Puolan ilmastokokous on tullut puoliväliin turhautuneissa tunnelmissa – ongelmakysymykset jäävät ministerien ratkottaviksi

1:52img
Julkaistu 09.12.2018 19:29
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Puolassa meneillään olevan YK:n ilmastokokous on edennyt puoliväliin. Neuvottelijat ovat yrittäneet saada valmiiksi Pariisin sopimuksen sääntökirjaa. Vähäistä edistystä on tapahtunut, mutta yksimielisyyttä ei ole saavutettu edes siitä, miten vakavasti hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n 1,5 asteen raporttiin suhtaudutaan.

Turhautumista oli ilmassa, kun YK:n ilmastokokouksen puheenjohtaja arvioi ensimmäisen neuvotteluviikon tuloksia.

– Merkittävä määrä työtä on vielä tehtävänä, jotta saadaan tasapuolinen lopputulos. Sitähän me kaikki haluamme, totesi Puolan varaympäristöministeri ja ilmastokokouksen puheenjohtaja Michal Kurtyka.

"Tässä on vielä aika paljon työtä edessä"

Tavoitteena on saada valmiiksi Pariisin sopimuksen sääntökirja, jossa määritellään, miten päästövähennyksiä kiristetään, mitataan ja vertaillaan.

– Tekstit ovat menneet selkeästi eteenpäin. Ne ovat tarkentuneet, ne ovat lyhentyneet, mutta kyllä tässä vielä on aika paljon työtä edessä, arvioi Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia ympäristöministeriöstä.

Ilmastokokous, Puola, COP24, hiili, hiilivoimala, päästöt, piiput

Saudi-Arabia, Kuwait, Yhdysvallat ja Venäjä kieltäytyivät tunnustamasta tuoreen 1,5 asteen ilmastoraportin merkitystä.

Öljymaat eivät tunnusta ilmastoraportin merkitystä

Yksimielisyyttä ei ole saavutettu edes siitä, miten vakavasti hallitusten välisen ilmastopaneelin tuoreeseen raporttiin pitäisi suhtautua. Raportissa varoitettiin, että jo 1,5 asteen lämpeneminen aiheuttaa vakavia seurauksia. Saudi-Arabia, Kuwait, Yhdysvallat ja Venäjä eivät suostuneet tunnustamaan raporttia tärkeäksi.

– Raportti oli tarkoitus toivottaa tervetulleeksi, mutta joukko öljyntuottajamaita esti sen, harmittelee Honkatukia.

Ministeritason neuvottelut alkavat

Seuraavaksi ongelmakysymykset siirtyvät virkamiehiltä ministerien ratkottaviksi.

– Nämä kysymykset, joista ministerit saavat vääntää alkavalla viikolla, koskevat tätä niin sanottua palomuuria eli sitä, miten kohdellaan kehittyviä maita ja teollisuusmaita. Ovatko kaikki maat samalla viivalla, kuten Pariisissa päätettiin, pohtii Honkatukia.

"Turhautumista on joka tasolla"

Samaan aikaan kun neuvotteluissa kiistellään sanamuodoista, maailman hiilidioksidipäästöt kasvavat ja ilmastonmuutoksen pysäyttäminen käy yhä vaikeammaksi.

– Ilmastoneuvottelut ovat oma kuplansa ja turhautumista on joka tasolla, mutta tekstejä työstetään eteenpäin hyvässä hengessä. Kun nähdään, että kasvihuonekaasupäästöt kasvavat ja miten nopeasti päästöt pitäisi saada laskuun, jotta ilmastonmuutoksen rajoittaminen alle kahteen asteeseen olisi mahdollista, niin kyllä tässä aika paljon savottaa on edessä, pohtii Honkatukia.

Ristiriita neuvotteluiden ja pahenevan ilmastokriisin välillä on ilmeinen.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos