Osaatko käyttää lemmikkien hyönteiskarkotteita oikein? – "Yleisin virhe on se, että..."

7:47img
Koiranomistaja, muista helteellä nämä asiat!
Julkaistu 24.07.2021 14:04
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Eläinlääkäri kertoo erilaisten eläimille tarkoitettujen hyönteiskarkotteiden erot ja antaa vinkkeä niiden oikeaoppiseen käyttöön.

Kesä tuo mukanaan hyönteiset sekä ihmisten että eläinten iloksi ja riesaksi. Mustin ja Mirrin etäeläinlääkäriä pyörittävä eläinlääkäri Eva Kaisti kertoo, mitä erilaisia eläinten suojaamiseen tarkoitettuja hyönteiskarkotteita on ja miten niitä käytetään oikeaoppisesti. Hänellä on sanansa sanottavana myös paljon puhuttaneista hyttyskarkotinlaitteista.

Lue myös: Vietkö koiran uimaan? Nämä ovat sinilevämyrkytyksen oireet – muista myös "hot spotin" vaara

Kahdentyyppisiä lemmikkien hyönteiskarkotteita

Karkeasti sanoen lemmikkien hyönteiskarkotteet voidaan jakaa suun kautta annettaviin lääkkeisiin sekä paikallisesti annosteltaviin, joihin kuuluvat paikallisvaleluliuokset ja pannat.

1. Tablettimuotoiset lääkkeet

Suun kautta annettavia reseptilääkkeet ensisijaisesti tappavat punkit ja muut ötökät, mutta eivät karkota niitä niin hyvin. Punkki kiinnittyy joka tapauksessa eläimeen ja purressaan kantajaansa se saa myrkkyä itseensä ja muumioituu niille sijoilleen.

– Jos perheessä on todella pieniä lapsia, jotka voisivat haluta napsia maahan koiran turkista pudonneen punkit, se on vähän ällöttävää, Kaisti toteaa.

Tablettimuotoiset lääkkeet ovat siinä mielessä käteviä, että yhden sellaisen vaikutus kestää kuukauden tai jopa kolme. Kesänkin pärjäisi periaatteessa parilla tabletilla. Lääkkeet säilyttävät tehonsa, vaikka koira uisi paljon.

– Niistä ei myöskään ole tullut juuri lainkaan haittavaikutusilmoituksia.

koira kukkaseppele päässään

Pitkäturkkiselle koiralle punkkipanta ei Kaistin mukaan ole paras vaihtoehto. Kuvituskuva.

2. Paikallisesti annettavat hyönteiskarkotteet

Toinen kategoria ovat paikallisesti annettavat hyönteiskarkotteet, joihin kuuluvat punkkipannat sekä ulkoloisten häätämiseen tarkoitetut paikallisvaleluliuokset.

Paikallisvaleluliuokset leviävät ihon kautta ihonalaiseen rasvakerrokseen. Kun punkki hyppää uhriinsa, sen jalkoja alkaa kuumottaa ja niinpä se hyppääkin usein jo ulkoreissun aikana pois uhristaan. Kaisti muistuttaa, että lemmikin turkissaan kotiin tuoma punkki saattaa myös karkotteiden ja paikallisvalmisteiden vuoksi hypätä pois eläimen turkista ja kiinnittyä helpompaan kohteeseen eli ihmiseen.

Punkkipantojen vaikutus kestää huomattavasti pidempään kuin paikallisvaleluliuosten. Niiden vaikutusaika voi olla puolesta vuodesta jopa kahdeksaan kuukauteen. 

Paikallisvaleluliuokset ensisijaisesti karkottavat ötökät ja toissijaisesti tappavat niitä. Ne ovat reseptivapaita ja niitä laitetaan lemmikin iholle noin neljän viikon välein.

– Nyt on jostain syystä todella trendikästä käyttää suun kautta annettavia lääkkeitä, mutta minä ainakin omalle koiralleni laitan niitä perusreseptivapaita paikallisvaleluliuoksia. Eipä ole punkkeja näkynyt.

Kaisti ei näe – suun kautta annettavien lääkkeiden suosiosta huolimatta – syytä olla käyttämättä reseptivapaita paikallisvaleluliuoksia, sillä ne ovat tutkimusten mukaan pääasiassa hyvin turvallisia ja hyvin siedettyjä. Niitä on ollut markkinoilla todella kauan.

