Punaisen Ristin pääsihteeri kiittelee Suomea pakolaiskriisin hoidosta – "Arvostamme ja otamme mallia"

Punainen Risti pääsihteeri Elhadj As Sy
Punaisen Ristin pääsihteeri Elhadj As Sy tutustui maanantaina SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Petri Kaukiaisen opastamana Vantaan vastaanottokeskukseen.
Julkaistu 19.10.2015 21:59
Toimittajan kuva

Antti Mälkönen

antti.malkonen@mtv.fi

AnttiMalkonen

Suomessa vierailulla olevan kansainvälisen Punaisen Ristin pääsihteeri Elhadj As Syn mukaan kansainvälinen yhteisö voisi ottaa oppia Suomen tehokkaasta turvapaikanhakijoiden käsittelyjärjestelmästä. 

As Sy pyrkii vakuuttamaan vierailullaan suomalaispäättäjiä lisäavun tarpeesta turvapaikanhakijoiden auttamisessa. Maanantaina Vantaan vastaanottokeskukseen tutustunut pääsihteeri kehui turvapaikanhakijoiden oloja ja turvaa, minkä Suomi heille nyt tarjoaa. 

- Ihmiset ovat olleet liikkeellä monia kuukausia, jotkut monia vuosia. Täällä heidän ei tarvitse pelätä tai katsella selkänsä taakse. Tämä paikka antaa heille takaisin jotain äärimmäisen tärkeää mitä he ovat matkallaan kadottaneet; ihmisarvon, Elhadj As Sy sanoi.

As Sy kertoi olevansa vaikuttunut myös tavasta, jolla Suomi on vastannut nopeasti tulleeseen avuntarpeeseen. 

- Olemme täällä onnitellaksemme Suomea siitä mitä se on asian suhteen tehnyt. Suomi on hyvä esimerkikki siitä miten vastata tällaisiin shokkeihin. Tehdä se sääntöjen mukaisesti, organisoidusti ja tehdä se tavalla, joka on lainmukainen. Tämä on jotain sellaista, jota varmasti suosittelemme ja arvostamme, As Sy kiitteli.

Konfliktit pitkittyvät

Pääsihteeri tapaa vierailullaan suomalaisministereitä ja pyrkii korostamaan myös avustusjärjestöjen asemaa avun antamisessa. As Sy muistuttaakin, että pakolaisten määrä on tällä hetkellä suurempi kuin koskaan toisen maailmasodan jälkeen. 

As Sy sanoo myös sotien ja konfliktien uhkaavan nykyisin suurempaa määrää ihmisiä kuin luonnonkatastrofit. Hän huomauttaa konfliktien kestävän nykyisin pidempään kuin aikaisemmin, mikä lisää avustusjärjestöjen työtä ja resurssitarvetta.

- Ennen ne kestivät vuoden tai kaksi. Nyt ne kestävät neljä, viisi, kymmenen tai jopa kaksikymmentä vuotta jos katsomme vaikka Somaliaa, Irakia tai Syyriaa. 

- Konfliktien pidentyneestä luonteesta onkin tullut meidän suurin ja mittavin haasteemme, As Sy päättää.

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset