Hallituksen poikkeukselliset toimet koronaviruksen rajaamiseksi ovat vielä perustuslakivaliokunnan puntarissa, ennen kuin selviää, miltä osin valmiuslakia sekä ihmisten elämää rajoittavia toimia otetaan käyttöön Suomessa. MTV:n Uutisaamussa vieraillut professori Pauli Rautiainen kysyy, oliko maanantaina esitetyille poikkeustoimille taloudellisia perusteita.
– Kriteerit, jotka asetetaan, ovat tavattoman korkeat. Hallituksen perustelut ovat suhteellisen suppeat, niiden perusteella voidaan sanoa, että on epäselvää, täyttyvätkö perusteet, Rautiainen tuumasi.
Lue myös: Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja: Asiantuntijoiden näkemykset yhdensuuntaisia valmiuslain käyttöönotosta – valiokunta saa huomenna mietinnön hyväksyttyä
Hallitus ilmoitti maanantaina, että maassa vallitsee poikkeustila tartuntatauti- ja talousperusteella. Eilen tiistaina hallitus aktivoi perusteita tartuntatautiperusteelle ja antoi sillä valmiuslain käyttöönottoasetukset eduskuntaan. Talousperusteiden vahvistaminen on yhä auki, vaikka useat ennusteet arvioivat Suomen vajoavan koronaviruspandemian takia syvään taantumaan. Viimeisimpänä arvionsa antoi Suomen Pankki.
Suomen Pankin tuomio: Talous taantuu selvästi koronapandemian takia
Professori Pauli Rautiaisen mukaan perustuslakivaliokunnalla on nyt edessään tärkeä arvio – onko kaikkien toimien, kuten esimerkiksi koko terveydenhuoltohenkilökunnan töihin pakottamisen, ottaminen käyttöön välttämätöntä jo nyt.
– Taustalla täytyisi olla erittäin vakavan skenaario, joka perustelee, että kuukauden aikana on oltava käytössä näin suuri keinovalikoima. Jos todetaan, että osa ei ole välttämättömiä, tämä voidaan hyväksyä vain osittain, Rautiainen selventää, mutta korostaa, että hänen henkilökohtainen kritiikkinsä kohdistuu vain valmiuslain aktivoimiseen taloussyistä.
Mutta miksi tästä asiasta huomauttaminen on näin akuutin kriisin edessä tärkeää?
– Valmiuslaki ja poikkeustila ovat kaikkein järeimpiä keinoja, joita on. Sillä kytketään pois oikeusvaltio ja demokraattiset rakenteet. On tärkeää mennä uuteen tilanteeseen oikeudellisesti hallitusti. On vaalittava oikeusvaltiota, perus- ja ihmisoikeuksia. Nyt kysymys on siitä, että otetaan ensimmäisiä askelia, ja on mahdollista, että tullaan ottamaan tiukempia askeleita. Tässä vaiheessa luodaan perusta kuntoon toimenpiteiden aktivoimisille, Rautiainen jatkaa.
Mutta kuinka kauan poikkeustila voi kestää? Tähän Rautiainen antaa vastauksensa oheisella videolla.