"Jokaisella on oikeus omiin mielipiteisiinsä, muttei omiin faktoihin!" – näin kansanedustajat väittelivät EU-elpymispaketista puolesta ja vastaan

AOP EU Elpymisväline Suomi
All Over Press
Julkaistu 11.05.2021 11:03(Päivitetty 11.05.2021 16:19)
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Eduskunta keskusteli 750 miljardin EU-elvytyspaketista. Lue, miten keskustelun kiivaat ensitunnit etenivät!

Kansanedustajilla on käsillä huipputärkeät kaksi päivää, kun eduskunta tiistaina keskustelee ja keskiviikkona äänestää 750 miljardin EU-elvytyspaketista.

16.45: MTV Uutisten seuranta päättyy tältä erää! Debatti eduskunnassa jatkunee vielä pitkälle iltaan, ehkä jopa yöhön asti. Huomenna keskiviikkona kansanedustajat pääsevät äänestämään elvytyspaketista ja EU-budjetista. 

16.43: Valtiovarainministeri Matti Vanhasen mukaan Euroopan kansantaloudet ovat sidoksissa toisiinsa. Esimerkiksi Italian merkitys on koko Euroopan taloudelle merkittävä, vaikkei Italia olekaan Suomen tärkeimpiä kahdenkeskisiä kauppakumppaneita.

– Koko EU-alueen talouden menestyksellä on suora yhteys siihen, miten Suomi menestyy, Vanhanen toteaa.

16.36: RKP:n Anders Adlercreutzin mukaan Suomen hallitus on tehnyt hyvää työtä neuvotellessaan elpymispaketista ja EU-budjetista. Mikäli Suomi hylkäisi paketin, seuraukset olisivat hänen mukaansa varmuudella negatiiviset.

16.34: Moni kansanedustaja tulkitsee Jussi Halla-ahon linjanneen aiemmassa puheenvuorossaan, että Suomen pitäisi erota eurosta. Halla-ahon mukaan tämä ei ole tällä hetkellä mahdollista ilman, että Suomi eroaisi samalla EU:sta, eikä tavoite ole siksi puolueen agendalla.

16.30: Antti Rinne pitää ikävänä sitä, että kansanedustajat leimaavat toisiaan keskustelussa epäisänmaallisiksi. Rinteen mukaan perustellusti voi olla sitä mieltä, että EU:sta tai eurosta pitäisi erota, vaikka hän itse pitääkin ratkaisuja aivan väärinä.

16.28: Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaskan mukaan Suomi voisi kaataa paketin, mutta sillä olisi Suomen taloudelle vakavat seuraukset.

– Meillä on täysi mahdollisuus kaataa tämä paketti. Ei se ole kuin yksi nopea punaisen painaminen, ja jos se tekee vaikeaa, kannattaa laittaa silmät kiinni. Mutta silloin pitää myöskin tajuta ja kestää seuraukset, Ovaska sanoo.

16.25: Jussi Halla-ahon mukaan keskustelussa maalataan painajaisia siitä, mitä kävisi, jos Suomi eroaisi eurosta. Petteri Orpo ihmettelee kovasti Halla-ahon puheita ja tulkitsee perussuomalaisten tavoittelevan Suomen euroeroa.

16.18: Keskustan Markus Lohen mukaan hänen puoluetoverinsa Hannu Hoskosen väite siitä, että Suomi olisi luovuttamassa verotusoikeutta EU:lle, ei hänen käsittääkseensä pidä paikkaansa.

– Jokaisella on oikeus omiin mielipiteisiinsä, muttei omiin faktoihin! Lohi linjaa.

16.15: Oman eduskuntaryhmänsä muodostava Ano Turtiainen pitää törkeänä sitä, että puolueet toteuttavat EU-elpymisäänestyksessä ryhmäkuria. Hänen mukaansa huomisessa äänestyksessä erotetaan kansanedustajat maanpettureista, ja maanpetturit joutuvat vielä vastuuseen.

Puhemies Juho Eerola (ps.) joutuu esittämään toiveen, etteivät kansanedustajat käyttäisi tämäntyyppisiä nimityksiä toisistaan.

16.08: SDP:n Antti Rinne toteaa Hoskosen puheenvuoroon, ettei Suomi ole antamassa verotusoikeutta mihinkään muualle.

16.06: Äänessä keskustan Hannu Hoskonen! Hän on ainoa hallituspuolueen kansanedustaja, joka on ilmoittanut äänestävänsä pakettia vastaan.

– Suomi on joutumassa toisten velkojen takuumieheksi. Mikä pahinta, seitsemän vuoden aikana luodaan tiekartta siihen, että Euroopan unioni saa verotusoikeuden. Sen pahempaa virhettä Suomen eduskunta ei voi tehdä! Se on aivan järkyttävää. On ollut hirveää seurata tuolta lehteriltä keskustelua, Hoskonen vuodattaa.

16.04: Äänessä kokoomuksen Janne Sankelo. Julkisuudessa on spekuloitu, olisiko hän äänestämässä elvytyspakettia vastaan.

Sankelo korostaa puheenvuorossaan sääntöperusteisuutta. Hänen mukaansa elvytyspaketti kasvattaa epäluottamusta ja on viemässä Suomen väärälle polulle. Täysin yksiselitteistä kantaa huomiseen äänestykseen hän ei ota.

15.55: Matti Vanhanen: Minunkin suvussani on ollut Karjalan evakkoja, ja heidän henkinen perintönsä oli ajatus siitä, ettei meidän pidä jäädä yksin.

Ministeri Vanhasen mukaan EU-elvytyksessä on ollut esillä moraalikadon riski. Tämä on otettu huomioon esimerkiksi hallituksen esityksen ponsissa, joiden kautta Suomi pyrkii pitämään huolen siitä, ettei muiden maiden talousvaikeuksia tarvitsisi enää tulevaisuudessa maksaa yhteisvastuullisella velalla.

15.52: Maria Guzeninan (sd.) mukaan populismin laskun maksaa aina tavallinen kansa. Guzenina antaa ymmärtää, että perussuomalaisten ratkaisu koronakriisin talousvaikeuksista selviämiseen olisi suunsoittaminen ja sisäänpäin kääntyminen.

15.47: – Tämä paketti on Suomelle erittäin huono diili, kritisoi perussuomalaisten Lulu Ranne, tiivistäen monen perussuomalaisen esittämät näkemykset.

15.45: Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela piruilee siitä, että hallituksen ministeriaitiossa on vain yksi ministeri, valtiovarainministeri Matti Vanhanen.

15.43: Markkinat toipuivat viime vuonna hyvin nopeasti, kun EU-elpymispaketista saatiin viitteitä, sanoo Anne-Mari Virolainen (kok.). Hän kannattaa pakettia, vaikkei pidäkään sitä täydellisenä.

Kokoomuksen rivikansanedustajat eivät toistaiseksi ole päässeet erityisen paljoa ääneen. Heidän kantansa ovat mielenkiintoisia, sillä heillä on vapaat kädet äänestää paketin puolesta tai vastaan oman kantansa mukaisesti.

15.37: Äänessä Anders Adlercreutz (r.). Hänen mukaansa Suomi on EU:ssa itsenäisempi kuin ennen, sillä esimerkiksi taloudellista ja turvallisuuspoliittista liikkumatilaa on nykyisin enemmän. Ei ole sattumaa, että elinkeinoelämä toivoo elpymispaketin saavan hyväksynnän.

15.34: Matti Vanhanen: Jos eduskunta hylkäisi EU-elpymispaketin, antaisimme viestin siitä, että valmistelemme euroeroa.

15.32: Valtiovarainministeri Matti Vanhanen pääsee vastaamaan kysymyksiin ja kritiikkiin.

Kytkös EU-budjetin ja elpymisvälineen välillä ei hänen mukaansa ole keinotekoinen, sillä elvytysrahat käytetään tulevien vuosien budjetin mukaisesti. Suomen eduskunnan sana painaa yhteisvelkaa koskevassa päätöksenteossa Vanhasen mukaan enemmän kuin yksittäisten EU-komissaarien. 

15.29: Nyt puhuu SDP:n Antti Rinne! Elpymispaketin hyväksyntä ei muuta hänen mukaansa mitään periaatteellista rakennetta EU-päätöksenteossa.

15.28: Ensimmäistä kertaa äänessä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Hänen mukaansa EU-elpymispakettiäänestyksessä ei äänestetä rusinoista vaan pullasta. Orpo kertoo soittaneensa tänään EU-komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskisille, joka antoi vakuutuksen siitä, että EU-elpymispaketti on kertaluontoinen.

15.26: Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen mukaan jos Suomi kaataisi EU:n tulevien vuosien budjetin, Eurooppa ajautuisi syvälle taantumaan. Arhinmäki syyttää kovasanaisesti perussuomalaisia työväen unohtamisesta ja vastuunpakoilusta.

15.24: – Presidentti Kekkonen sanoi, että jos pitää valita, ovatko rempallaan ulkoasiat vai sisäasiat, valitaan sisäasiat. Siitä on kysymys, sanoo keskustan Antti Kurvinen.

15.22: Ville Tavion mukaan paketin hyväksyminen muuttaa kertaheitolla EU:n luonteen: Suomi ottaa kantaakseen Italian kaltaisten maiden velkaa, minkä EU:n perussopimukset kieltävät. Tavio puhuu varsin kiihdyksissä.

15.16: Italialainen palkansaaja maksoi viime vuonna huomattavasti korkeampia veroja kuin me suomalaiset, sanoo vasemmistoliiton Merja Kyllönen. Hänen mukaansa Italiasta on ollut elpymispakettikeskustelussa liikkeellä vääriä käsityksiä.

RKP:n Eva Biaudet kysyy, miten Suomen maine EU:ssa voitaisiin keskustelun jälkeen palauttaa, mikä saa oppositiossa aikaan kovaäänistä naureskelua.

15.11: Jussi Halla-aho: Keskusta käy heiluttamassa maakuntien asukkaille rahasäkkejä, joita EU-paketin mukana tulee. Paketti voitaisiin hylätä ilman, että tulevien vuosien EU-budjetti kaatuisi lopullisesti.

15.09: Debattiosuus käynnistyy! Kierrokset alkanevat nyt nousta. SDP:n Anneli Kiljunen aloittaa kritisoimalla perussuomalaisten kritiikkiä EU-elvytykselle.

15.07: Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) pääsee ensi kertaa tänään ääneen. Hän haluaa erityisesti painottaa, ettei huomenna äänestetä vain elpymisvälineestä, vaan myös tulevien vuosien EU-budjetista. Suomen etu on olla luotettava ja kuulua unioniin.

15.01: Liike Nytin Hjallis Harkimo: EU:lla on varasuunnitelma siltä varalta, että Suomi jättäytyisi EU-elpymispaketista pois.

– Meitä on peloteltu maanjäristyksillä, heinäsirkoilla, venäläisten hyökkäyksellä ja maineen menetyksellä, jos pakettia ei hyväksytä. Aivan turhaa ja naurettavaa, Harkimo sanoo.

14.56: Kristillisdemokraattien Sari Essayah: EU on ottamassa peruuttamattoman askeleen kohti liitovaltiounionia. Puolue vastustaa yhteisvelkaa. Elpymisväline olisi pitänyt pitää erillään tulevien vuosien rahoituskehyksestä. Pakettia ei pidä hyväksyä.

– Haluammeko todella olla kaventamassa omaa päätösvaltaamme? kysyy Essayah muilta kansanedustajilta.

14.51: Viimeisenä hallituspuolueena ryhmäpuheenvuoronsa pitää RKP, edustajanaan Eva Biaudet. Hän ottaa tähän asti painokkaimmin kantaa elpymispaketin puolesta. Biaudet'n mukaan Suomella on ollut hyvä maine EU:ssa järkevänä maana, minkä menettäminen olisi ikävää. 

14.45: Ryhmäpuheenvuorot jatkuvat, tiukin debatti on yhä edessä. Vasemmistoliiton Merja Kyllönen: Suomen vienti elää eurooppalaisten yritysten investoinneista. Paketti ei ole täydellinen, mutta toivottavasti se menee läpi.

14.40: Vihreiden Heli Järvinen: Unioni on meidän kotipihamme, on etumme olla osa tätä kokonaisuutta. Poikkeuksellinen maailmantilanne vaatii poikkeuksellisia toimia. Vaikka Suomi on nettomaksaja, EU-elvytys on taloudellemme hyväksi.

14.33: Keskustan puheenvuoron pitää Arto Pirttilahti. Hänen mukaansa elpymispakettikeskustelu on ollut melkoista pelottelua. Suomi tulee joka tapauksessa jatkamaan EU:n täysivaltaisena jäsenenä ja itsenäisenä maana. Elpymispaketti voidaan keskustan mukaan hyväksyä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Halla-aho näyttää nauravan makeasti. Mitä ilmeisimmin naurun kohde ei ole Pirttilahden puhe, vaan ehkä jokin välihuuto.

14.31: Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron pitää Ilkka Kanerva. Aiempien puhujien tavoin hänkin viittaa varsin pitkälle Suomen EU-historiaan. Elpymispaketin hyväksyminen on Kanervan mukaan nyt Suomen etu.

