Helsingin Meilahdessa sijaitseva seksuaaliväkivallan uhreja palveleva Seri-tukikeskus ottaa päivittäin vastaan uusia potilaita. HUS Naistenklinikalla toimiva tukikeskus palvelee kaikkia yli 16-vuotiaita, sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta.
Seri-tukikeskuksessa osastonlääkärinä työskentelevä Riina Korjamo on kohdannut työssään useita seksuaaliväkivallan uhreja.
Vaikka uhreilla on keskenään samankaltaisia kokemuksia, ei heitä voi iän tai ulkonäön perusteella lokeroida samaan laatikkoon.
– Raiskauksen uhriksi voi joutua kuka tahansa. Asiakkaistamme noin 95 prosenttia on naisia ja yli 70 prosenttia on alle 30-vuotiaita. Vanhin tutkittava on ollut 82-vuotias nainen. On ollut miehiä, transsukupuolisia ja muun sukupuolisia.
”Päihteet vaikuttavat ilmiöön”
Suomessa toimii tällä hetkellä viisi Seri-tukikeskusta, joista ensimmäinen avattiin Helsingissä vuonna 2017. Helsingin tukikeskus on tutkinut tuosta lähtien 1 075 asiakasta, ja vuoden 2019 aikana liki 450 ihmistä.
Seri-tukikeskus tarjoaa seksuaaliväkivallan uhreille lääkärintarkastuksia, ehkäisyneuvontaa ja psykologin palveluja.
Keskuksen kaikki palvelut ovat vapaaehtoisia ja ilmaisia.
Vaikka jokaisen asiakkaan tapaus on erilainen, Korjamo kertoo yhden tekijä, joka toistuu usean tapauksen kohdalla: alkoholi. Yli puoleen raiskauksen tai seksuaaliväkivallan tapaukseen liittyy nimittäin alkoholin käyttö.
– Päihteet eivät saa olla raiskauksen syy. Vaikka olisi kuinka päihtyneenä, niin toiseen ei saa koskea. Päihteet kuitenkin vaikuttavat ilmiöön.
”Ne tilanteet koskettavat eniten”
Seri-tukikeskuksessa työskentelee niin lääkäreitä, kätilöitä, psykologeja kuin sairaalapastoreitakin.
Korjamo kertoo, että varmasti jokainen heistä kohtaa työssään tukikeskuksessa koskettavia tilanteita. Korjamoa itseään koskettavat tilanteet, joissa hän löytää jotain samaistuttavaa.
– Jos uhri on omanikäinen tai uhrin lapset ovat saman ikäisiä kuin omat lapset ovat, ne tilanteet koskettavat eniten.
”Ihmisille tapahtuu tosi paljon pahaa”
Seri-tukikeskukseen voi hakeutua kuukauden sisällä ja Korjamo muistuttaa, että myös ilman rikosilmoitusta. Paras hetki tutkimuksille on kuitenkin mahdollisimman pian tilanteen jälkeen.
– Jos mahdollista, niin ei kävisi pesulla tai vaihtaisi vaatteita, vaan ottaisi yhteyttä meihin. Näin saadaan paras oikeuslääketieteellinen näyttö myös poliisia ajatellen.
Kysyttäessä, mitä seksuaaliväkivallan uhrit ovat kokeneet, Korjamo vastaa kuin apteekin hyllyltä.
– Totuus on tarua ihmeellisempää. Ihmisille tapahtuu tosi paljon pahaa, joka jää piiloon. Kaikkea, mitä amerikkalaisissa tv-sarjoissa tapahtuu, niin sitä tapahtuu myös Suomessa.
Osastonlääkärinä työskentelevä Korjamo kertoo, että kansainvälisten tutkimusten mukaan 90 prosenttia raiskauksista ja seksuaaliväkivallan tapauksista jää piiloon. Seri-tukikeskus pyrkii madaltamaan apuun hakeutumisen kynnystä.
Dna-näytteitä poliisille
Korjamo esittelee MTV Uutisille lisäksi seri-tutkimuspaketin, toisin sanoen poliisia varten otettavien näytteiden tarvikkeet. Asiakas käydään läpi kohta kohdalta päästä varpaisiin ja vammat ja mustelmat valokuvataan.
– Kynsien alta ja hiuksista otetaan näytteet. Koko keho käydään läpi pala palalta.
Seri-tukikeskus palvelee Helsingin lisäksi Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa.
Helsingin Seri-tukikeskuksen päivystyspuhelin palvelee ympäri vuorokauden: 040 701 8446.