Tutkijoiden mukaan pitkän iän salaisuus tiivistyy yhteen asiaan, eikä se ole geeniperimä tai raha. Aiheesta uutisoi brittilehti Metro.
Mikä on pitkän parisuhteen salaisuus? Katso ikäihmisten vastaukset yllä olevalta videolta!
Ihmiset ovat etsineet jo kauan pitkän iän salaisuutta. Jo aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että geenit eivät ole kaikki kaikessa, vaan elämäntavoilla on tosissaan merkitystä.
Aikaisemmin muun muassa hillittömän seksin harrastamisen sekä oluen juomisen on todettu olevan avain pitkään ikään, eräässä tutkimuksessa taas kilojen kerryttäminen pidensi elämää yli 90-vuotiaaksi.
Nyt 80 vuotta jatkunut tutkimus tarjoaa jälleen yhden vastauksen ikuiseen kysymykseen. Ivy League yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan pitkän iän salaisuus ovat ihmissuhteet.
– Ihmiset, jotka olivat 50-vuotiaana kaikista tyytyväisimpiä suhteisiinsa, olivat terveimpiä 80-vuotiaana, kertoo tutkimuksen johtaja ja psykiatrian professori Robert Waldinger.
Tulokset yllättivät
Harvard Second Generation -tutkims alkoi vuonna 1938, kun tutkijoiden tiimi alkoi seurata 268 Harvardin yliopistossa opiskelleen miehen elämää ja terveyttä. Siitä tutkimus myös laajeni kattamaan muun muassa vaimot ja opiskelijoiden lapset.
Terveyttä ja elämää seurattiin yleisesti. Mukaan laskettiin muun muassa onnistumiset ja epäonnistumiset uralla ja rakkaudessa. Tietoja selvitettiin terveysraporttien, haastattelujen ja kyselyiden avulla. Osallistujilta otettiin myös muun muassa DNA-testejä ja röntgenkuvia.
LUE MYÖS: Viisi maailmankolkkaa, joissa ihmiset elävät pisimpään – arvaatko syyt?
80 vuoden tutkimuksen jälkeen kävi ilmi, että taloudellinen tilanne, sosiaalinen luokka, geenit tai älykkyys eivät olleet ollenkaan niin tärkeitä pitkäikäisyydelle kuin suhde perheeseen, ystäviin ja yhteisöön.
Tutkijat olivat tuloksista yllättyneitä. Tyytyväisyys parisuhteeseen 50-vuotiaana kertoi heidän mukaansa terveydestä 80-vuotiaana enemmän kuin kolesteroliarvot.
– Omasta kehosta huolehtiminen on tärkeää, mutta omista ihmissuhteista huolehtiminen on myös yksi itsehoidon muoto, Waldinger sanoo.
Lähde: Metro