Psykoanalyytikko suitsuttaa legendaarista peliä: "Hyvin positiivinen eskapismin muoto"

7:14img
Videolla keskustellaan siitä, miten suhtautua Fortnite-peliin koukuttuneen lapsen pelaamiseen.
Julkaistu 15.05.2019 06:36

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Asiantuntija väittää UNILAD-sivuston haastattelussa, että todellisuuden pakeneminen The Sims -pelin maailmaan edistää ihmisen terveyttä – ainakin enemmän kuin päihteiden käytön tai rahapelien pelaamisen avulla tapahtuva eskapismi.

Legendaarisessa The Sims -pelissä ideana on luoda perhe, josta pelaajan tulee huolehtia. Todellista elämää jäljittelevä peli on yhdysvaltalaisen psykoanalyytikon Steve McKeownin mukaan hyvä tapa paeta sosiaalisia normeja ja kroonista stressiä, sillä The Sims antaa pelaajalle mahdollisuuden luoda itselleen täydellisen todellisuuden, jota kontrolloida.

Psykoanalyytikko uskoo, että ilman todellisuuspakoa ihminen palaisi loppuun nykymaailman aiheuttamien stressin ja paineiden johdosta. The Simsin kaltaiset pelit mahdollistavat eskapismin terveemmällä tavalla kuin esimerkiksi alkoholin ja huumeiden käyttö tai rahapelit.

LUE MYÖS: 20 asiaa, jotka jokainen The Simsiä pelannut muistaa

The Sims harjoittaa luovuutta ja auttaa ilmaisemaan persoonallisuutta

Siinä missä fyysisessä maailmassa emme voi aina valita, miten elämä kulkee, The Sims -pelissä se on mahdollista. McKeownin mukaan tämä on hyvä tapa harjoittaa luovuutta ja mielikuvitusta rajoittamattomasti.

– On tärkeää muistaa, että uppoutuminen mielikuvitukseen aika ajoin on itse asiassa hyvin positiivinen eskapismin muoto, ja sen uskotaan olevan tärkeää aivotoiminnoille, sille se lisää luovuutta. Se saattaa antaa pelaajalle mahdollisuuden ilmaista niitä persoonallisuuden osiaan, joita eivät välttämättä pelaamatta tuntisi, McKeown sanoo.

McKeown siteeraa Albert Einsteinia, joka sanoi aikoinaan: ”Luovuus on älyn hauskanpitoa.”

Ei niin hyvää ettei huonoakin

McKeown uskoo, että The Simsin kaltaiset simulaatiopelit saattavat verkkoyhteyksien edelleen nopeutuessa korvata todellisuuden, jonka tunnemme ja jossa elämme. Teknologiayhtiöt tekevät paljon töitä täyttääkseen ihmisten toiveet realistisesta ja tehokkaasta todellisuuspaosta.

Teknologian käyttö eskapismin keinona on kuitenkin myös ongelmallista.

– Mitä enemmän pakenemme oikeaa maailmaa ja vietämme aikaa fantasiamaailmassa, sitä vähemmän osallistumme todellisiin sosiaalisiin kohtaamisiin, McKeown muistuttaa.

Aidot kohtaamiset ihmisten kanssa on monesti yhdistetty onnellisempaan ja terveempään elämään. Fantasiamaailmaan uppoaminen voi myös heikentää ihmisen työtehoa, jos mieli on koko ajan irti todellisuudesta.

LUE MYÖS: Fortnite vie pelaajat mennessään – asiantuntija: Erityisesti näihin asioihin vanhempien pitäisi kiinnittää lasten pelaamisessa huomiota

Lähde: UNILAD

Tuoreimmat aiheesta

Videopelit