Vantaalla Auramon vastaanottokeskus sai keskiviikkona vieraita maailmanpolitiikan huipulta.
Tiloihin kävivät tutustumassa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ja YK:n pakolaisjärjestön UNCHR:n pakolaispääsihteeri Antonio Guterres, joita johdatteli sisäministeri Petteri Orpo (kok.).
– Hänen (Banin) vierailunsa on tuenosoitus meille. On paljon pakolaisia ja turvapaikanhakijoita, joiden kaikkien asuttamiseen täytyy löytää ratkaisuja, kertoi pari kuukautta Auramossa asunut irakilainen Munther Al-Assaf.
Irakissa mies työskenteli informaatioteknologian parissa. Lisäksi hän teki kotikaupungissaan vapaaehtoistyötä muun muassa YK:lle.
– Tulin tänne saadakseni ihmisoikeuteni, ja luulen olevani oikeassa paikassa. Nyt minua huolettaa mitä tapahtuu seuraavaksi.
Ban Ki-moonille Al-Assaf halusi välittää kiitoksen siitä, että tämä kantaa huolta pakolaiskriisistä.
Muukalaisvihaa vastaan taisteltava
Vastaanottokeskuksen tiloihin tutustunut pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi olevansa liikuttunut huomatessaan ihmisten opiskelevan siellä suomen kieltä sekä Suomen kulttuuria ja historiaa voidakseen sopeutua tilanteeseen.
Ban kiitteli myös suomalaisia vastaanottokeskuksia, joissa pidetään huolta ihmisistä, jotka ovat ehkä traumatisoituneista ja epätoivoisia.
– On tärkeää antaa ihmisille toivon tunne ja lupaus paremmasta tulevaisuudesta. Heidän nykyinen tilanteensa saattaa olla hyvin vaikea, koska he ovat lähteneet kotimaastaan. Heillä ei ole mitään. Toivon, että heitä kohdellaan inhimillisellä arvokkuudella ja heille annetaan tarvittavaa humanitaarista apua.
Pääsihteeri painotti voimakkaasti myös taistelua nousussa olevaa muukalaisvihaa ja syrjintää vastaan.
– Tarvitsemme avointa, rehellistä ja rakentavaa dialogia estääksemme vastakkainasettelua, rasismia ja väkivaltaa, Ban sanoi.
Pakolaispääsihteeri Antonio Guterres kiitti Suomea turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta. Hän muistutti, että tänä vuonna Suomeen tulee turvapaikanhakijoita moninkertaisesti enemmän viime vuoteen verrattuna.
Hänen mukaansa pakolaiskysymyksessä ollaan nyt käännekohdassa.
– Kansainvälisen yhteisön on ymmärrettävä, että on toimittava rauhan saamiseksi Syyriaan, Irakiin ja Afganistaniin. Lisäksi on tarjottava tarpeeksi humanitaarista apua ja investointeja pakolaisyhteisöille sekä yhteisöille noissa maissa, Guterres huomautti.