14.26: Halla-aho viittaa EU-historian esimerkkeihin, joissa jäsenmaat ovat jättäytyneet itselleen haitallisten sopimusten ulkopuolelle. Hänen mukaansa Suomen ei tulisi nytkään vahvistaa mainettaan "hyväuskoisena hölmönä".

14.21: Nyt ääneen perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Jos Suomi ei voi hylätä tämänkertaista EU-elpymispakettia, miten se voi kieltäytyä tulevaisuudessakaan haitallisista paketeista? 

– Rahanjakoperusteet liittyvät pääosin jäsenmaiden taloudelliseen tilanteeseen ennen koronaa. Korona on keppihevonen, jonka avulla toteutetaan tulonsiirtounionia, yhteistä budjettia ja kansallisvaltioiden alasajoa, Halla-aho sanoo.

14.19: Nyt alkavat ryhmäpuheenvuorot! Ensimmäisenä vuorossa SDP, jonka puheenvuoron pitää kansanedustaja Anneli Kiljunen. Hänen mukaansa EU:n elpymispaketti on maltillisen kokoinen esimerkiksi Yhdysvaltoihin verratessa. Kovaääniset välihuudot häiritsevät Kiljusen puhumista.

– Sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä antaa esityksille täyden tukensa, sanoo Kiljunen.

14.13: Johannes Koskinen: Ratkaisu elpymispaketista on poikkeusluontoinen. Vastaavanlaiset päätökset edellyttävät jatkossakin yksimielisyyttä. Ratkaisu ei saa toimia minkäänlaisena ennakkotapauksena tulevaisuuteen.

14.07: Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) esittelee valiokunnan hyväksyvää kantaa elpymispakettiin. Pääministeri Sanna Marin (sd.) on Portugalin EU-huippukokouksen seurauksena karanteenissa eikä siksi ole paikalla.

14.05: Eduskunnan edustalle on kerääntynyt jonkin verran mielenosoittajia, jotka eivät hyväksy Suomen osallistumista EU-elpymispakettiin.

Oma Mielenosoitus Eduskunta

14.00: Ennakkoväittely on ohi ja keskustelu eduskunnan täysistunnossa alkaa!

13.58: Uskotteko elpymispaketin saavan huomenna eduskunnan äänestyksessä vihreän valon? Ville Tavio: Kaikki riippuu etenkin kokoomuksesta ja keskustasta. Kai Mykkänen: Selvä enemmistö kokoomuslaisista äänestää elpymispaketin puolesta, ja uskon paketin menevän läpi. Satu Hassi: En rupea veikkailemaan.

– Täällä on kaikenlaisia karanteeniriskejä itse kullakin, joten jännitys jatkuu varmasti vielä vuorokauden, Mykkänen arvioi.

13.56: Kai Mykkänen: Huonojen EU-toimien kritisointi ei ole EU-vastaisuutta. Satu Hassi: Hyvä, jos kokoomuksen EU-rakkaudessa ei ole ryppyjä.

13.54: Ville Tavio muistelee vihreiden äänestäneen aikanaan Suomen EU-jäsenyyttä vastaan.

– Anteeksi, kuusi puolesta ja neljästä vastaan, silloin kun Suomi liittyi. Minä olin siinä eduskunnassa, Hassi puuttuu.

13.53: Satu Hassi: Jos tämäntyyppisestä paketista halutaan tehdä pysyvä käytäntö, EU:n perussopimuksia pitäisi muuttaa.

13.50: Eurooppalaisilta päättäjiltä on tullut viestejä, joiden mukaan elpymispaketti voisi olla pysyvämpikin ratkaisu. Ville Tavio tiedustelee, koska kokoomus aikoo vastustaa yhteistä velkaa, jos ei nyt. Kai Mykkänen viittaa eduskunnan valtiovarainvaliokunnan lausunnon tiukkoihin lausumiin, joilla vaaditaan paketin olevan kertaluontoinen.

13.49: Elpymispaketti on kytketty tulevien vuosien EU-budjettiin. Satu Hassin ja Kai Mykkäsen mukaan olisi Suomelle vahingollista, jos elpymispaketti ja sen myötä myös budjetti kaatuisi.

13.47: Ville Tavio: Suomen pitäisi ajatella sitä, kuinka kriisinkestävä euro valuuttana on. Nyt pitää ensin kaataa elpymispaketti, emme halua, että EU:lle annetaan lisää määräysvaltaa Suomelta.

