisten tietojen levitys kääntyi "liian innokkaita julkaisijoita vastaan", sillä levitettyjen tietojen takia tuomiota lopulta päädyttiin alentamaan.
– He varmaan toivoivat mahdollisimman korkeita rangaistuksia. Mielestäni tämän tyyppisissä tapauksissa ei pitäisi kovin yksilöön käyvään uutisointiin mennä, Tolvanen toteaa.
"Raiskauksista enemmän ehdottomia tuomiota"
Tapanilan raiskaustapauksesta annetut tuomiot ovat herättäneet vilkasta keskustelua raiskaustuomioista Suomessa. Monet pitivät niitä liian lievinä.
– Erityisesti seksuaalirikosten tuomioista ilmeisesti aika suuri ihmisjoukko ajattelee eri tavalla kuin juttuja ratkovat tuomarit.
Tolvasen mukaan lainsäätäjä on tavallaan myös vastannut kansalaismielipiteeseen. Lainsäädäntöä on kiristetty vuosien mittaan ja rangaistavuuden ala on määritetty entistä kattavammksi, Tolvanen sanoo.
Hän pitää keskustelua raiskaustuomiosta kuitenkin tervetulleena.
– Minulla on se käsitys, että ehdollisia tuomioita ei oikein olla valmiita hyväksymään raiskausrikoksista, ja itsekin olisin sitä mieltä, että lähtökohtaisesta raiskausrikoksesta tulisi ehdottomia tuomioita antaa.
Samalla Tolvanen kuitenkin muistuttaa, että Tapanilan raiskaustapauksesta tuomituista kaksi oli alle 18-vuotiasta. Heidän osaltaan pääsääntö on joka tapauksessa ehdollinen tuomio, mikäli tuomio olisi enintään kaksi vuotta.
Tolvasen mukaan yksi syy ehdollisten tuomioiden määrään voi olla taloudellisuus.
– Tuomioistuimisssa mennyt läpi se ajatus, että ehdottomia tuomioita tulisi välttää, koska se tulee kalliiksi, Tolvanen arvelee.