MTV:n Rikospaikan haastattelussa ”Veronica” kertoi prostituoidun arjesta Suomessa ja muun muassa siitä, miten seksikauppa ja asiakkaiden tavat ovat vuosien aikana muuttuneet. Toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen Pro-Tukipisteestä toteaa prostituoitujen aseman muuttuneen epävarmemmaksi.
Rikospaikan haastatteleman ”Veronican” mukaan osa prostituoiduista on kohdannut viime aikoina raakaa väkivaltaa.
– Jotkut tytöt ovat ottaneet tummaihoisia arabimiehiä asiakkaiksi. Monelle tytöistä on käynyt pahasti. Heitä on raiskattu, hakattu ja on viety koko omaisuus, "Veronica" kertoi Rikospaikka-ohjelman haastattelussa.
Toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen Pro-Tukipisteestä ei osaa sanoa, onko väkivalta prostituutiossa lisääntynyt, mutta ihmisten asema muuttuu alati epävarmemmaksi.
– Ongelmana on, että ulkomaalaistaustainen seksityöntekijä ei uskalla ottaa poliisiin yhteyttä, esimerkiksi oleskelustatuksena vuoksi.
Väkivallan uhri saattaa olla saapunut maahan EU:n ulkopuolelta ja ilmoittaessa rikoksesta poliisille, viranomainen kiinnittää huomiota henkilön hankkivan tuloja prostituutiolla.
Seksiä ostavien osalta Jaana Kauppinen painottaa, ettei ole olemassa systemaattista tietoa siitä, että jokin ryhmä näyttäytyisi asiassa erilaisena.
– Mikäli henkilöllä on taipumus käyttäytyä väkivaltaisesti, on kiinnijäämisen riski pieni, koska seksityöntekijöillä on korkea kynnys tehdä asiasta rikosilmoitus.
Järjestö ihmiskaupan uhrien oikeuksille
Pro-tukipiste on asiantuntijajärjestö, joka edistää seksi- ja erotiikka-alalla toimivien ihmisten sekä ihmiskaupan uhrien osallisuutta ja oikeuksia. Järjestö tarjoaa matalan kynnyksen sosiaali- ja terveyspalveluja sekä yhteisöllistä toimintaa seksityössä mukana oleville ja ihmiskaupan uhreille.
– Meillä on kolme alueellista palveluyksikköä sekä verkossa etsivää työtä, jossa tarjotaan neuvontaa ja tukea, toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen kertoo.
Pro-tukipisteen toiminta edistää kohderyhmäänsä kuuluvien ihmisten oikeutta palveluihin sekä oikeutta suojeluun kaikenlaiselta pakottamiselta, itsemääräämisoikeuden rajoittamiselta ja muilta oikeuksien loukkauksilta.
– Käytännössä tarjoamme viikoittain muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon päivystystä ilman ajanvarausta sekä neuvontaa erilaisissa sosiaalisissa palveluissa. Meihin otetaan myös yhteyttä akuuteissa tilanteissa, joissa tukea kaivataan, kertoo Kauppinen.