PTT: Työn kohtaamisen ongelmat voivat olla ajateltua pienempiä

työhaastattelu
Shutterstock
Julkaistu 22.09.2016 17:36

MTV UUTISET - STT

Ongelmat avointen työpaikkojen ja työttömien kohtaamisessa voivat olla ajateltua pienempiä, arvioi Pellervon taloustutkimus.  

– Näyttää siltä, ettei se ehkä olekaan ollut niin suuri ongelma kuin miltä on näyttänyt, sanoi PTT:n ekonomisti Janne Huovari torstaina PTT:n talousennusteen julkistamisen yhteydessä.  

PTT:n arvio on kiinnostava, sillä kohtaanto-ongelmat ovat olleet laajasti esillä talouspoliittisessa keskustelussa. Kohtaanto-ongelmassa on kyse siitä, että työttömät ja avoimet työpaikat eivät kohtaa alueellisesti tai ammatillisesti.  

Viime vuosina avoimien työpaikkojen ja työttömien työnhakijoiden määrät ovat kasvaneet samanaikaisesti. Tämä on nähty merkkinä kohtaanto-ongelmasta. PTT:n mukaan alkuvuonna ongelma ei ole enää ainakaan pahentunut, sillä työttömyys on kääntynyt laskuun avointen työpaikkojen lisääntyessä.  

Alueiden väliset erot ovat kuitenkin suuret. Uudellamaalla avoimien työpaikkojen ja työttömien työnhakijoiden välinen kohtaanto on varsin heikkoa. Kainuussa puolestaan kohtaaminen näyttäisi toimivan.

Työnvälityksen muutos vaikuttaa  

Pellervon taloustutkimuksen mukaan avointen työpaikkojen määrän kasvu viime vuosina on selittynyt lähes kokonaan työnvälitysyritysten työpaikoilla. PTT arvioi, että avointen työpaikkojen määrän kasvu ei ole välttämättä kertonut pahenevasta kohtaanto-ongelmasta vaan työnvälityksen muutoksesta.   

Osa tilastojen osoittamasta kasvusta voi PTT:n mukaan olla myös harhaa, sillä sama avoin työpaikka on voinut olla välitettävänä useammassa työnvälitysyrityksessä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vaikka samaan työpaikkaan kaupan kassalla on etsinyt työntekijää useampi vuokratyöfirma.  

SAK:n pääekonomistin Olli Koski pitää PTT:n havaintoja arvokkaina. Kosken mukaan pääongelmat Suomessa ovat työn kysyntäpuolella ja siihen olisi syytä kiinnittää huomioita.  

Kohtaanto-ongelmaakin Suomen työmarkkinoilla Kosken mukaan on.  

– Kyllä se alueellinen puoli varsinkin on ongelma. Meillä on hirveän suuri ero työttömyysasteissa ja työllisyysasteissa alueittain. Jos Uudenmaan työllisyysaste olisi koko maassa, ongelmat olisivat pienemmät, Koski sanoi STT:lle.  

"On tultu vähän kronkelimmaksi molemmin suunnin"  

Työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala arvioi, että vuokrapaikkojen osalta voi olla jonkin verran päällekkäisyyttä.

– Mahdollisesti meidän rekisterissä on pikkuisen enemmän niitä paikkoja, kuin mitä se todellinen tilanne on, Tuomaala kommentoi STT:lle.   

Tuomaalan mukaan työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmat saattavat pahentua taloustilanteen parantuessa. Työvoiman saatavuusongelmat voivat yleistyä. 

– Työnantaja haluaa työvoimaltaan enemmän ja vastaavasti työnhakija karsastaa tiettyjä työtehtäviä. On tultu vähän kronkelimmaksi molemmin suunnin.  

Näin hallitus pohjusti omaa työllisyyspakettiaan elokuun lopulla:

2:06img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa