Prostituutiota harjoitetaan Suomessa muun muassa Airbnb-asunnoissa ja muissa netin varauspalvelujen kautta varattavissa olevissa huoneistoissa, kerrotaan Helsingin poliisista.
Usein seksiä myydään asunnoissa omistajan tietämättä.
Toisinaan prostituoidut ovat parituksen tai ihmiskaupan uhreja. Parittaja voi olla nykyään vaikkapa Keski-Euroopassa, sillä asuntojen varaaminen, valvominen ja rahan lähetys onnistuvat netin välityksellä.
Mahdollisesti tuhansia
Prostituoituja on Suomessa mahdollisesti tuhansia. Kukaan ei tiedä tarkkaa lukua. Helsingin poliisin ylikonstaapeli Kenneth Erikssonin karkean arvion mukaan esimerkiksi Helsingissä seksiä myy muutama sata henkilöä päivässä.
Seksityöläisiä auttavaan Pro-tukipisteeseen taas ottaa yhteyttä vuosittain noin 2 500 eri henkilöä, jotka toimivat alalla. Ammattikunta on liikkuvaista niin Suomen rajojen sisällä kuin rajojen ylikin, joten määrää on hyvin vaikea arvioida.
Monia ongelmia
Yhteiskunnan harmaalla alueella seksikauppa aiheuttaa monenlaisia vaikeuksia sen parissa toimiville. Sosiaalinen huono-osaisuus ja yleinen paheksunta eivät ole niistä vähäisimpiä.
Pro-tukipisteeseen tuli viime vuonna yhteensä noin 10 000 yhteydenottoa. Samat henkilöt siis ottivat yhteyttä useampaan otteeseen.
Julkisten avustusten turvin pyörivä Pro-tukipiste auttaa ja neuvoo esimerkiksi terveyteen, koulutukseen ja asumiseen liittyvissä kysymyksissä. Tukipisteellä myös tunnistetaan ihmiskaupan uhreja ja tuetaan heitä pääsemään avun ja suojelun piiriin.
– Negatiivinen, niin sanottu huoran leima, yhdistää kaikkia meillä käyviä ihmisiä. Stigma on se, joka yhdistää kaikkia. Vaikka suhtautuisi miten itse siihen toimintaan, ulkopuolelta tuleva paine johtaa siihen, ettei halua nimeään yhdistettävän seksin myymiseen, toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen kertoo.
Jos nimi nousisi esiin, seurannaisvaikutukset sosiaaliseen elämään tai tulevaisuuden työpaikkoihin voisivat olla katastrofaalisia. Harmaalla alueella toimiminen ja yleinen paheksunta voivat olla myös osasyy siihen, että prostituutiosta ei yleisesti makseta veroja.
Verot olisi maksettava seksinkin myynnistä
Finanssioikeuden emeritusprofessorin Esko Linnakankaan mukaan valtio olisi rikoslain mukaan käytännössä sutenöörin asemassa verottaessaan prostituutiota ja hyötyessään siitä. Tilanne olisi kuitenkin koominen, sillä rikoshyöty voitaisiin tuomita menetettäväksi samalle valtiolle, joka syyllistyisi rikokseen. Hänen mukaansa valtion verotus katsottaisiin kuitenkin luultavasti välilliseksi hyödyntämiseksi, joten valtio ei syyllistyisi paritukseen.
Korkein hallinto-oikeus linjasikin jo vuonna 1984, että laillisesta seksin myynnistä saadut tulot ovat veronalaista tuloa, joita valtio voi verottaa.
Verohallinnon henkilöverotusyksikön johtava veroasiantuntija Aki Mattsson kertoo, että prostituution verottaminen on linjauksesta huolimatta teoreettinen kysymys, sillä käytännössä veroja ei alalla makseta. Kun suurin osa seksityötä tekevistä on EU-passilla varustettuja ulkomaalaisia, vaikeuttaa se kysymystä entisestään.
– Tulkitsen tätä asiaa niin, että verot tulee maksaa omaan asuinmaahan, jos Suomessa oleskellaan alle kuusi kuukautta, mutta tämä putoaa johonkin harmaalle alueelle, johon liittyy monia kysymysmerkkejä, Mattsson kertoo.
Linnakangas on selvittänyt prostituution verotusta ja kertoo, että esimerkiksi arvonlisäveron verottajavaltion selvittäminen on kansainvälisessä prostituutiossa vaikea tulkintakysymys.
– Tämä on haastava kenttä ja kuten kirjoitin jo vuonna 2005 artikkelissani, tässä on kaksi vaihtoehtoa: sulkea silmät tai painaa pää pensaaseen, Linnakangas toteaa.