Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin tänään rikollisten saamista tuomioista ja niiden suhteesta kansalaisten oikeustajuun. Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion mukaan Suomessa rikoksista annetaan osin epäjohdonmukaisia tuomioita.
Eilen alkoi Turun hovioikeuden käsittelyssä törkeän ihmiskauppajutun käsittely, jossa isä ja tytär olivat pitäneet nuorta naista neljä vuotta vankinaan. Vankeuden aikana nainen oli synnyttänyt kolme lasta. Mies sai tapauksesta vankeutta kolme vuotta ja kymmenen kuukautta ja naisen tuomio oli kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta.
Törkeän ihmiskaupan maksimirangaistus on kymmenen vuotta. Nuotion mukaan on ymmärrettävää, miksi ihmiset pitävät tuomioita liian lievinä.
– Ovathan nämä ihan karmeita tapauksia, mutta hyvin erikoisissa tai poikkeuksellisissa tapauksissa rangaistuskäytännön asettaminen johonkin kohtaan on vaikeaa, rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio sanoi lähetyksessä.
Tapauksen syyttäjä piti tuomiota liian lievänä. Samalla linjalla on MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen.
– Sen perusteella, mitä tiedämme tapauksesta, tuomio oli minusta liian lievä. Uskon kyllä, että hovioikeudessa tuomiota kiristetään, Lehtinen sanoi.
Nuotion mukaan Suomessa jaettavat tuomiot ovat osin epäjohdonmukaisia.
– Suomessa on tiettyä epäjohdonmukaisuutta (tuomioissa). Joissakin rikoksissa käytetään reippaammin koko rangaistusasteikkoa, kuten esimerkiksi huumausainerikoksissa.
Nuotion mukaan myös rikostyyppi vaikuttaa rangaistusten kovuuteen. Toisten rikosten rangaistukset on helpompi vakioida, kun taas toisissa yksittäiset tapaukset saman rikostyypin sisällä voivat olla hyvinkin erilaisia.
– Tämä tapaus taas kuuluu niihin, joissa tapausten variaatio on hirveän iso, jolloin pitäisi ehkä rohkeammin käyttää koko skaalaa.
Katso videolta, miksi tuomareilla on Kimmo Nuotion mukaan usein erilainen oikeustaju kuin kansalaisilla.
Äänestys tuomiot