Kaljuja läikkiä, verestävää ihoa ja huolestuttavia oireita – punkkikarkotteiden haittavaikutuksista kannattaa ottaa selvää.
– Kaikilla lääkkeillä voi olla haittavaikutuksia, niin myös punkkilääkkeillä, sanoo pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio.
Punkkipantojen ja ulkoisesti laitettavien valeluliuosten yhtenä mahdollisena, joskin harvinaisena, haittavaikutuksena mainitaan ihoreaktiot: ihon punoitus, kutina ja karvanlähtö.
– Jos lemmikki saa punkkikarkotteesta ihoreaktion, kannattaa punkkipanta ottaa pois ja pestä pannan alue tai niskan valeluliuoksen alue koirashampoolla lääkemäärän vähentämiseksi. Tarvittaessa tulee olla yhteydessä eläinlääkäriin, Kaimio neuvoo.
Pantaa tai valeluliuosta ei kannata käyttää sellaiselle eläimelle, jolla on jo valmiiksi iho-oireita tai ihovaurioita niskan alueella, tai joka on hyvin herkkäihoinen.
– Tällaisille koirille hyvä vaihtoehto ovat tabletteina annettavat punkkilääkkeet, Kaimio neuvoo.
Suun kautta annosteltavien lääkkeiden haittavaikutuksina voi ilmetä ruoansulatuskanavaan liittyvät oireilut, kuten ripuli, oksentelu, ruokahaluttomuus ja kuolaaminen.
Haittavaikutukset kuulostavat pelottavalta: mistä tietää, millainen punkkihoito sopii juuri omalle koiralle?
– Pantojen tai valeluliuosten sopivuuden omalle lemmikille tietää vain kokeilemalla. Pannoissa ja valeluliuoksissa on erilaisia vaikuttavia aineita: jos yksi tuote aiheuttaa ihoreaktion, voi toinen tuote mahdollisesti sopia, Kaimio sanoo.