Professori vinkkaa: Viisi tapaa päästä irti kännykkäriippuvuudesta

Kännykkäriippuvuus on kuin mikä tahansa riippuvuus. Sen hoitamiseen löytyy kuitenkin käytännön keinoja psykologiasta.

Kuinka kauan arvelet, että työsähköposti säilyy lukemattomana? Kymmenen, viisi vai yhden minuutin?

NYU -yliopiston markkinoinnin professori Adam Alter kirjoittaa kirjassaan ”Irresistible: The Rise of Addictive Technology and the Business of Keeping Us Hooked”, että 70 prosenttia työsähköposteista luetaan kuuden sekunnin sisään saapumisestaan.

Teknologia vie yhä enemmän aikaa elämistämme sen sijaan, että se parantaisi elämäämme. Ja eniten aikaa vievät ne laitteet, joita kannamme mukanamme joka paikkaan.

Erään arvion mukaan ihmiset käyttävät keskimäärin 3 tuntia päivässä oman puhelimensa parissa. Ennen älypuhelimien aikakautta puhelin söi ihmisten aikaa vain 18 minuuttia päivässä.

Alter antaakin viisi vinkkiä, joiden avulla laiteriippuvuudesta voi päästä eroon.

1. Älä sano ”en saa”

Sinä voit tarkistaa kännykkääsi milloin haluat, mutta voit myös päättää olla tarkistamatta.

Älä kuitenkaan ajattele, että et saa tarkistaa kännykkääsi. Silloin uskottelet itsellesi, että jokin ulkoinen voima kieltää sinua.

Kun päätät olevasi henkilö, joka ei tarkasta kännykkäänsä kuin kerran tunnissa, nousee päätös omasta itsestäsi ja motivoi muutokseen.

2. Pidä etäisyyttä kännykkään

Älä pidä kännykkääsi ulottuvillasi, vaan pidä sitä esimerkiksi toisella puolella huonetta. Näin oma mukavuudenhalu estää sinua menemästä kännykän luo jatkuvasti.

Jos älypuhelimen on aivan pakko olla käden ulottuvilla koko ajan, laita se äänettömälle ja estä ilmoitukset.

3. Aseta itsellesi lopetussääntö

Ihmiset monesti sanovat itselleen, että he tarkistavat kännykästään jotain vain nopeasti. Ensiksi tarkistetaan pikaviestit ja sähköpostit ja seuraavaksi Facebook, Instagram, Twitter, kunnes kierros aloitetaan alusta. Ja aikaa ehtiikin vierähtää tunti.

Mutta kun asetat itsellesi säännön, että laitat kännykän pois 10 minuutin jälkeen, ei laitteen parissa vierähdä hallitsemattomasti pitkää aikaa.

4. Älä yritä rikkoa tapaa, korvaa se

Yritä opetella uusi ja hyödyllisempi tapa sen huonon tavan tilalle, josta yrität oppia eroon. Sen sijaan, että tarkistaisit kännykällä sosiaalisen median päivityksiä, yritä lukea vaikka kirjaa.

Hieman tiukempi ratkaisu voisi olla riippuvuutta aiheuttavien kännykkäsovellusten poistaminen aina käytön jälkeen. Silloin sen käyttämiseksi pitäisi aina nähdä vaivaa sen uudelleen lataamiseksi. Hyödylliset sovellukset taas voisi asetella näkyvimmälle paikalle älypuhelimen valikkoon.

5. Pidä ”hirviö” kurissa

Jos olet menossa viettämään iltaa tai syömään illallista ystävien luokse, jätä kännykkäsi takin taskuun tai anna se jonkun toisen haltuun. Näin et loukkaa muita jatkuvalla kännykän tarkistelulla tai suututa ketään some-julkaisuillasi parin lasillisen jälkeen.

Lähde: Time


***

Lue myös:

    Uusimmat