13.42: Kai Mykkänen: Nuori kansakuntamme on läpi historian pyrkinyt läntiseen yhteistyöön. Erikoista, että perussuomalaiset on nyt eri kulmassa.

13.41: Elpymispaketilla voidaan Satu Hassin mukaan ottaa ilmastoloikka. Suomalaiset joutuvat verojen kautta maksumiehiksi, sanoo Ville Tavio.

13.40: Aika kummallista retoriikkaa perussuomalaisilta, sanoo Satu Hassi. Suurimpien yritysten johtajatkin vetosivat elpymispaketin puolesta, ja heidän luulisi ymmärtävän vientiteollisuuden edun.

13.38: Perussuomalaisten Taviolta kysytään näkemystä siihen, että paketin kaatuminen olisi eduksi juuri Venäjälle eikä Suomelle. 

– Venäjällä pelottelu on sinänsä mielestäni tässä kohdin vähän erikoistakin, koska historiassa Suomi on saavuttanut itsenäisyytensä Venäjältä. Siihen vetoaminen, että nyt käytäisiin Venäjää vastaan kamppailua Saksan ja Ranskan rinnalla on jotenkin kaukaa haettua, Tavio vastaa.

13.35: Kai Mykkänen: Elpymispaketissa on valuvikoja, mutta ensimmäisenä sen kaatumiselle taputtaisivat Venäjä ja Kiina. Selvä enemmistö eduskuntaryhmästämme haluaa pitää EU:n toimintakykyisenä.

13.33: Kun tietää, millainen itänaapuri Suomella on, EU:n toimintakyky on myös turvallisuustekijä Suomelle, sanoo Satu Hassi. Perussuomalaisten Ville Tavio pitää Hassin argumentteja "surkeina".

13.30: Aloitetaan seuranta! Ennakkokeskustelussa MTV Uutiset Livessä Kai Mykkänen (kok.), Ville Tavio (ps.) ja Satu Hassi (vihr.).

Elvytyspaketti jakaa mielipiteitä

EU-elvytyspaketti on saanut osakseen sekä voimakasta puolustusta että vastustusta.

Suomen äänestyspäätöksellä asiassa on suuri merkitys, sillä jos Suomi ei pakettia hyväksyisi, se kaatuisi nykymuodossaan. Samalla kaatuisi myös sopu tulevien vuosien EU-budjetista.

Elvytyspaketin puolustajat korostavat, että paketin kaatuminen hidastaisi Suomelle tärkeiden vientimarkkinoiden elpymistä ja heikentäisi EU-maiden kansainvälistä kilpailukykyä rajusti. 

Vastustajat ovat puolestaan arvostelleet jyrkästi etenkin sitä, että paketti perustuu EU:n yhteiseen velanottoon ja muovaa sikäli unionin perusperiaatteita uusiksi.

Saako paketti kahden kolmasosan enemmistön?

Eduskunnan perustuslakivaliokunta linjasi huhtikuussa, että paketin hyväksyntä vaatii Suomessa eduskunnalta kahden kolmasosan enemmistön.

Oppositiossa olevat perussuomalaiset, kristillisdemokraatit, Liike Nyt ja oman ryhmänsä muodostava Ano Turtiainen ovat pakettia vastaan. Ryhmillä on yhteensä 45 ääntä.

Kokoomus linjasi alun perin äänestävänsä asiassa tyhjää, mutta päätti myöhemmin antaa edustajillen vapaat kädet. Ainakin Wille Rydman, Janne Heikkinen ja Terhi Koulumies ovat ilmoittaneet äänestävänsä pakettia vastaan, mutta ryhmänjohtaja Kai Mykkäsen mukaan enemmistö ryhmästä on paketin puolella.

Hallituksella on yhteensä 116 kansanedustajaa, kun puhemies Anu Vehviläistä (kesk.) ei lasketa. Hannu Hoskonen (kesk.) on ilmoittanut lipeävänsä hallitusrintamasta ja äänestävänsä pakettia vastaan.

Tällä haavaa Suomi olisi hyväksymässä EU-elvytyspaketin, mutta katse kohdistuu edelleen kokoomuksen eduskuntaryhmään sekä siihen, löytyykö hallituksen riveistä muita, jotka päättävät äänestää pakettia vastaan.

Tämän päivän keskustelu antaa erittäin mielenkiintoista osviittaa siitä, kuinka tasaväkinen huomisen huipputärkeä äänestys tulee olemaan.

Tuoreimmat aiheesta

Eduskunta