Netti on kaikkialla. Oletko sinä koukussa someen, foorumeihin tai satunnaiseen nettisurffailuun?
"Miten kierrän koulun koneen estot, jotka on pistetty tyyliin joka sivulle, kuten Facebook. Tyhmää, kun ei pääse, jos ei ole muutakaan tekemistä."
Niin – kun koulussa ei ole muuta tekemistä kuin olla netissä.
Netti on kaikkialla. Siinä missä kymmenen vuotta sitten nettiin piti erikseen mennä, nyt se on vakiona, mukana, aina. Ei siis liene ihme, että nettipalveluihin voi jäädä koukkuun. Sormi hamuaa somea ennen kuin aivot edes huomaavat, että puhelin ilmestyi taskusta.
Oletko sinä koukussa someen, foorumeihin tai satunnaiseen nettisurffailuun? Riippuvainen ei esimerkiksi pidä taukoja nettiä käyttäessään ja ajattelee, että verkossa on liian paljon kiinnostavaa, jotta selaamisen voisi tai malttaisi lopettaa. Riippuvainen ärtyy, jos joutuu lopettamaan internetin käytön. Hän tuntee syyllisyyttä, muttei samalla siedä arvostelua internetin käytöstään.
Testaa itsesi: Onko sinulla nettiriippuvuus?
Seuraavista oireista kolme toteutuu:
- Uppudut netin käyttöön, aikaa kuluu paljon huomaamatta.
- Jos nettiä ei ole, alkavat vieroitusoireet: mielialan lasku, ahdistuneisuus, ärtyisyys, tylsistyminen.
- Sietokynnys nousee. Käytät nettiä enemmän, jotta saisit saman ilontunteen.
- Koet jatkuvaa halua vähentää netin käyttöä tai lopettaa se. Taustalla on epäonnistuneita yrityksiä hallita netin käyttöä.
- Jatkuva netinkäyttö kuitenkin jatkuu huolimatta siitä, että se aiheuttaa ongelmia.
- Mielenkiintosi muihin asioihin, kuten harrastuksiin, katoaa.
- Netti auttaa pakenemaan matalaa mielialaa tai toivottomuutta, syyllisyyttä ja ahdistusta.
Seuraavista oireista yksi toteutuu:
- Toimintakyvyn laskun voi havaita ammatillisessa suorituskyvyssä
- Toimintakyvyn laskun voi havaita kyvyssä suoriutua opiskeluista
- Toimintakyvyn laskun voi havaita sosiaalisessa toimintakyvyssä, ihmissuhteet voivat hiipua ja katketa
Päihdelinkki.fin mukaan internetriippuvuus kestää vähintään kolme kuukautta. Tähän sisältyy kuusi tuntia internetin käyttöä päivässä muuhun kuin työ- tai opiskelutarkoitukseen.
Internet Addiction Test -testillä voit selvittää, onko netinkäytössäsi ongelmia.
Nettiriippuvuutta voi myös hoitaa. Hoidon tavoitteena ei ole netin käytön lopettaminen, vaan sen rajoittaminen.
Rajoita netinkäyttöä!
Aloita netissä roikkumisen vähentäminen purkamalla rutiinisi. Älä mene kotiin koneelle; mene istumaan kahvilaan tai tapaamaan kaveria.
Älä suuntaa heti kotiin tultuasi koneelle, vaan suihkuun tai kokkaamaan. Siirrä myös kone pois ulottuviltasi: jos olet keittiössä, vie älypuhelin olohuoneeseen. Vie läppäri pois olohuoneesta.
Tee yhtä asiaa kerrallaan. Jos leffa pyörii, se pyörii – silloin ei katsota somea tai selata kuvia. Kuvia selataan mainostauolla, tai leffan loputtua. Laita kännykän push-ilmoitukset pois päältä. Näin sosiaaliset mediat eivät vie huomiotasi kuin vahingossa.
Poista Facebook-sovellus ja pyytää ystäviäsi lähettämään tekstiviesti tai soittamaan, jos asia on tärkeä.
Ilmoita julkisesti somelakosta
Aseta netinkäytöllesi rajat ja pidä ne. Salli itsellesi tunnin sijaan vaikkapa vartin some-tsekkaus. Käytä aikataulutuksen apuna munakelloa.
Ilmoita julkisesti 30 päivän somelakosta kaikissa medioissa, jotka vain keksit. Sosiaalinen paine pitää sinut poissa.
Kun olet esimerkiksi mökillä, käske kaveriasi tai sukulaistasi ottamaan puhelimesi pois ja piilottamaan sen. Saat puhelimen illalla, esimerkiksi kuuden ja seitsemän välillä. Kuvittele, että olet riparilla: sielläkin täytyy keskittyä olennaiseen, elämään.
Jos todella haluat karkuun somen ulottuvilta, vaihda puhelin vanhanmalliseen, netittömään puhelimeen. Vaihtoehtoisesti jätä puhelin aina kotiin päiväksi. Jos sinun on matkalla pakko ottaa kuvia, käytä digikameraa. Muistele aikaa, jolloin kaikenlaiselle tekniikalle oli vielä oma laitteensa.
Ota apuun esto-ohjelma
Koneelle on tarjolla myös suodatinohjelmistoja, jotka voivat esimerkiksi estää pääsyn tietyille nettisivuille. Ohjelmistossa voidaan esimerkiksi määritellä, mitkä sivut ovat mustalla listalla, tai vaihtoehtoisesti listata vain sallitut sivut, jolloin muille sivuille ei ole mitään asiaa.
Sivun sisältöä analysoivat ohjelmistot kieltävät pääsyn sivulle, joka sisältää kiellettyjä avainsanoja, kuvia tai jonkin muun kriteerin mukaista materiaalia.
Jos ohjelma vaatii salasanan eston purkamiseksi, käske kaveriasi kehittämään salasana – muutenhan voit vain sallia itsellesi some-aikaa, ihan vähän vain, pikkuisen...
Et välttämättä tarvitse edes erillistä ohjelmistoa. Esimerkiksi Windows 7 tarjoaa mahdollisuuden asettaa internetin käytölle aikarajat tai vaikkapa estää pelien pelaaminen tai ohjelmien käyttäminen. Ominaisuus on tarkoitettu lapsen netinkäytön rajaamiseen, mutta mikset käyttäisi sitä itseesi?
Pekna
Hallinnoi koneesi estoja valitsemalla järjestelmänvalvojan tilillä Käynnistä-valikosta Ohjauspaneeli ja valitsemalla sitten Käyttäjätilit. Jokaiselle käyttäjälle, jolle estoja tehdään, tarvitaan oma käyttäjätili. Tarvitset taas salasanojen hallintaan kaverisi apua. Varmista, ettei hän anna sinun purkaa estoja painostuksenkaan alla!
Esimerkiksi koneen omat aikarajat estävät sinua kirjautumasta koneelle tiettyinä kellonaikoina. Jos olet kirjautuneena sisään sallitun ajan päättyessä, järjestelmä kirjaa sinut ulos.
Eikö mikään kotikonsti auta? Apua on saatavilla – juttele ammattilaiselle! Voit myös kokeilla viimeistä vinkkiä: irtisano nettisopimus.
Lähteet: Paihdelinkki.fi, Mll.fi, Windows.microsoft.com, Suomi24.fi
Linda Sundström: Ala-asteikäisten lasten internetin käytön valvonta ja tietoturva. Opinnäytetyö, Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma, Haaga-Helia 2012