Psykologiliitto ja koulukuraattorit pitävät sote-uudistuksen mukanaan tuomia muutoksia opiskeluhuollon romuttamisena. Järjestöt pelkäävät, että ammattilaisia voitaisiin siirtää kouluista pois. Ministeriössä ollaan asiasta täysin eri mieltä.
Lakiluonnoksen mukaan koulupsykologit ja koulukuraattorit siirtyvät kuntien sivistystoimista maakuntien sote-toimen alle. Järjestöt kokevat, että hallituksen esitys on paluu vuosikymmenien taakse.
– Mielestäni Suomessa on mennyt hyvään suuntaan viime vuosina ja tästäkin näkökulmasta näen aivan käsittämättömänä tämän hallituksen esitysluonnoksen. Tämä olisi paluu vuosikymmenien takaiseen tilanteeseen, toteaa Annarilla Ahtola, psykologiliiton puheenjohtaja.
– Me olemme syvästi huolissaan siitä, että millä tavalla tämä suorastaan romuttaa suomalaisen opiskeluhuoltotyön perustan ja sisällön.
"Pahempaa kuin hölmöläisten peitonjatkotouhu"
Ahtolan mukaan lakiluonnosta pitää muuttaa.
– Hallituksen esitysluonnos pyrkii ratkaisemaan lasten ja nuorten mielenterveyspalveluita niin, että siirretään kouluista työntekijöitä sinne soten korjaaviin palveluihin ja tämä on ihan pähkähullua, oikeastaan pahempaa kuin hölmöläisten peitonjatkotouhu.
– Esitysluonnoksesta käy selvästi ilmi, että se tulee mahdollistamaan sen, että psykologit ja kuraattorit voidaan siirtää ihan fyysisesti pois sieltä koulujen ja oppilaitosten tiloista.
Ministeriö: Ammattilaiset pysyvät kouluilla ja palvelujen laatu paranee
Ministeriössä lakiluonnosta tulkitaan aivan eri tavalla: rahoitusta vahvistetaan ja ammattilaiset pysyvät kouluissa.
– Kuraattorit ja psykologit ovat siellä kouluilla oppilaitoksissa oppilaita ja opiskelijoita varten ihan niin kuin nykyäänkin, kertoo neuvotteleva virkamies Arja Ruponen sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Ministeriössä nähdään, että sote-uudistus pyrkii paikkaamaan nykyisiä opiskeluhuollon puutteita.
– Oppilaita ja opiskelijoita ei pallotella sillä tavalla kuin nykyään on valitettavasti joskus tapahtunut. Käytännössä tässä saadaan aikaan toiminnallinen kokonaisuus ja sujuvia palveluketjuja. Lisäksi ammatillinen osaaminen voidaan varmistaa paremmin ja tämä parantaa sitä palvelun laatua, Ruponen arvioi.
– Opiskeluhuollon vahvistamiseen on varattu hallituksessa ensi vuodelle kymmenen miljoonaa ja sitten 20 miljoonaa ja pysyvää rahoitusta vuodesta 2023 29 miljoonaa vuodessa.