Näin eläinten hyönteiskarkotteita käytetään oikein

Ulkoloisia häätävien tuotteiden kohdalla ensisijaisen tärkeää on käyttää niitä asianmukaisesti. Kaisti kertoo seuraavaksi, miten se tapahtuu.

1. Ei tabletteja tyhjään mahaan!

Lemmikille suun kautta annettavaa punkkilääkettä ei kannata antaa aamulla, kun eläimen maha on ollut tyhjänä yön yli. Jos lääkkeen antaa aamupalan yhteydessä, lemmikki saattaa alkaa oksentaa eikä silloin tiedetä, miten paljon lääkkeestä on ehtinyt imeytyä ja miten paljon tulee annostella lisää. 

– Lääke on järkevämpää antaa päivä- tai iltaruoan yhteydessä. Lääkkeitä ei tule antaa jos lemmikillä on mahatautia, etteivät ne rasita mahasuolikanavaa, Kaisti ohjeistaa.

Näin etsit punkkeja koiran turkista. Juttu jatkuu videon alla.

2:02img

2. Panta ei sovellu pitkäturkkiselle

Punkkipanta ei sovellu pitkäturkkiselle lemmikille. Lyhytturkkisellakin sen pitää istua napakasti ihoa vasten eli punkkipannan ja ihon väliin tulisi mahtua vierekkäin korkeintaan kaksi sormea.

Pannat voivat olla vaarallisia pikkulapsille, jotka saattavat kosketella niitä. Vaarallisia ne voivat olla etenkin silloin, jos koira nukkuu samassa sängyssä lapsen kanssa. 

– Punkit ja hyönteiset karkottavat tuotteet ovat todella voimakkaita aineita. Oleellista olisikin huomioida suositus siitä, etteivät etenkään lapset nuku punkkipantaisen koiran kanssa samassa sängyssä.

Jos perheessä on hyvin pieniä lapsia, Kaisti ei suosittele punkkipantoja lemmikeille ollenkaan. Vielä parivuotiaskin lapsi saattaa alkaa räplätä pantaa ja pienimpi vauva jopa pureskella punkkipantaa, mikä on todella vaarallista.

Deltametriiniä sisältävät pannat olisi myös järkevää irrottaa lemmikin mennessä uimaan, jotta myrkkyä ei päädy vesistöihin. 

– Jos koira tykkää uida todella paljon, panta ei välttämättä ole ylipäätäänkään paras vaihtoehto, koska sitä on tosi nihkeä lähteä irrottelemaan joka kerta.

Lue myös: Helteillä piilee jopa hengenvaara: Näin helpotat kuumuudesta kärsivän lemmikin oloa

3. Levitä paikallisvalelulios lemmikin iholle, ei turkkiin

Paikallisvaleluliuoksissa oleellista on huolehtia, että lääke oikeasti menee iholle. Aine ei vaikuta, jos sitä on vain karvoissa.

– Yleisin virhe on se, että vain vähän hutaistaan ja lorotellaan öljyistä liuosta ampullista suurin piirtein sinne lemmikin niskan seudulle. Sitten on turha ihmetellä, miksi lääke ei toimi, Kaisti toteaa.

– Itsekin tulisi varoa koskettelemasta lemmikin ihoa aineen levittämisen jälkeen. Aine ei tehoa, jos se jää ihmisen sormiin.

Eläimen turkkiin tulisi tehdä jakauksia, jotta lääkkeen pääsee levittämään nimenomaan lemmikin iholle.  Siten lääke imeytyy ihonalaiseen rasvakudokseen ja alkaa oikeasti vaikuttaa. 

Lemmikin iholle pitää tehdä yllättävänkin iso alue näkyviin aineen levittämistä varten.

– Kämmenen kokoinen alue pitää ainetta iholle töpsäytellen käydä sentti sentiltä läpi, Kaisti muistuttaa.

Paikallisesti laitettavia tuotteita annosteltaessa on tärkeää laittaa se kohtaan, jota koira ei pääse nuolemaan. Esimerkiksi niska tai lapaluiden väli olisi hyvä vaihtoehto.

Varovaisuus kannattaa, koska lemmikin mahasuolikanavaan päätyessään nuo ihoon levitetyt aineet vaikuttavat huomattavasti nopeammin kuin ihon kautta imeytyvät. Hyönteiskarkotteiden sisältämät aineet ovat kuitenkin tujua tavaraa.

Ei vain yhtä parempaa tai huonompaa vaihtoehtoa

Entä mitkä lemmikkien hyönteiskarkotetuotteista ovat parhaita lemmikin ja ympäristön näkökulmasta?

– Se riippuu käyttötarkoituksesta. Sinänsä ei ole mitään parempaa tai huonompaa vaihtoehtoa, Kaisti vastaa.

– Esimerkiksi vaellusreissuille suosittelen paikallisvaleluliuoksia, jotka karkottavat hyttysiä ja mäkäräisiä.

Karkotteen valintaan vaikuttaa Kaistin mukaan moni asia: millaisessa perheessä lemmikki elää, uiko ja liikkuuko se paljon. 

Yksi tuotteen valintaan vaikuttava tekijä on myös se, miten hyvin omistajat muistavat antaa lemmikeille lääkkeitä. 

– Jos ei kerta kaikkiaan kerran kuussa muista laittaa lemmikin niskaihoalueelle paikallisvaleliuosta, on puoli vuotta kestävä panta parempi vaihtoehto. Tässä tulee tosin huomioida lapset ja nukkumisjärjestelyt.

4. Osassa tuotteista ympäristölle haitallisia ainesosia

Paikallisvaleluliuokset ovat Kaistin mukaan muuten mainio valinta, mutta niiden sisältämiin ainesosiin kannattaa kiinnittää huomiota. Osassa tuotteista on vesistöille vaarallista permetriiniä. Sitä tai muita permetriinijohdannaisia hän ei suosittele käyttämään ympäristön näkökulmasta.

– En suosittele permetriiniä sisältäviä paikallisvaleluliuoksia lemmikeille, jotka uivat paljon.

Kaisti muistuttaa, että karkotteissa myös käytetyt pyretroidit ovat vesistöille ja vesistöjen pieneliöille hyvin vaarallisia. 

– Kukaan ei varmasti halua oman mökkiseudun vesistöjen pieneliöiden kuolevan ja vesistöjen rehevöityvän. 

koira uimassa

Eläinlääkäri ei suosittele permetriiniä sisältäviä paikallisvaleluliuosta paljon uivalle koiralle. Kuvituskuva.

Voiko ihmisille tarkoitettuja tuotteita käyttää eläimillä?

Ihmisille tarkoitettuja paikallistuotteita eli suihkeita tai roll-oneja voi harkinnanvaraisesti käyttää myös lemmikeillä, jos niitä ei laita eläimen iholle. Spraymuodossa olevia tuotteita tulisi käyttää ulkotiloissa tai hyvin ilmastoidussa paikassa. Eläimen kasvojen lähellä niitä ei missään nimessä suihkuttaa. 

– Ponnekaasun tai muiden aerosolien avulla toimivien karkotteiden suihkuttamista lähelle eläimen kasvoja tulisi välttää. 

Mikäli koiran turkkiin tällaista karkotetta suihkuttaa, tulee se tehdä vain hyvin ilmastoidussa ulkotilassa eikä sitä saa laittaa kasvojen lähelle. Ihmisille tarkoitettuja tuotteita ei myöskään tulisi sivellä suoraan iholle eikä sellaisille ihoalueille, joita eläin voi päästä nuolemaan.

– Näiden tuotteiden levittämistä voi harkita esimerkiksi jonnekin selkälinjan alueelle.

Viime aikoina Kaisti on työssään kohdannut paljon mäkäräisenpistotapauksia. Mäkäräinen puree etenkin nivusalueelle ja mahan alle. Puremasta tulee punainen verestävä jälki iholle. Mäkäräinen puree käytännössä palan ihoa irti ja punaisen alueen keskellä voi olla pikkuinen kuoppa.

– Nuo ovat sellaisia alueita, joille etenkään ei pitäisi sivellä Off-geeliä tai vastaavaa, koska eläin voi nuolla niitä. Nämä myrkyt ovat huomattavasti voimakkaampia, mikäli ne päätyvät mahasuolikanavaan ja verenkiertoon kuin jos ne olisivat vain eläimen karvoilla.

Jos tapana on suihkutella itseään hyttysmyrkyllä itikoiden torjumiseksi, ei ainetta kannata suihkutella päälleen koiran lähettyvillä. Parempi on mennä hiemaan sivummalle suihkuttamaan ainetta. Koirien limakalvot ovat niin herkät, että suihkutettavat hyttysmyrkyt voivat ärsyttää niitä.

