Stressaava elämäntilanne voi lisätä pakko-oireista käytöstä. Pakko-oireilu voi olla myös merkki muistisairaudesta.
Kuten muutkaan psykiatriset häiriöt, myöskään pakko-oireinen häiriö ei johdu mistään yksittäisestä syystä. Perintötekijöillä on kuitenkin varsin suuri merkitys pakko-oireisen häiriön syntyyn.
Neurologian ja psykiatrian erikoislääkäri Risto Vatajan mukaan noin puolet selittyy perinnöllisillä ja geneettisillä tekijöillä.
Psykososiaaliset seikat, kuten ihmissuhteet ja yksilölliset persoonallisuuden kehitykseen liittyvät asiat vaikuttavat osaltaan pakko-oireisen häiriön kehittymiseen. Myös biologiset asiat, kuten aivojen kehitys, ikääntyminen sekä muut sairaudet voivat vaikuttaa pakko-oireiseen käytökseen.
Stressaava elämäntilanne voi lisätä pakkoajatuksia ja -toimintoja. Oireilusta on syytä huolestua, kun se alkaa olla jatkuvaa, säännöllistä ja häiritsevää.
– Jos on vaikka kriisi, suru tai masennus, niin näitä oireita on enemmän, ja sitten rauhallisemmissa vaiheissa vähemmän. Mutta jos näitä on kaiken aikaa ja jatkuvasti, niin se on sitten huolenaihe, Vataja sanoo Studio55.fi-lähetyksessä.
Pakko-oireet voivat olla merkki muistisairaudesta
Jos ikääntyneellä ihmisellä alkaa ilmetä pakko-oireista käyttäytymistä, se voi myös olla ensimmäinen oire muistisairaudesta.
– Usein nämä ilmiöt kulkevat käsi kädessä. Jos uutena oireena tulee ikäihmiselle tällainen piirre, että pitää kovasti alkaa tarkistella asioita, tai kovasti huolehtia asioista ihan eri tavalla kuin aikaisemmin, niin se voi olla ensimmäinen oire muistisairaudesta.
Yksinäinen vanhus saattaa alkaa myös keräilemään tavaroita ympärilleen. Tämä voi johtua tiedostamattomasta turvattomuuden tunteesta ja luopumisen vaikeudesta.
Pakkotoiminnoilla pyritään purkamaan ahdistusta
Pakkoajatuksiin saattaa liittyä katastrofiajattelua. Esimerkiksi voidaan ajatella, että tapahtuu jotain pahaa jos en vielä kerran tarkista jäikö se kahvinkeitin nyt päälle.
Erilaisilla pakkotoiminnoilla pyritään Vatajan mukaan purkamaan pakkoajatuksista johtuvaa ahdistusta.
– Huoli ja ahdistuneisuus on yleensä se ydinongelma tässä. Nimenomaan ahdistuneisuus on se, jota halutaan purkaa näillä erilaisilla pakkotoimilla.
Miten pakko-oireita voi lievittää? Milloin on kyse pakko-oireisesta häiriöstä? Katso koko lähetys?