Seksuaalisen hyväksikäytön tai väkivallan uhri saattaa olla minkä ikäinen tahansa. Uhri saattaa olla pitkälti alaikäinen tai aikuinen, ja uhrien joukkoon lukeutuu niin naisia kuin miehiäkin.
Uhrin ei pidä tuntea häpeää tai noloutta eikä sulkea tilanteelta silmiään, vaan hakea rohkeasti apua.
Seri-tukikeskuksessa työskentelevä psykologi ja psykoterapeutti Pertti Hakkarainen kohtaa työssään seksuaaliväkivallan uhreja.
Esimerkkejä arjesta
Arkinen tilanne saattaa kärjistyä väkivallaksi tai seksuaaliseksi hyväksikäytöksi juuri silloin, kun uhri sitä vähiten odottaa. Hakkarainen nostaa esimerkiksi Tinder-treffit, jossa entuudestaan tuntematon henkilö saattaa käyttäytyä vaarallisesti deittiään kohtaan.
– Saatetaan pakottaa seksiin niin, että toinen ei sitä halua. Tai että ryhdytään väkivaltaiseksi. Keskeistä tapauksissa on se, että ei kysytä toisen suostumusta tai toisen suostumuksesta ei piitata.
Psykoterapeutilla on tiedossaan myös ulkomailla tapahtuneita hyväksikäyttöjä.
– Ihmiskaupassa uhri on viety vieraaseen maahan ja hän on joutunut kokemaan seksuaaliväkivaltaa jopa 3–6 kuukautta. Lopulta uhri on päässyt karkaamaan takaisin kotimaahansa.
Liian moni tapaus jää ilmoittamatta
Hakkaraisella on pitkä työkokemus uhrien kanssa työskentelemisestä. Uhritutkimuksiin viittaamalla Hakkarainen on tyytyväinen siihen, että hyväksikäytöistä ja seksuaalisen väkivallan tapauksista ilmoitetaan aiempaa herkemmin. Liian moni tapauksista jää kuitenkin kokonaan ilmoittamatta.
– Noin 90 prosenttia seksuaalirikoksen uhriksi joutuneista ei kerro asiaa koskaan julki.
Apua saatavilla
Hakkarainen painottaa avun hankkimista ja puhumisen tärkeyttä. Seri-tukikeskus on suunnattu yli 16-vuotiaille, joille tapaus on sattunut kuukauden sisällä.
– Kun uhri tulee meille, hän saa keskusteluapua. Täältä ohjaamme henkilön tarvittaessa muun muassa Raiskauskriisikeskukseen, Tyttöjen Talolle tai Poikien Talolle.