– Kyllä siitä nopeasti ainakin omat koirat ruvenneet aivastelemaan, jos ne ovat siinä parin metrin säteellä olleet.

Lue myös: Tiedätkö, mitä aineita käyttämäsi hyttyskarkote sisältää? Yksi tuote sai asiantuntijan hämmentymään: "Ei mitään käsitystä, mitä näissä on"

Thermacell pois lemmikkien ulottuvilta

Viime aikoina on ollut paljon puhetta hyttyskarkotinlaite Thermacellin ympäristövaikutuksista. Kaistin mukaan Raid- ja Thermacell MR 300W -hyttystorjuntalaite sisältävät pralletriinia, Ryobi-hyttyskarkottimet d-alletriinia. Nämä tehoaineet kuuluvat alletriineihin eli synteettisiin pyretroideihin, jotka ovat hermomyrkkyjä. Muita hermomyrkkyjä ovat alletriinien lisäksi muun muassa permetriini ja deltametriini. 

Kaistin mukaan pyretroidien vaikutus hyönteisiin on 1000–10000-kertainen nisäkkäisiin verrattuna. Lemmikkien ja lasten osalta ne ovat turvallisia. 

Vaaratilanteita voi kuitenkin syntyä. Jos hyttyskarkotteen tehoainetta päätyy suun limakalvoille tai punkkilääkkeen tapaan suoraan iholle, ne voivat olla erittäin myrkyllisiä. 

Vaaranpaikka piilee siinäkin, jos myrkkyä joutuu hengitysteihin hyvin läheltä suihkepulloa tai sähköistä laitetta. Myrkky päätyy nopeasti lemmikin kuonon ja nenäkuorikoiden limakalvoille, keuhkoihin ja verenkiertoon.

Kaisti varoittaa, että pyretroidien sisäänhengitys johtaa myrkytysoireisiin. Myrkytystila voi tulla siitäkin, jos niitä laitetaan rikkinäiselle iholle tai mikäli aineita joutuu limakalvoille tai mahasuolikanavaan. Sisään hengitettynä voi tulla myös astmakohtauksen kaltaisia vakavia hengitysvaikeuksia. 

Lue myös: Nyt puhuu kohutun Thermacellin maahantuoja – "Laitteen tarkoitus ei ole tappaa vaan ajaa hyttyset pois"

Tarkkana pitää olla!

Kaisti muistuttaa jälleen oikeanlaisen käyttötavan merkityksestä. Hyönteisten karkottamiseen tarkoitetut laitteet ja valmisteet tulisi sijoittaa sellaiseen paikkaan, jossa on hyvä läpiveto ja jossa niiden tehoaineet eivät haihtuessaan osu kenenkään kasvojen lähelle.

– Höyrystysmuotoiset karkotelaitteet tulisi pitää lemmikkien ulottumattomissa eikä esimerkiksi pöydän alla, josta lemmikki voi niitä käydä nuuhkaisemassa.

Koiraperheessä Thermacellin tai vastaavan tuotteen säilytykseen voi riittää pöytä tai hylly, mutta kissatalouksissa ei. Ne pääsevät nopeasti käpälöimään esimerkiksi terassin ruokapöydälle jätettyä hyttyskarkotinta. 

– Parempi olisi ripustaa laite tarpeeksi ylös terassin katosta kiinnitettyyn koukkuun roikkumaan. 

Kaisti painottaa varovaisuuden merkitystä etenkin kissatalouksissa, koska aineet ovat kissoille erityisen vaarallisia. Kissojen maksa ei pysty hajottamaan permetriiniä, vaan aine kasaantuu sen elimistöön ja voi johtaa vakaviin myrkytysoireisiin. Myrkytys voi oireilla kuolaamisena, oksentamisena, liikkumisvaikeuksina, tärinänä, kramppeina ja hengitysvaikeuksina. 

Sähköisten hyttyskarkottimien nesteitä tai tyynyjä vaihdettaessa tulee lisäksi pitää huoli, että lapset tai lemmikit eivät pääse niihin käsiksi. Syötynä tehoainetta sisältävät tyynyt olivat todella myrkyllisiä.

Lue myös: Tiedätkö, mitä aineita käyttämäsi hyttyskarkote sisältää? Yksi tuote sai asiantuntijan hämmentymään: "Ei mitään käsitystä, mitä näissä on"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Lemmikit